Cred că în evaluarea periodică a unui profesor trebuie să intervină atât elevul, cât și părintele, spune directoarea Adriana Iancu: Un feedback, cel puțin periodic, ar putea să ofere și de acesta ar trebui să se țină cont

9.214 vizualizări
Adriana Iancu / Foto: captură Educația la putere – YouTube.com
Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, este de părere că „în evaluarea periodică a unui profesor trebuie să intervină atât elevul, cât și părintele”. Aceasta a precizat că „un feedback, cel puțin periodic, ar putea să ofere și de acesta ar trebui să se țină cont”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Educația la putere de la TVR 2.

„Pornind de la ideea acelei echipe despre care vorbeam anterior, cred că în evaluarea periodică a unui profesor trebuie să intervină atât elevul, cât și părintele. Nu neapărat ca având abilități de a evalua un cadru didactic, însă un feedback, cel puțin periodic, ar putea să ofere și de acesta ar trebui să se țină cont. Mă gândesc așa: poți să fii strălucitor ca profesor. Rămâne la fel de important cât de mult reușești să transmiți elevului pe care îl ai în fața ta”, a spus Adriana Iancu.

Elevii au dreptul de a dreptul de a oferi feedback, la finalul anului școlar, cadrelor didactice care predau la clasă, conform noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial în august 2024.

Statutul elevului prevede, la articolul 7, că „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional: z) dreptul de a oferi feedback, la finalul anului școlar, cadrelor didactice care predau la clasă, prin fișe anonime sau prin intermediul unor chestionare online anonime securizate, elaborate conform modelului din anexa care face parte integrantă din prezentul statut, în baza unei proceduri stabilite de consiliul de administrație. Rezultatele feedbackului sunt discutate cu profesorul de la clasă la începutul anului școlar următor, în vederea îmbunătățirii activității de la clasă”.

Ce conține Fișa de Feedback

Numele documentului: Fișă de feedback

Apoi elevilor li se explică despre ce este documentul pe care l-au primit: „Sunteți invitați oferiți feedback cu privire la activitatea la clasă. E recomandat ca feedback-ul să fie obiectiv, limbajul decent, iar opiniile exprimate să fie justificate. Această fișă este anonimă și poate fi completată electronic sau în format tipărit”.

Documentul are două câmpuri cu spații de completat, în care trebuie scris numele disciplinei și al profesorului care o predă.

„Cadrul didactic căruia îi acorzi feedback predă disciplina: …….”

„Numele cadrului didactic care predă disciplina selectată: ……..”

Apoi urmează o listă cu 16 afirmații, în dreptul cărora elevii trebuie să le noteze de la 1 la 5, unde 1 înseamnă dezacord, sau „în foarte mică măsură”, iar 5 înseamnă acord sau „în foarte mare măsură”.

„În ce măsură ești de acord cu următoarele afirmații despre activitate la clasă?”

  1. Profesorul explică clar materia
  2. Profesorul îmi explică modul în care să învăț mai eficient
  3. Sarcinile de lucru la clasă sunt interesante
  4. Profesorul încurajează participarea tuturor elevilor în cadrul orelor
  5. Profesorul încurajează cooperarea între elevi
  6. Mă simt motivat să particip la această disciplină
  7. Profesorul folosește tehnologia digitală
  8. Profesorul explică modul în care ești evaluat și criteriile de evaluare
  9. Profesorul încurajează competitivitatea între elevi
  10. Elevii sunt încurajați să își exprime ideile și opiniile
  11. Atmosfera este plăcută în cadrul orelor
  12. Mă simt în siguranță și confortabil la această oră
  13. Profesorul ia în considerare și respectă Statutul elevului
  14. Ritmul de parcurgere a materiei este potrivit pentru mine
  15. Profesorul este interesat de starea mea de bine
  16. Fac efort mare acasă pentru rezultate bune la această disciplină

Formularul include și două câmpuri pentru răspunsuri deschise, locuri în care elevii se pot exprima liber și pot scrie ce nu merge. Primul este despre cum ar vrea ei să fie la această disciplină atmosfera sau profesorul: „Mi-aș dori ca la această disciplină să…”, după care al doilea câmp este un mesaj transmis profesorului: „Dacă ar fi să spui profesorului un gând după acest semestru, care ar fi acesta?”

