Ministrul Educației: Grupa mare la grădiniță devine obligatorie. Altminteri nu mai poți fi înscris la pregătitoare

59.188 de vizualizări
FOTO: gov.ro
“Începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie”, a declarat ministrul Educației, în emisiunea “Din viața romilor”. Întrebată dacă asta înseamnă că “altminteri nu mai poți fi înscris”, Monica Anisie a răspuns: “la pregătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți”.
  • Precizăm că Legea educației nu prevede refuzul școlarizării copiilor, pe motiv de neparticipare școlară anterioară

În cazul în care părinții nu-și trimit copiii la școală, Legea educației în vigoare prevede amendarea lor de către primărie, dar nu refuzarea primirii copiilor.

Legea care mărește durata învățământului obligatoriu a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, pe aprilie 2019. Legea prevede că până în 2020 devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a, deci 14 ani în total.

Declarațiile făcute de ministrul Educației, cu privire la grupa mare obligatorie:
  • Aș vrea să nu uite nici părinții, nici autoritățile – că tot vorbeam de inspectori, șamd – că începând din anul școlar următor, deci din toamnă, participarea la grupa mare la grădiniță devine obligatorie.
  • Deci trebuie să-i încurajăm pe părinți să-și ducă la grădiniță copilul, pentru că a devenit obligatorie grupa mare.
  • Întrebare moderator: Altminteri nu mai poți fi înscris…
  • Monica Anisie: La pregătitoare, sigur că da. E important, cred, acest anunț pentru părinți. Să știe că de la toamnă trebuie să meargă la grădiniță copilul, cel puțin la grupa mare“.

Ministrul Educației nu a precizat ce se întâmplă în cazul copiilor care urmează o grădiniță care nu este autorizată sau acreditată.

Informații de background

Înscrierea copiilor la grădiniţă şi reînscrierea în grupa mijlocie sau mare a celor care au urmat deja învățământul preșcolar se pot face telefonic, prin email sau fax, arată procedura trimisă de Ministerul Educaţiei către şcoli, document obţinut de Edupedu.ro.

Reînscrierile la grădiniță vor începe pe 25 mai 2020, iar înscrierile se vor derula începând cu 8 iunie 2020.

În această toamnă devine obligatorie grupa mare de la grădință și este prima dată când înscrierea copiilor în învățământul preșcolar se realizează direct în aplicaţia SIIIR, registrul sistemului de învăţământ. “Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, care parte a învățământului obligatoriu”, prevede documentul obținut de Edupedu.ro.

Descarcă de aici, în format .pdf, adresa Ministerului Educației privind înscrierile în grădinițe 2020
Informații de background

Amintim că legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, în aprilie 2019. Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 19 parlamentari UDMR în frunte cu Szabo Odon și șapte parlamentari PSD.

Legea prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu în felul următor:
  • până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total
  • până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
  • până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.

Până acum, învățământul obligatoriu a fost de 11 clase – începea la clasa pregătitoare (6 ani) și se încheia la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea și trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Structura anului școlar 2020-2021
Semestrul I (17 săptămâni)

Cursuri:                            Luni, 14 septembrie 2020 – Marți, 22 decembrie 2020
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 1 noiembrie 2020
Vacanța de iarnă:          Miercuri, 23 decembrie 2020 – Duminică, 10 ianuarie 2020
Cursuri:                            Luni, 11 ianuarie 2021 – Vineri, 29 ianuarie 2021
Vacanţa intersemestrială: Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri:                           Luni, 8 februarie 2021 – Joi, 1 aprilie 2021
Vacanţa de primăvară: Vineri, 2 aprilie 2021 – Duminică, 11 aprilie 2021

  • Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri:                           Luni, 12 aprilie 2021 – Joi, 29 aprilie 2021
Vacanță de primăvară: Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

  • Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri:                           Luni, 10 mai 2021 – Vineri, 18 iunie 2021
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Ce înseamnă învățământ obligatoriu? Sancțiuni și obligații

Potrivit legilor și regulamentelor în vigoare, părinții/tutorii copilului care nu frecventează învățământul obligatoriu pot fi sancționați și, în cazul în care există ajutoare sociale pe care le încasează, acestea pot fi sistate/condiționate.

Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011 prevede:

Articolul 86

(1) Unitățile de învățământ încheie cu părinții, în momentul înscrierii antepreșcolarilor, respectiv a preșcolarilor sau a elevilor, în Registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Contractul educațional-tip este aprobat prin ordin al ministrului educației naționale și este particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.

(2) Nerespectarea prevederilor contractului educațional-tip de către unitatea de învățământ este sancționată de inspectoratul școlar, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

(4) Părintele sau tutorele legal răspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul școlii, cauzate de elev.

Articolul 360

(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;

(2) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Citește și:

 


6 comments
  1. Chiar nu lasam copiii astia sa isi traiasca copilaria! Gradinita obligatorie! Ca deja ai mai inhatat copilul de gradinita si l-ai aruncat in scoala in grupa pregatitoare. Motivul? Ai prea multi invatatori sau profesori care raman fara post? Ok! Si mai bine, mai restrangem, ca e de unde! Mai dam afara betivii si deprimatele isterice.Stiu eu personal un prof de desen cu master prin Basarabia care habar n-are sa umble pe computer dar indrazneste sa puna 5 si mai incearca, fetito! E enorma prapastia dintre legi, norme si realitate.

  2. Buna ziua am și eu o întrebare. Am o fetiță de 4 ani am inscriso la grădiniță în vară dar acum cu pandemia asta și cu aglomerarea in grădinițe /școli nu vreau sa o mai duc la grădiniță,știe cineva ce as putea păți daca nu o duc???

  3. Excelent, stiti deja ca abuzurile in gradinite au inceput??? Gradinita 52 de la Pia Bratianu din capitala (de la minunata scoala 17), din sectorul 1, deja vrea sa ii forteze pe parinti sa isi mai lase un an copiii la grupa mijlocie si incearca in toate felurile sa ii intimideze ca sa faca acest lucru…. Oare ministerul si aiurita asta de Anisie s-au gandit ca asta se va intampla???? De unde si cum sa faca altfel gradintele loc pentru copii la grupa mare??? Hai sa ii fortam pe cei care nu vor avea 5 ani in septembrie sa mai stea un an la mijlocie, ca asa vrea dUamna directoare!!!!

  4. Deci intra in vigoare o LEGE care ma obliga sa-mi inscriu copilul la grupa mare la gradinita, in pandemie. Iar parintii vor fi obligati sa isi asume riscurile!
    Nu va inchipuiti ca in septembrie lucrurile vor sta mai bine cu pandemia, expertii se asteapta la un nou val cand vine sezonul rece.
    Colac peste pupaza, pandemia a facut ca multe gradinite private sa-si inchida definitiv portile… Inchipuiti-va ce aglomerate vor fi gradinitele ramase deschise, in special cele de stat, cu o astfel de lege. Deci si riscurile de infectare cu coronavirus vor creste.
    Absolut aberant! D-na ministru ar trebui sa se gandeasca mai bine la ce spune. In conditiile actuale ar trebui reevaluata data intrarii in vigoare alegii.

  5. Eu nu trimit copilul daca nu-i da tableta. Cum face el cursurile la anul? Asa, in casa cu buni? Sa nu aiba el lectii cu curcubee? Sa stea degeaba dnele Educatoare, pardon profesoare ptr invatamant Preșcolar, pe salariu cat proful de mate? Bai nație, Tine copilul acasa la anul. Economie ptr stat. Si-asa nu o sa-l duci la gradinita. Adică sa te plătească in somaj tehnic, pe tine ca părinte, dna de PIPP sa presteze ca in somaj tehnic? WHAAAT? Tara asta e sac fără fund.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți elevii revin luni la școală și toți copiii revin la grădiniță, fără testare sau alte măsuri suplimentare de protecție, pentru ultima săptămână din semestrul I

Luni, 10 ianuarie 2022, încep cursurile și activitățile pentru elevii din ciclul primar și pentru copiii de grădiniță, potrivit structurii modificate a anului școlar 2021-2022. Este momentul în care, pentru…
Vezi articolul

OFICIAL Înscrierile la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023 încep pe 30 mai, iar reînscrierile, în data de 16 mai – documentul trimis de minister inspectoratelor prevede posibilitatea înscrierii inițiale online, dar dosarele cu documente trebuie depuse fizic

Părinții își pot înscrie copiii cu vârste între 3 și 5 ani la grădiniță în anul școlar 2022-2023, începând cu data de 16 mai, în cazul celor care se reînscriu,…
Vezi articolul