Cu 8 lei vor lua mai mult profesorii asistenți la Evaluarea Națională și BAC 2023, față de anul trecut – document / 1 leu în plus pe lucrare, pentru profesorii corectori, în timp ce ministrul Educației anunță că „va lupta” pentru ca profesia de cadru didactic să fie respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

6.928 de vizualizări
Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com
Profesorii asistenți la Evaluarea Națională și la examenul de Bacalaureat 2023 o să primească cu 8 lei mai mult, comparativ cu anul trecut, potrivit ordinului de ministru nr. 4.143 din 4 mai 2023, document primit de inspectoratele școlare. Este vorba despre ordinul prin care sunt aprobate normele de plată a personalului din comisiile desemnate în cadrul examenelor naționale.

Concret, un profesor asistent la Evaluarea Națională va lua 118 de lei pe zi, în timp ce anul trecut i-au revenit 110 lei pe zi. Un profesor supraveghetor la Bacalaureat 2023 ia 128 de lei pe zi, iar anul trecut a primit 120 de lei. Acest lucru înseamnă o creștere de peste 7%.

Un cadru didactic corector la Evaluarea Națională ia 12 lei pe o lucrare, în timp lucrarea unui elev de la BAC valorează 15 lei, ceea ce înseamnă un leu în plus față de anul trecut.

Indemnizația pentru un președinte de comisie de evaluare la Bacalaureat, de exemplu, în centre de evaluare cu peste 750 de candidați, poate ajunge până la 2.354 de lei.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a publicat un mesaj pe pagina sa de socializare că va lupta pentru ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar.

De menționat este că, pe 10 mai, Ligia Deca, a declarat în Parlament că „în calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului”

Pe 7 decembrie 2022, în urmă cu aproape 6 luni, la apariția propunerii bugetului pe 2023, Ministrul Educației, Ligia Deca, susținea într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Recent, pe 29 martie 2023, Ligia Deca, s-a aflat în situația de a se contrazice.

Sumele pentru celelalte concursuri/examene sunt în anexele pe care le publicăm mai jos. Modelul contractului de furnizare de servicii poate fi descărcat de la finalul articolului.

Rol202120222023
Evaluarea Națională a VIII-a
președinte comisie în școală561600642 lei
membru în comisie școală477550589 lei
asistent/zi100110118 lei
președinte comisie centru evaluare (până la 1000 candidați)1.2931.4001.498 lei
președinte comisie centru evaluare (peste 1000 candidați)1.3781.5001.605 lei
profesor evaluator/lucrare10,21112 lei
Bacalaureat
președinte comisie în școală (până la 100 candidați)1.2921.4001.498 lei
președinte în comisie școală (peste 100 de candidați)1.3771.5001.605 lei
vicepreședinte, secretar, membru8879501.017 lei
asistent/zi110120128 lei
președinte comisie centru evaluare (până la 750 candidați)1.9662.1002.247 lei
președinte comisie centru evaluare (peste 750 candidați)2.0372.2002.354 lei
profesor evaluator/lucrare12,751415 lei

Modelul de contract civil de furnizare servicii, pe care profesorii și școlile îl semnează pentru examenele naționale:

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, despre protestul profesorilor: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării
Ligia Deca, ministrul Educației: Voi lupta ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar

8 comments
  1. Lăsați frica,nimeni nu vă obligă,8 lei este prea mult,eu zic să plătim să mergem în comisii,la cât suntem de lași sigur ne înghesuim la casierie să plătim….

  2. Cele de la supraveghetori sunt impozitate cu CAS CASS si impozit undeva la 47% in total, deci e cam 50 lei pe zi pe vreo 6 ore in total pierdute. Daca mai dai si pretul transportului ajungi pe minus.

    Sa readucem realitatea, deci supravegherea e platita cu vreo 50 lei NET.
    Doar niste mulogi ar merge 6 ore pe zi sa si raspunda de aia din clasa de la examen ptr 50 lei pe acea zi, care iti consuma si o zi din concediu. Inseamna cam 8 lei pe ora. 1,5 dolari pe ora. salarii la nivel de India si Bangladesh, unde macar sunt si preturile mult mai mici.

  3. Directorii completează “obligatoriu” lista si cu cei care nu se inscriu. Dar, nimeni nu te obliga sa raspunzi la telefon in zilele anterioare examenelor.
    Am mers la supravegheat la rugamintile colegilor din scoala care erau prin comisii, si care ne apelau disperati pentru ca nu aveau supraveghetori.
    Nu e vorba despre plata, e vorba despre modul in care suntem tratati, precum niste infractori care sunt acolo doar ca sa “fure” si sa “insele”.
    Acei 8 lei in plus sunt la total (3-4 ore), iar din ei se mai platesc diverse taxe.

  4. Nu înțeleg de ce se înscriu, de ce își oferă ieftin prestația, suntem într-o economie de piață… Să vină Ciolacul și Ciucă să corecteze…

    1. Multi sunt obligati de directori, important sa avem salarii decente nu sa ne arunce cate un colt de paine.

      1. Nu exista sunt obligați de directori, nu te poate nimeni obliga. Din cauza celor care cedează sunt salariile acestea mici.

        1. Ba exista “obligația de evaluator” la BAC.
          În cazul limbilor moderne elevii trebuie evaluați obligatoriu de profesorul de la clasă împreună cu un alt cadru didactic de aceeași specializare. La fel lb și lit românâ și Informatică și TIC.

    2. Am fost obligati de directori, in urma unui “dictat” de la isj, sa ne inscriem pana in 15 mai. Cine nu s-a inscris, a trebuit sa dea ulterior explicatii directorilor. Cine stie ce au pe agenda lor ascunsa isjeii si politrucii pe care i-au pus in functii dupa 3 sesiuni extraordinare de concursuri pline de matrapazlacuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel al Comisiei Europene pentru școlile, centrele de cercetare și ONG-urile care vor să se implice în adoptarea cadrului de competență financiară pentru adulți în Uniunea Europeană

Identificarea celor care predau educația financiară pentru adulți și care are utilizează sau vor utiliza cadrul de competență financiară, solicitată printr-un apel comun de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Stabilitate…
Vezi articolul

Ministrul de Interne a chemat sindicatele la discuții și le-a anunțat că de la 1 iunie le cresc salariile tuturor celor peste 125.000 de angajați MAI, iar sporurile și alte drepturi ale polițiștilor să fie acordate integral la prima rectificare bugetară / Mișcarea are loc în plină grevă generală în școli

După anunțul că sindicatele polițiștilor vor protesta, imediat au fost chemate la discuții și ministrul de Interne Lucian Bode le-a aprobat revendicările, potrivit unui comunicat de presă publicat de MAI.…
Vezi articolul

Primă de instalare pentru profesorii care se titularizează în școli din mediul rural, în valoare de 3 salarii medii brute pe economie – propunere agreată de minister, la finalul consultărilor publice pe proiectele legii Educației

Sorin Cîmpeanu a explicat, într-o conferință de presă, câteva dintre propunerile pe care ministerul deja le-a acceptat în cadrul dezbaterii pe proiectele legilor Educației și care se vor regăsi în…
Vezi articolul