Grădiniță și liceu obligatorii – Președintele a promulgat Legea care introduce 16 ani de învățământ obligatoriu în România

43.766 de vizualizări
Grădiniță și liceu obligatorii
Foto: Pixabay.com
Legea care mărește durata învățământului obligatoriu de la 11 la 16 ani până în 2030 a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis. Este vorba despre Legea pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 19 parlamentari UDMR în frunte cu Szabo Odon și șapte parlamentari PSD. Mircea Miclea, fost ministru al Educației, avertiza în urmă cu o lună că învățământul obligatoriu până la clasa a XII-a ”e o modalitate populistă de a salva normele personalului didactic”.

Grădiniță și liceu obligatorii: ce prevede documentul

Documentul prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu în felul următor:
  • până în 2020 – devin obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a – 14 ani în total
  • până în 2023 – grupa mijlocie – 15 ani în total
  • până în 2030 – grupa mică – 16 ani de învățământ obligatoriu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat (cameră decizională) anul trecut, pe 7 mai (cu 76 de voturi pentru și 27 împotrivă). Președintele României l-a contestat la Curtea Constituțională pe 7 iunie, pe motive de tehnică legislativă. Judecătorii CCR au admis sesizarea și au declarat actul neconstituțional, pe motiv că fusese adoptat în aceeași zi cu alte două modificări ale aceleiași legi și că nu fuseseră corelate între ele aceste modificări (obiecții ridicate de Președintele României). Întoarsă automat la reexaminare în toamnă, legea a fost votată pe 12 decembrie de Cameră. Pe 4 martie a ajuns pe ordinea de zi-vot final la Senat. Senatul a adoptat-o și a retrimis-o la promulgare. Președintele nu poate respinge de la promulgare un proiect de lege decât o singură dată.

În prezent, învățământul obligatoriu este de 11 clase – începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a IX-a la gimnaziu și un liceu de doar 3 ani – prevederi anulate de guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Ce înseamnă învățământ obligatoriu? Sancțiuni și obligații

Potrivit legilor și regulamentelor în vigoare, părinții/tutorii copilului care nu frecventează învățământul obligatoriu pot fi sancționați și, în cazul în care există ajutoare sociale pe care le încasează, acestea pot fi sistate/condiționate.

Grădiniță și liceu obligatorii: Legea Educației Naționale nr. 1 din 2011 prevede:

Articolul 86

(1) Unitățile de învățământ încheie cu părinții, în momentul înscrierii antepreșcolarilor, respectiv a preșcolarilor sau a elevilor, în Registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților. Contractul educațional-tip este aprobat prin ordin al ministrului educației naționale și este particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.

(2) Nerespectarea prevederilor contractului educațional-tip de către unitatea de învățământ este sancționată de inspectoratul școlar, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației naționale.

(3) Părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru școlarizarea elevului, pe perioada învățământului obligatoriu.

(4) Părintele sau tutorele legal răspunde pentru distrugerile materiale din patrimoniul școlii, cauzate de elev.

Articolul 360

(1) Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

a) nerespectarea dispozițiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal;

(2) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede mai multe obligații:

Art. 173

  • (1) Potrivit prevederilor legale părintele, tutorele sau susținătorul legal are obligaţia de a
    asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea
    elevului, până la finalizarea studiilor.
  • (2) Părintele, tutorele sau susținătorul legal care nu asigură școlarizarea elevului, în perioada
    învățământului obligatoriu, poate fi sancționat, conform legislaței în vigoare cu amendă cuprinsă între
    100 lei și 1000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunității.
  • (3) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (2) se
    realizează de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de
    administrație al unității de învățământ
  • Copiilor lucrătorilor migranți li se aplică prevederile legale în vigoare privind accesul la învățământul obligatoriu din România.

Art. 135

  • (1) Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență, cursuri de zi,
    încetează la vârsta de 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învățământul obligatoriu până la această
    vârstă și care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei își pot continua studiile, la cerere, la forma de învățământ cu frecvență, cursuri serale sau cu frecvență redusă.
Citește și:

6 comments
  1. Nimic nu este obligatoriu pt voi cei care votați legi peste noapte? De exemplu sa fiți obligați sa le asigurați rechizite și manuale gratis?! Nu suntem obligați sa învațăm ce nu ne place. Sistemul de învățământ este la pământ oricum.

  2. Ce să fac daca copilul nu vrea sa meargă la școală am încercat toate felurile nu-l pot convinge este clasa a 8

  3. bine punctat.si Base spunea scoala scoate tampiti,oare de ce? se memoreaza doar materii inutile nimic de creativitate,dezvoltatea abilitatilor,pentru ce s ai oblig sa piarda atatia ani din viata inutil?

  4. subtil si fara sa ne dam seama a fost introdusa obligativitatea. mi se pare normal sa fie gratuit nu si obligatoriu. Nici armata nu mai este obligatorie iar asta se facea incepand de la varsta majoratului. poate exista parinti care isi pot educa prin alte forme copii si nu prin invatamantul prost de stat sau poate chiar si privat…

  5. Sunteti niste idioti. Daca nu invata 11 cum credeti ca invata 16 ani? Schimbati odata materiile si triati profesorii intrucat aveti analfabeti in randul profesorilor sau extrem de slab pregatiti. De ce se invata aiurea materii inutile? Ani de zile de teorie matematica cand in realitate se utilizeaza 1% din ea…De ce nu se invata practic? De ce nu te poti angaja cu experienta acumulata in timpul scolii? De ce nu se introduce materii despre sanatatea noastra si a mediului inconjurator? De ce copii de liceu nu stiu sa acorde primul ajutor? De ce carnetul auto se ia pe bani si nu gratis ca in USA? De ce luati numai exemplele proaste? La ce foloseste un invatamant prost care se prelungeste? La frustrari, tineret violent? Degeaba ati votat cantitatea in ani de invatamant fiindca calitatea este 0.

    1. Corect spus , avem nevoie de un invatamanat cu care sa te invete ceva , vrem calitate nu cantitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere Edupedu.ro – UiPath Foundation - Brio.ro

VIDEO Ligia Deca: Ceea ce putem face de anul viitor este ca în cadrul materiilor deja existente să folosim resurse digitale și să investim în formarea profesorilor

De anul viitor, profesorii ar putea începe să folosească resurse digitale în predarea materiilor deja existente ca parte a procedurii de digitalizare a educației, iar pentru acest lucru autoritățile trebuie…
Vezi articolul

După 19 ani, bursa „Bani de liceu” este desființată de noua lege a Educației și nu se mai acordă din acest an. Ministerul Educației anunță sec, pe site, că „programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată“, fără să spună care sunt acestea

Bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună nu există în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că nu se mai acordă din anul școlar 2023-2024.…
Vezi articolul