Cum a modelat un alfabet vechi de 1.600 de ani identitatea armeană – reportaj BBC / „Mashtots a conceput alfabetul pentru ca acesta să poată fi folosit la traducerea Bibliei în armeană”

195 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alfabetul armean nu este doar un sistem de scriere: este, de asemenea, un sistem numeric utilizat pentru calcule matematice și pentru înregistrarea datelor calendaristice, precum și un motiv de mândrie națională, transmite BBC într-un reportaj, scrie G4Media.ro.

Era o dimineață de toamnă târzie când am pornit din Erevan, capitala Armeniei. După ce am condus timp de aproximativ o jumătate de oră prin munții Armeniei, șoferul a oprit mașina, iar Sofya Hakobyan, ghidul meu, mi-a făcut semn să cobor din vehicul.

În stânga mea, masivul înzăpezit, cu patru vârfuri, al Muntelui Aragats se zărea în depărtare, cu contururile sale indistincte în soarele cețos. De la marginea autostrăzii se întindeau terenuri ierboase până la baza celui mai înalt munte din Armenia. Peisajul părea dezolant – o întindere de pământuri înalte de culoare maro-nisipoasă, bătute de vânt și presărate cu tufișuri ofilite – dar câteva sculpturi de piatră de dimensiuni umane amplasate pe pantele blânde dădeau o notă misterioasă întinderii dezolante.

„Ne aflăm în Parcul Alfabet. Acesta a fost construit în 2005 pentru a marca cea de-a 1.600-a aniversare a alfabetului nostru armean”, a declarat Hakobyan.

Statuile, sculptate în piatră de culoare roz stins, galben pastel și negru deschis, erau gravate cu flori și simboluri. Unele dintre ele erau în grupuri, altele erau în poziții solitare, iar Hakobyan m-a condus spre o statuie în formă de U cu o floare delicată în partea dreaptă jos. „Acesta este «A»-ul nostru armean cu majuscule”, a spus ea cu o mișcare amplă a mâinii.

„Ceea ce vedeți în jurul nostru sunt celelalte litere ale alfabetului nostru, care a fost inventat de acel om – Mesrop Mashtots – [cu puțin mai mult de] 1.600 de ani în urmă.”

I-am urmat privirea până la o sculptură impunătoare a unui bătrân cu barbă. Înfășurată într-o haină vaporoasă, statuia roz, mai mare decât natura, avea expresia unui ascet: liniștită și ușor blazată. Mi-am amintit de acest bărbat. Cu două zile în urmă, îi văzusem statuia la intrarea în Matenadaran.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Avantajele catalogului electronic, explicate de directorul unei școli dintr-o comună din județul Călărași: În afară de note și absențe, părintele vede dacă a fost activ la oră, dacă a venit fără manual

Liviu Moise, profesor de Istorie și directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Comuna Unirea (județul Călărași), a explicat pentru Edupedu.ro care sunt avantajele catalogului electronic: „În afară de note și…
Vezi articolul