Cum a modelat un alfabet vechi de 1.600 de ani identitatea armeană – reportaj BBC / „Mashtots a conceput alfabetul pentru ca acesta să poată fi folosit la traducerea Bibliei în armeană”

199 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Alfabetul armean nu este doar un sistem de scriere: este, de asemenea, un sistem numeric utilizat pentru calcule matematice și pentru înregistrarea datelor calendaristice, precum și un motiv de mândrie națională, transmite BBC într-un reportaj, scrie G4Media.ro.

Era o dimineață de toamnă târzie când am pornit din Erevan, capitala Armeniei. După ce am condus timp de aproximativ o jumătate de oră prin munții Armeniei, șoferul a oprit mașina, iar Sofya Hakobyan, ghidul meu, mi-a făcut semn să cobor din vehicul.

În stânga mea, masivul înzăpezit, cu patru vârfuri, al Muntelui Aragats se zărea în depărtare, cu contururile sale indistincte în soarele cețos. De la marginea autostrăzii se întindeau terenuri ierboase până la baza celui mai înalt munte din Armenia. Peisajul părea dezolant – o întindere de pământuri înalte de culoare maro-nisipoasă, bătute de vânt și presărate cu tufișuri ofilite – dar câteva sculpturi de piatră de dimensiuni umane amplasate pe pantele blânde dădeau o notă misterioasă întinderii dezolante.

„Ne aflăm în Parcul Alfabet. Acesta a fost construit în 2005 pentru a marca cea de-a 1.600-a aniversare a alfabetului nostru armean”, a declarat Hakobyan.

Statuile, sculptate în piatră de culoare roz stins, galben pastel și negru deschis, erau gravate cu flori și simboluri. Unele dintre ele erau în grupuri, altele erau în poziții solitare, iar Hakobyan m-a condus spre o statuie în formă de U cu o floare delicată în partea dreaptă jos. „Acesta este «A»-ul nostru armean cu majuscule”, a spus ea cu o mișcare amplă a mâinii.

„Ceea ce vedeți în jurul nostru sunt celelalte litere ale alfabetului nostru, care a fost inventat de acel om – Mesrop Mashtots – [cu puțin mai mult de] 1.600 de ani în urmă.”

I-am urmat privirea până la o sculptură impunătoare a unui bătrân cu barbă. Înfășurată într-o haină vaporoasă, statuia roz, mai mare decât natura, avea expresia unui ascet: liniștită și ușor blazată. Mi-am amintit de acest bărbat. Cu două zile în urmă, îi văzusem statuia la intrarea în Matenadaran.

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doar 31% dintre profesori au până în 40 de ani, 9% au peste 60 – o situație “îngrijorătoare”, spune ministrul Cîmpeanu. El reia propunerea salariilor atractive ca soluție pentru a avea “profesori buni”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat, vineri, tema introducerii unor salarii atractive pentru cadrele didactice, drept soluție pentru a avea “profesori buni”. El a ilustrat problema calității în educație prin…
Vezi articolul

Ministerul Educației „regretă eroarea”, după ce a transmis presei un raport din care puteau fi aflate numele copiilor implicați în cazurile de violență de la Școala Titulescu / Instituția face apel la jurnaliști să nu publice datele care ar putea duce la identificarea persoanelor din raport

Ministerul Educației vine cu precizări în cazul expedierii către presă a unui document care conținea datele copiilor minori implicați în cazul de violență și abuz sexual de la Școala Gimnazială…
Vezi articolul

Orban respinge propunerea șefului CJ Harghita de renunțare la masca obligatorie în clasele primare în județele din scenariul verde: Nu are niciun fundament, iar copiii sunt ascultători, respectă această regulă la școală

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, la Iași, că propunerea președintelui Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, de renunțare la masca obligatorie în clasele primare în județele din scenariul verde nu…
Vezi articolul