La final elevul trece procentajul de ore la care a fost prezent

„În acest semestru, am fost prezent la:

  • 25% dintre ore
  • 50% din ore
  • 75% din ore
  • peste 90% din ore”
Foto: Fișa feedback
Citește și:
Trebuie mărit salariul profesorilor, spune ministrul Educației: Evident că mărirea salariului nu vine pur și simplu. Trebuie să vină cu standarde minimale de performanță, trebuie să vină cu indicatori de performanță, cu asumarea responsabilității
Directoarea Andreia Bodea, despre fișa de feedback din noul Statut al Elevului: Mă întreb şi acum ce voi face în situaţia în care un număr important de feedbackuri sunt pozitive şi un număr important de feedbackuri sunt negative
Elevii vor transmite gândurile lor în mod anonim profesorilor pentru fiecare semestru, conform fișei de feedback aprobată prin ordin de ministru de Ligia Deca în Statutul Elevului 2024, deși semestrele au fost desființate de doi ani / Prevederea din statut menționează feedbackul anual

24 comments
  1. De cand parintii au dreptul sa evalueze un profesor? Sau elevii care nici nu se obosesc sa deschida un caiet sau carte? Profesorul evalueaza parintele daca si face treaba la servici?Si directorii sa fie evaluati de profesori si parinti daca manageriaza bine scoala.

  2. Consider ca dansa , s-a referit la caltitatea actului predarii , care se vad si-n rezultatele elevilor , daca unii elevi nu inteleg anumite notiuni predate , dascalii ar trebui sa vina in ajutorul lor cu meditatii in scoala , dupa cursuri macar o ora pe sspt ,sau de cate ori e nevoie Apoi relatia cu elevii…sa stiti ca sunt multe probl care , trebuie puse la punct..relatia cu fam e ff importanta..consultatii individuale cu parintii elevilor care ridica probl la inv di disciplina..norma unui dascal e de 8 ore..4 de predare , iar dif..de : pregatirea act pt ziua urmatoarea , sprijinirea elevilor ,care intampina dificultati , pregatirea mat did..etc..F multe cadre did isi mediteaza proprii elevi , desi e interzis , nu raman peste program fix..etc..Directorii trebuie sa stie ce se-ntampla la ore..cum sunt ajutati elevii..verif prin asistenta la ore neanuntata…teste date elevilor la diferite discipline pt ca ,se trag la raspundere doar prof de lb rom si matematica , ceea ce nu-i ok..sunt f multi care predau ,doar sa predea..daca la lb rom sunt rezultate slabe ..desi f multi sunt meditati , ceea ce nu-i ok..va dati seama la restul disciplinelor…elevii merg la scoala sa invete..cand ,ei ies pe poarta scolii ,trebuie ,sa plece macar cu 70% lectia inteleasa..ceea ce nu se-ntampla..toti fugim de responsabilitate…directorii verificati de superiorii lor nu doar cantitativ , ci si calitativ….iar inspectorii , care, sa recunoastem ,ocupa scaunele de 35 ani unii…sa fie verificati exact ca scolile..aceeasi oameni se rotesc..de ce ??

    1. Poate veni orice geniu să le predea, se lucrează cu materialul clientului. Dacă elevul NU poate, nu va putea oricine vine la catedră și oricâte ore remediale face.

      Asta nu vor să înțeleagă părinții.

  3. Cu siguranța, o forma de răspundere trebuie să existe pentru activitatea pe care o desfăsoară! Au o parere foarte proasta despre parinti si copii, asta reiese din comentariile anterioare. Sunt convinși că rezultatele elevilor în niciun caz nu este treaba lor.

