Cronologia unui eșec instituțional. Singurul proiect PNRR coordonat de Ministerul Familiei, pentru sprijinirea copiilor vulnerabili, amânat pentru a 4-a oară. Natalia Intotero: Persoanele cu funcții de conducere la minister și-au dat demisia, pentru a scăpa de responsabilitate

1.733 de vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
Un singur proiect PNRR este coordonat de Ministerul Familiei: deschiderea a 150 de centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și copii cu dizabilități, consiliere și sprijin pentru părinți și copii. Cu termene amânate de 3 ori în mandatul Gabrielei Firea, ultimul ordin de ministru fiind publicat în Monitorul Oficial chiar în ziua demisiei, acest proiect va fi amânat cu încă două luni. „Persoanele care erau pe funcții de conducere și-au dat demisia”, a declarat pentru Edupedu.ro Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

UPDATE 24 august – Ordinul pentru modificarea Ghidului specific — Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C13/I1, componenta 13 — Reforme sociale, investiția I1 — Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, aprobat prin Ordinul ministrului familiei, tineretului și egalității de șanse nr. 20.898/2022 a fost publicat în Monitorul Oficial:


— „Termen estimat pentru finalizarea etapei de evaluare: 31 octombrie 2023;
— Termen estimat pentru finalizarea etapei de contractare: 30 noiembrie 2023.”

„Termenul pentru finalizarea evaluării celor 180 de solicitări de finanțare depuse a fost prelungit cu două luni, adică septembrie și octombrie. Scopul proiectului este să nu se separe copiii de familie, în principal cei care provin din medii vulnerabile. Dacă au nevoie de ore remediale, discuții cu un psiholog, masă caldă, pot să beneficieze de toate acestea în cadrul programului. Până la finalul anului 2024 trebuie să fie implementate, construcție sau reabilitare de spațiu, persoane care să fie angajate, dotare și să aibă puțin activitate”, a declarat ministrul Familiei.

Motivul acestei noi amânări? „Persoanele care erau pe funcții de conducere și-au dat demisia și de astăzi abia am reușit să detașăm pe cineva de la Ministerul fondurilor europene și sperăm să reușim să mai avem încă o persoană detașată care alături de echipă, atât cât este aici, să înceapă să facă evaluarea”, a adăugat Natalia Intotero. 

„Cei care lucrau în domeniul PNRR (nr.: la ministerul Familiei) nu au finalizat evaluarea și și-au dat demisia, pentru a scăpa de responsabilitate. Încercau să dea vina unii pe alții”, a declarat Natalia Intotero, pentru TVR Info, pe 16 august 2023.

Cronologia proiectului privind înființarea celor 150 de centre de zi

Proiectul a fost lansat pe 7 noiembrie 2022 de Gabriela Firea, fostul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Termenul pentru depunerea proiectelor pentru înființarea acestor centre a fost amânat de doua ori în mandatul Gabrielei Firea.

  • Pe 22 decembrie a fost prelungit termenul până pe 9 februarie 2023, inițial era 9 ianuarie. Pe 10 mai era prevăzută finalizarea etapei de evaluare a proiectelor. Timp de câteva luni nu s-a mai auzit nimic despre acest proiect. 
  • Pe 10 aprilie, Gabriela Firea a anunțat un nou termen, 10 iunie pentru depunerea proiectelor, precizând că face acest lucru la cererea autorităților locale și 10 iulie pentru evaluarea proiectelor.
  • Pe 13 iulie 2023, Edupedu.ro și Economedia.ro au făcut o solicitare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a afla lista proiectelor evaluate, termenul fiind 10 iulie. 
  • Pe 14 iulie solicitarea a fost redirecționată la Ministerul Familiei, care ne-a informat pe 17 iulie că termenul pentru evaluarea proiectelor a fost prelungit printr-un ordin de ministru.
  • Ordinul de ministru care stabilea data de 10 august ca nou termen pentru finalizarea evaluării a fost publicat în Monitorul Oficial pe 14 iulie 2023, chiar în ziua în care fostul ministru Gabriela Firea și-a dat demisia pe fondul scandalului denumit în presă Azilele Groazei, în care apropiați ai Gabrielei Firea ar fi condus ONG-ul care gestiona azilele din Voluntari, unde zeci de bătrâni erau ținuți în condiții inumane.
  • Pe 16 august, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat pentru TVRInfo, că „termenul pentru finalizarea evaluării celor 150 de solicitări de finanțare din 180, a centrelor de zi pentru copii, a fost prelungit cu două luni pentru că cei care lucrau în domeniul PNRR nu au finalizat și și-au dat demisia, pentru a scăpa de responsabilitate”.
  • Contactată astăzi, 17 august, de Edupedu.ro, Natalia Intotero a confirmat prelungirea termenului. Modificarea calendarului și a condițiilor de evaluare s-a făcut prin ordin de ministru, care va fi publicat în Monitorul Oficial

Deși în Ghidul specific era precizat că proiectele ce au fost declarate conforme, eligibile și au obținut minim 70 de puncte vor intra în etapa de contractare conform principiului „primul venit, primul servit”, fără a mai fi necesară așteptarea închiderii apelului și finalizarea evaluării tuturor cererilor de finanțare depuse, nu a fost încheiat niciun contract până în prezent.

Despre acest criteriu, ministrul Familiei a declarat pentru Edupedu.ro că „acest principiu se aplică la Student Invest. Aici metodologia este făcută și trecută în Parlament prin ordonanță de urgență. E altceva, dar pe PNRR există o procedură clară, adică se iau în ordine descrescătoare, în funcție de punctaj și punctajul minim este 70”.

Informații despre Proiectul C13.I1 Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie

„Investiția are în vedere crearea a aproximativ 150 de servicii sociale de prevenire a separării copilului de familia sa, dintre care cel puțin 10% să se afle în comunitățile cu o populație romă semnificativă, la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv:

– Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți;

– Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități;

– Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.

Prezentul apel este coordonat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTȘ), în calitate de coordonator de reformă și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, cu sprijinul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Valoarea proiectului și finanțarea acordată

Alocarea financiară acordată pentru crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie este  50.270.000 Euro.

Cursul de schimb care va fi utilizat pentru stabilirea acestei valori este cursul Infoeuro aferent lunii august 2022, respectiv 1 EURO =4.9342 RON.

 Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:

330.000 Euro fără TVA pentru 145 de clădiri al căror consum de energie este aproape;

484.000 Euro fără TVA pentru 5 clădiri care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel putin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiția I1 – MFTEȘ, în conformitate cu legislația în vigoare.

În cadrul acestui apel de proiecte nu se aplică ajutorul de stat”, potrivit fonduri-structurale.ro

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Ne opunem categoric acestui act unilateral, emis de către minister” – Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, despre declarațiile pe propria răspundere pentru școala online

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), a scris pe Facebook președintele asociației, Iulian Cristache, în…
Vezi articolul

Rata de infectare COVID-19 la copii a crescut accelerat de la deschiderea școlilor, iar incidența la grupa 5-9 ani s-a dublat – raport INSP. Documentul nu face referire la evoluția testărilor în rândul copiilor, după începerea școlii

Rata de infectare COVID-19 la copii are o creștere mai accelerată decât cursul general al epidemiei în România, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o analiză a evoluției epidemiei…
Vezi articolul

Școlile pot depune cererile pentru acreditare, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă periodică ARACIP până pe 15 martie, anunță instituția într-o notă către inspectorate. Documentele se trimit la sediul agenției

De joi, 3 ianuarie, până pe 15 martie 2024, școlile pot depune cererile pentru acreditarea, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare în…
Vezi articolul