Csaba Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: Condiționarea evaluării școlilor private de avizul ISU este o discriminare clară

880 de vizualizări
Csaba Asztalos / Foto: Facebook.com
Condiționarea evaluării școlilor private de existența avizului ISU, dar scoaterea acestei condiții de la evaluarea școlilor de stat “este o discriminare clară”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos. “Este un tratament diferențiat nejustificat, pentru că condițiile de autorizare a funcționării educației trebuie să fie identice atât la unitățile de stat, cât și la cele de stat”, a precizat Asztalos.
  • Guvernul Dăncilă cu Ecaterina Andronescu ministru al Educației a aprobat ieri o Ordonanță de Urgență care introduce peste noapte o exceptare cu dedicație pentru școlile de stat: evaluarea pentru autorizare și acreditare nu mai este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu.
  • Cu alte cuvinte, în școlile și grădinițele de stat care NU au aviz de funcționare ISU inspectorii de la ARACIP vor putea intra și evalua activitatea, în timp ce la grădinițele și școlile private activitatea nu va putea fi evaluată în lipsa aceluiași aviz. 

Contactat de Edupedu.ro, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că “este o discriminare clară” condiționarea evaluării școlilor private de deținerea avizului ISU, dar scoaterea condiției pentru cele de stat.

Scopul este identic: ca actul de educație, indiferent dacă este prestat de o instituție de stat sau privată, să se desfășoare în condițiile unui standard minim stabilit de lege. Adică în siguranță, având autorizația ISU de securitate la incendiu. Deci standardele sunt identice. Ca atare nu înțelegem de ce se transferă această responsabilitate la primărie, când școlile au personalitate juridică și răspund pentru actul educațional“, a explicat pentru Edupedu.ro președintele CNCD.

Întrebat care estimează că vor fi efectele aplicării acestui OUG, Asztalos a declarat pentru Edupedu.ro că “important este sa obții autorizația ISU. Poate s-au gândit că primăriile au mai multă capacitate administrativă să obțină această autorizație, dar nu înțeleg rațiunea, de ce în cazul școlilor private școala ar fi responsabilă, și nu proprietarul imobilului? Dar este logic ca, în cazul unităților private și publice, obținerea autorizației ISU să fie făcută de prestatorul de servicii, adică de școală, indiferent de tipul de proprietate“.

CNCD nu a fost consultat [înainte de adoptarea OUG – n.red.]. Nu se practică așa ceva“, a declarat Csaba Asztalos pentru Edupedu.ro. “Nici nu am fost sesizați și fiind OUG mai mult de un punct de vedere nu putem să emitem”, a adăugat acesta.

Eu sunt pesimist. Important ar fi să se obțină autorizațiile de incendiu, dar nu văd cum s-ar îmbunătăți condițiile odată ce responsabilitatea trece la primării. Și până acum primăriile puteau să investească în obținerea acestor autorizații, pentru că finanțează școlile. Este doar un transfer de responsabilitate în mod nejustificat“, a declarat Csaba Asztalos pentru Edupedu.ro.

Concret, cum arată modificarea adoptată ieri în ședința de guvern:

“Art. II Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După art. 10 se introduce un nou articol, articolul 10 1 cu următorul cuprins:
‘(1) Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiționată de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor.”

Citește și:

 

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Streinu-Cercel, despre evoluția „dromader” a epidemiei: Acum noi vedem capul, în lunile iulie – august va fi acalmie, după care din septembrie – octombrie încolo va apărea cocoaşa cămilei

Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “prof. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a estimat joi seara că, în contextul pandemiei de COVID-19, românii vor putea ieşi la muncă fără restricţii spre…
Vezi articolul

VIDEO Valeriu Gheorghiță: România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună care se datorează şi faptului că strategia de vaccinare a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru

România înregistrează „o evoluţie epidemiologică foarte bună” care se datorează inclusiv faptului că a fost permisă imunizarea persoanelor minore, a declarat astăzi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, în cadrul…
Vezi articolul

Directoarea și 8 profesori ai unui liceu din Argeș au plecat astăzi în Tenerife, pentru o săptămână. Directoarea adjunctă: Nu aveau cum să renunțe este un proiect european, iar reprogramarea a fost făcută de Ministerul Educației

Directoarea și 8 profesori ai unui liceu din Mărăcineni au plecat astăzi în Tenerife, pentru o săptămână. “Este un proiect european pentru schimb de experiență, derulat de anul trecut”, oprit…
Vezi articolul

Propunerea premierului Cîțu de a modifica structura anului școlar la nici 2 săptămâni de la începerea cursurilor, “dezavuată ferm” de Consiliul Elevilor: Auzim la televizor că școlile se deschid primele și se închid ultimele, dar cum rămâne în practică?

Consiliul Național al Elevilor (CNE) spune, într-un comunicat emis vineri, că “dezavuează ferm propunerea de a modifica structura anului școlar la nici două săptămâni de la începerea cursurilor”. Organizația elevilor…
Vezi articolul

Un adolescent din Spania, primul caz clinic din lume de dependență de jocul Fortnite / Din obsesia pentru joc, acesta a respins interacțiunile umane și avea un program de somn foarte decalat, pentru care a fost spitalizat două luni

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependenţă gravă de jocul video Fortnite, după ce adolescentul a început să manifeste…
Vezi articolul