      1. draga Ina, profesoara de lb.romana,
        prin comentariul dvs. întariti sustinerile mele.Desconsiderati parintii si nu iubiti copiii. Nu va iubiti meseria. Ati ajuns in invatamant din cauza incapacitatii dvs. de a accede in alte profesii. Niciun cadru didactic competent nu se teme de niciun fel de evaluare. Rezultatele elevilor intotdeauna reflecta calitatea profesorilor. Sa memorati aceste cuvinte si sa le repetati cand intrati in sala de curs.

  4. Femeia e complet ruptă de realitate!!!
    Tanti de la școală 200 toamna, cu progresiste idioate, scuzati-ma, dar nu găsesc alt cuvânt de alătura unui mic cor care vrea cu dinadinsul să distrugă ce a mai rămas bun din sistem. Fix devasta aveam nevoie, că Dorel dau Gică de la sculărie sa se bage in chestiuni in care nu are competențe. Ne dăm de ceasul morții că în diverse sisteme sa avem oameni cu anumite competențe, dar cerem evaluare și din partea unora care sunt fie agramați , fie sufera de anumite tare, drogați, bețivi, funcționari ai statului cu anumite puteri, afaceriști. Ia imaginati-va cum ar fi, din joaca, un tata inspector in sistem sa de-a feed back pt. un subaltern???!!!

  5. 🤣🤣🤣🤣🤣 Pe vremuri, cei care au prins comunismul știu, tovarășul diriginte mergea acasă până și la ultimul bețiv de tata sa afle fidbecul. Credeți că pe vremuri crâcnea părintele in fața profesorului? Serios vorbind, democrația aduce la suprafață și tâmpenii și tâmpiți.🤣🤣🤣

  6. o alta doamna stiutoare probabil sustinuta politic de careva isi face aparitia cu o noua idee pt publicitate , sa inceapa cu dansa aplicarea …. evaluarea directorilor de catre profesori , elevi si parinti pe fise anonime (si dupa nu schimbate de doamna inspector )… spor

  7. am ascultat-o pe d-na directoare la emisiunea de la Radio România, iar impresia pe care mi-a lăsat-o e tristă: părea că mai degrabă e interesată să laude mai marii învățământului. ( din minister, până la ISMB) și desigur și pe ea și ceea ce face ea la școală. Multe exagerări și lucruri care, în realitate, sunt diferite.

  8. Femeia aceasta este profesor? Are legătură cu învățământul românesc? Cum poate un părinte să evalueze munca la clasa a unui profesor în lipsa? Părintele nu participă la lecții , la activități, la evaluări…Cum poate un părinte in concepția acestei doamne sa dea un calificativ pertinent…La fel și elevii…Daca ii înveți carte și ești exigent, ești un profesor rău…daca nu i înveți nimic, dar te pui la mintea lor …ești cel mai bun profesor…Doamna aceasta n are nicio legătură cu munca la catedra din păcate și nici pedagogia și psihologia copilului n o stăpânește absolut deloc… Ferească Dumnezeu! Cine a ajuns să dea sfaturi!👎👎👎👎👎👎👎👎

  9. Și directorii, și inspectorii, și secretarii de stat, și subsecretarii de stat, și ministrul ar trebui evaluați de cadrele didactice, auxiliar și cel nedidactic!

  10. Mai fato, ajunsesi directoare și ai idei trăsnite! Sa te evalueze pe tine mama, tata și toată familia fiecărui elev!

  11. Părinții care ar trebui să ne evalueze sunt părinții pe care îi întâlnim noi zilnic cu minunatele lor idei??!!! Atunci vă transmit o idee proaspătă de la acești părinți. Sună astfel: “Eu nu știu ce hotărâri iau ăștia la minister!!! Pe vremea mea literele se învățau în ordine alfabetică. Acum?! Copilul îl învață pe A, apoi pe M, apoi U, apoi pe I. Nu se mai înțelege nimic. Cum e posibil, doamna??!”întreabă unul dintre părinții care urmează să îmi evalueze munca.

