Csaba Asztalos: Consiliul pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat în legătură cu regula care îi dă afară din colegii pe elevii cu medii sub 8

1.190 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat astăzi, de un ONG din Brașov, cu privire la regula prin care mai multe Colegii naționale îi dau afară pe elevii care nu ating media de 8 sau 8.50, a declarat pentru Edupedu.ro președintele instituției, Csaba Asztalos.

“Nu este o speță simplă. Eu am cunoștință de o decizie a unei instanțe din București, în cazul unui colegiu privat care are această regulă ca elevii să obțină media 8 pe trimestru, în caz contrar să părăsească instituția de învățământ. Decizia instanței în cazul acestui colegiu privat a fost în favoarea instituției de învățământ. Deci nu a declarat această regulă ca fiind una nelegală“, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Întrebat dacă forma de finanțare a școlii nu schimbă analiza, președintele CNCD a declarat: “din punctul meu de vedere nu, pentru că regulile de organizare sunt identice. Prevederile legale care se aplică unei instituții de învățământ publice se aplică și unei private, cu rezerva că trebuie să facem analiza și că în cazul unei școli private părinții semnează un contract, care în cazul unei instituții publice nu există. Deși și acolo, când semnează părintele înscrierea copilului, semnează și regulamentul”.

“Avem un precedent, trebuie să îl luăm în considerare și să vedem care va fi concluzia”, a continuat Asztalos, care a precizat: “nu am văzut motivarea instanței, cred că în 2-3 zile am să intru în posesia motivării”.

Oficialul a precizat că CNCD a primit astăzi sesizarea, “vom urma procedura legală, vom cita părțile – inspectorat, minister, școli și organizația neguvernemantală -, după care vom adopta o decizie”. “ONG-ul a cerut în sesizare să constatăm fapta de discriminare care constă în regula prin care elevii care nu ating media de 8 sau 8.50 se obligă să părăseasca instituția, prin transfer”, a precizat Csaba Astzalos pentru Edupedu.ro.

Termenul legal pentru soluționare este 90 de zile, “dar depinde de titularul de dosar, de încărcătura pe care o are, deci nu aș putea să vă spun un termen exact de soluționare. Dar încercăm într-un termen rezonabil”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea în clasa a V-a, regim intensiv: Înscrierea elevilor din București se face în perioada 22-26 mai, potrivit procedurii ISMB. Copiii care au un certificat de limba străină sunt exceptați de la testare. În ce condiții dau toți candidații testul de competență lingvistică – document

Procedura pentru admiterea în clasa a V-a cu predare a unei limbi moderne de circulație internațională în regim intensiv a fost publicată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).…
Vezi articolul

Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „instruiți” la o zi după probe, înainte să înceapă corectarea lucrărilor – adresă a Ministerului Educației

Toți profesorii evaluatori la Evaluarea Națională 2024 vor fi „formați” cum să corecteze lucrările elevilor și cum să le noteze în aplicația de corectare digitalizată, potrivit unei adrese a Ministerului…
Vezi articolul

Secretar de stat în Ministerul Educației: Putem îmbunătăți platforma de evaluare la Evaluarea Națională și Bacalaureat, dar varianta optimă e sa formăm profesorii / Evaluatorii vor fi învățați cum să corecteze chiar pe baremul de la examen, în amiaza examenului

„Au existat diferențe de notare la partea de grilă, nu semnificativ numeric, dar suficiente cât să conteze. Varianta optimă este să formăm profesorii pe subiectul dat. Vom forma în ziua…
Vezi articolul