Copiii care nu fac grupa mare de la grădiniță, obligatorie din toamnă, vor fi primiți la școală. Barcari, secretar de stat: Ministerul nu are în vedere sancțiuni și va stabili o metodologie de aplicare a Legii privind obligativitatea grupei mari

16.585 de vizualizări
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică
Atelier de Filosofie pentru copii – Evaluarea psihosomatică
Copiii care nu fac grupa mare de la grădiniță, care devine obligatorie din această toamnă, vor fi primiți la școală în anul școlar 2021-2022, reiese din răspunsul oferit Edupedu.ro de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Luminița Barcari. Aceasta a declarat că  “prevederea accentuează importanța frecventării grădiniței” și a mai spus că “Ministerul Educației nu are în vedere sancțiuni pentru nerespectarea ei”, dar că instituția va elabora o metodologie de aplicare a legii care prevede obligativitatea grupei mari de la grădiniță.

Mai poate fi încris copilul la școală, în clasa pregătitoare, dacă nu a urmat grupa mare de la grădiniță, devenită obligatorie din septembrie 2020?

Redăm răspunsul oferit de Luminița Barcari:

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

“Conform prevederilor Legii nr.56/2019, pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, “…Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.

Practic, prevederea dorește să accentueze, în primul rând, importanța frecventării grădiniței, ca parte a învățământului obligatoriu și, mai mult, să implice autoritățile publice locale în asigurarea condițiilor (spații, personal) pentru cuprinderea, într-un mod etapizat, a tuturor copiilor preșcolari în învățământul preșcolar, ca o garanție a asigurării de șanse egale de dezvoltare, de suport educațional specializat, în raport cu vârsta și interesele acestora și, implicit, a integrării școlare și sociale optime.

În acest context, precizăm că Ministerul Educației și Cercetării nu are în vedere sancțiunile pentru nerespectarea acestei prevederi legale ci, dimpotrivă, respectarea interesului superior al copilului, a dreptului la o educație de calitate și, evident, respectarea principiului participării și responsabilității părinților, menționat în Art.3, lit.q din Legea educației naționale nr.1/2001, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru anul școlar 2021-2022, Ministerul Educației și Cercetării, ținând cont de dreptul la educație al fiecărui copil/elev și de diversitatea situațiilor cu care se pot confrunta aceștia, va stabili, prin metodologia specifică, elaborată și promovată anual, modul în care vor fi aplicate prevederile Legii nr.56/2019 pentru modificarea Legii educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Edupedu.ro a primit o serie de mesaje de la părinți îngrijorați că obligativitatea grupei mari ar putea însemna pentru copiii lor neînscrierea la clasa pregătitoare, în cazul în care copiii nu frecventează această grupă mare sau merg la o grădiniță care nu este acreditată/autoritzată. Părinții au semnalat numeroase cazuri în care chiar reprezentanți ai instituțiilor de învățământ le-ar fi spus că dacă nu frecventează grupa mare de la grădiniță riscă să nu le fie înscriși copiii la școală.

Reamintim că ministrul Educației, Monica Anisie a declarat pe 10 mai 2020, într-o emisiune online, că “începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie”. Întrebată de unul dintre participanții la emisiune dacă asta înseamnă că “altminteri nu mai poți fi înscris”, Monica Anisie a răspuns: “la pregătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți”.

Condiționarea accesului copilului la educație contravine, însă, legilor în vigoare și Consitutuției României.

Ce înseamnă învățământ obligatoriu? Sancțiuni și obligații

Potrivit legilor și regulamentelor în vigoare, părinții/tutorii copilului care nu frecventează învățământul obligatoriu pot fi sancționați și, în cazul în care există ajutoare sociale pe care le încasează, acestea pot fi sistate/condiționate.

Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011 prevede:

Articolul 86

(1) Unitățile de învățământ încheie cu părinții, în momentul înscrierii antepreșcolarilor, respectiv a preșcolarilor sau a elevilor, în Registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Contractul educațional-tip este aprobat prin ordin al ministrului educației naționale și este particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.

(2) Nerespectarea prevederilor contractului educațional-tip de către unitatea de învățământ este sancționată de inspectoratul școlar, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

(4) Părintele sau tutorele legal răspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul școlii, cauzate de elev.

Articolul 360

(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;

(2) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Foto: Pexels.com


1 comentariu
  1. Buna ziua,
    Poate cineva din conducerea ministerului, care se ocupa cu reglementarile in acest sens ma poate lamurii, care este necesitatea introducerii obligatorie a grupei mari de la gradinita in actualul context pandemic, cand gradinitele sunt inchise, iar programul online al ancestor gradinite este practic INUTIL.
    Eu ca parinte am decis sa-mi retrag copilul de la gradinita, intrucat nu stiam ce se va intampla cu acest virus si cum imi va afecta copilul, acesta avand in trecut o infectie pulmonara destul de serioasa.
    Ma repet strict in actualul context epidemiologic, consider ca se impune obligatoriu o derogare de la obligativiatea frecventarii grupei mari de la gradinita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor particulare: verifică, aprobă planurile de învățământ și validează numărul de elevi

Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. ISJ-urile vor…
Vezi articolul