    Alta?!

    “Nu se poate, doamnă, așa ceva!! Cum să învețe copilul mulțimi?! Ce rost au? Eu le-am învățat la clasa a V-a.”
    I-aș întreba pe toți acești domni și stimate doamne, astfel de părinți să mă evalueze pe mine? Atunci pe dvs cine să vă evalueze?

  12. Lumea asta a ajuns cum spunea un om cu multă carte: ca o căruță care merge după cum vrea calul. Vizitiul a devenit cantitate neglijabilă.

  13. Zic să ia doamna niște feed-back real de la colegii dânsei (care măcar sunt, în teorie, copți la minte), și după aceea să înceapă să propună lucruri de-astea.

  14. Femeie, copiii confabuleaza si sunt ranchiunosi de cand lumea pe profesorul care nu este tolerant si-si face meseria. Traim intr-o epoca in care parintilor li s-a dat puterea in mana si au dat cu profesorul de pamant. Elevul este lenes, mincinos si manipuleaza parintii dupa cum ii e lui bine. Eu am fost in situatia in care mi s-a reprosat la o clasa ca sunt cel mai rau profesor al lor, pentru ca in sezonul cald, niciodata nu fac ora afara, eu fiind profesor de matematica, profesor ce si-a facut mereu datoria. Elevii mei nu pleaca fara sa le predau, explic de N ori lectia, fara sa aplicam in exercitii si probleme, iar teme dau in cantitati rezonabile, nu in exces. Copiii se raporteaza la alte criterii, in general personale, in aprecierea calitatii muncii unui profesor. Si niciodata in favoarea cadrului didactic, crede-ma. A pune puterea in mana unor minori carora nici macar nu li s-a terminat de format creierul definitiv sau a parintilor extrem de permisivi sau protestatari in ziua de azi, este ca si cum ai pune sfoara in mana celui ce ameninta ca se spanzura.

  15. Ziua și prostia,ziua și ideea “genială “Eu zic sa se dea examen obligatoriu pentru posturile de director,numirile sa fie interzise și pedepsite de lege.Ce ziceți de asta?Și directorii sa fie evaluați prin formular secret de către profesori.Simplu,nu?

    1. Ar fi bine ca un astfel de Director să fie evaluat de către profesori, de părinți , de elevi, de femeia de serviciu , de portar…etc și după ce obține calificativul , să propună ! Mie așa mi se pare normal…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Limbajul științific românesc din prezent „este pestriț”, cu termeni neadaptați din limbi străine, pentru că ultimul vocabular specific este din 1960, atrage atenția vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh: Răspunzători suntem și noi specialiștii. De atunci știința a evoluat

Limbajul științific romanesc este unul „pestriț”, cu termeni din limbi străine, cei mai mulți neadaptați, pentru că ultimele norme și reglementări ale termenilor care să se folosească în diverse domenii…
Vezi articolul

VIDEO Locul 4 pentru România la Concursul European de Statistică, prima dată când participăm, anunță Eurostat. Elevii au prezentat date despre tineri în jocul Minecraft și provin de la un liceu privat

România a obținut locul 4 la Concursul European de Statistică 2025, organizat de Eurostat, la prima participare a țării noastre în competiția destinată promovării alfabetizării statistice în rândul elevilor. Anunțul…
Vezi articolul

UPDATE Tichetele educaționale de 500 de lei, care ar fi trebuit să ajungă la peste 400.000 de familii luna aceasta, au fost deblocate, după ce Serviciul de Telecomunicații Speciale susținea că: Listele finale nu au putut fi generate în mod automat întrucât nu au fost puse la dispoziție toate datele

Autoritățile statului blochează de mai bine de o lună tichetele educaționale pentru cei mai vulnerabili copii. Voucherele educaționale prevăzute de OUG 83/2023 ar fi trebuit să ajungă la peste 400…
Vezi articolul