Cum a introdus directorul adjunct al unui liceu din Râmnicu Vâlcea predarea la distanță în școala lui: „Pe WhatsApp, nu poți să faci mai nimic care să sune a lecție”

15.796 de vizualizări
La începutul izolării provocate de pandemia de coronavirus, mulți profesori au început să țină legătura cu elevii lor sau cu părinții acestora prin intermediul grupurilor de WhatsApp, unde trimiteau teme și dădeau spre rezolvare fișe, scrie Centrul de Evaluare și Analize Educaționale pe blogul organizației. Unii au continuat să facă acest lucru, în timp ce alții au început să intre în legătură video cu elevii lor și să își țină lecțiile într-un mod cât mai apropiat de cel de la clasă.

Profesorul de fizică Laurențiu Badea, directorul-adjunct al Liceului Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, a căutat o soluție unitară de predare online pentru toți cei în jur de 100 de profesori din instituția sa de învățământ. „Ce poți să faci pe WhatsApp, că nu poți să faci mai nimic care să sune la lecție? Trebuia să găsesc o altă soluție de predare online, pe care să o putem aplica toți, ca să putem colabora”, povestește el.

Licențe gratuite G-Suite și Microsoft Office pentru școli

Și-a dat seama că, pentru procesul de învățământ, cele mai eficiente instrumente sunt Suita G de la Google, care înglobează platfoma de videoconferințe Meet, și Microsoft Office 365 A1, care înglobează platforma de colaborare Microsoft Teams. Prin ambele te poți conecta video cu elevii, poți încărca resurse educaționale, poți partaja ecranul, astfel încât copiii să vadă ce scrii. Ambele sunt gratuite pentru instituțiile de învățământ și au fost reunite de către EduApps, o companie românească din zona digitalizării educației, într-o soluție agreată de Ministerul Educației și Cercetării. Laurențiu Badea a intrat pe EduApps, unde pentru a putea face cont a trebuit să demonstreze că reprezintă în mod legal o școală. „Apoi, gratuit a fost activată licența G-Suite, precum și licența de la Microsoft pentru suita de aplicații Microsoft Office 365 A1”, spune Laurențiu Badea. EduApps permite crearea unei baze de date cu toți profesorii și elevii școlii, așa cum apar ei în  Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIR), pentru a facilita crearea claselor și a cancelariei virtuale.

„Foarte mulți profesori și elevi și-au dat seama imediat de potențialul acestei soluții”

Directorul adjunct s-a ocupat de construcția arhitecturii virtuale a școlii și le-a trimis profesorilor tutoriale despre cum pot ține lecții în G-Suite, soluția de predare la distanță aplicată în acest moment la Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea. „Foarte mulți profesori și elevi și-au dat seama imediat de potențialul acestei soluții. Prin aplicația Classroom din cadrul G-Suite, cadrele didactice pot colabora cu elevii. Fiecare profesor propune un curs, care devine spațiul lui, exact ca și când ar fi în sala de clasă. Rămâne la latitudinea lui dacă mai invită alți colegi sau nu”, explică directorul adjunct. Pe zi ce trece, numărul activităților din Classroom-ul școlii a început să crească, ajungând, într-o zi de vârf, la 289.

Citește și: Digital.educred.ro: Platformele online pentru gestionarea claselor, a resurselor de învățare și a progresului școlar recomandate oficial în instrucţiunea pentru predarea online

Laurențiu Badea este unul dintre formatorii programului „Fizica Altfel”, derulat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale: folosește la clasă metoda investigației – care îi încurajează pe copii să găsească singuri soluții la problemele din clasă și îi antrenează să gândească, și învață și alte cadre să o aplice. Mai mult de atât, profesorul utiliza instrumentele digitale încă de dinainte de începutul pandemiei și închiderea școlilor. În trecut, a făcut un proiect online în care explica noțiuni de fizică. Avea de multă vreme cont pe Google Classroom – varianta de bază, și ținea legătura cu elevii săi și în afara orelor de curs.

Citește articolul integral pe blogul CEAE


5 comments
  1. Profesorii sunt, în primul rând, oameni, cu bune și rele, cu calități și defecte, cu familii proprii și nevoi personale…

    Toți (se presupune că) învățăm, cât trăim. Atunci când nu mai vrem să învățăm începem să murim, încet-încet.

    Orice început e greu, dar, cercetând lucrurile și luând ce este bun, din toate cele înconjurătoare, putem progresa, ne putem adapta și putem învăța. Voință să fie… 🙂

  2. Felicitări, domnule profesor, exact în acelasi mod am procedat și eu pentru școala mea. Da, se poate!

  3. Metoda investigației nu este noua, se facea si in comunism pe vremea cand laboratoarele de fizica erau dotate cu aparatura de studiu. Dupa anii ’90 toata aparatura s-a invechit si a devenit nefunctionala, si astfel profesorii s-au axat mai mult pe partea de “teorie”.

  4. Domnul profesor Badea, mi-a predat Fizica, la Horezu, în anii ’91, ’92.
    A fost un profesor model. Cred ca și acum e foarte implicat!
    Vă felicit, domnule profesor!
    Și eu sunt profesor la rândul meu și aplic la clasă ce am învățat de la persoane ca și dumneavoastră.

  5. Felicitări!
    În sfârșit, a apărut un comentariu în care profesorii nu se plâng de umilința la care sunt supuși și nu vorbesc despre bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile de funcționare a consiliilor de administrație ale școlilor, modificate în timpul anului școlar. Ședințele CA pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp, au loc și online. Pot fi membri și persoane condamnate pentru infracțiuni care nu sunt legate de exercitarea profesiei

Ședințele consiliilor de administrație ale școlilor pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp și pot avea loc și online, potrivit noii Metodologii-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație…
Vezi articolul

Peste jumătate dintre profesorii de matematică și științe sunt oameni de peste 50 de ani. În 10 ani va fi o criză de profesori calificați – Lucian Ciolan, prorectorul Universității București: E nevoie de o strategie de recrutare bazată pe stimulente

În 10 ani o să ne confruntăm cu o criză de profesori calificați, mai ales în zona matematicii, unde sunt mai multe ore, dar și în zona științelor, unde peste…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul