Cum este promovată lectura în școlile și liceele din Franța. Autoritățile au numit-o “Mare Cauză Națională”: programe de milioane de euro pentru cărți, activități și concursuri. Bilanțul proiectelor naționale franceze pentru lectură, anunțat de ministerul Educației, alături de viitoarele demersuri

1.510 vizualizări
Foto: Twitter.com – Jean-Michel Blanquer
Lectura a devenit prioritate națională în Franța, cu un accent de anul trecut și anul acesta pe continuarea de programe din anii anteriori care să sprijine cititul în școli. Fundamentată pe sondaje și pe un studiu al PISA (N. Red. Programul de Evaluare Internațională a Elevilor), decizia de a declara lectura “Mare Cauză Națională” aduce programe de milioane de euro pe care statul francez le investește, astfel, în Educație și Cultură. Asta se arată într-un bilanț realizat de Ministerul Educației din Franța, un material informativ în care sunt prezentate și activitățile care se vor mai derula până în vara anului acesta.

De ce au considerat oficialii francezi că este nevoie să valorifice cititul în școli?

Explicația de pe site-ul ministerului Educației este următoarea: “În prezent, 20% dintre elevi [n. red. în Franța] au cunoștințe de bază slabe atunci când termină clasele primare. Aceasta este sursa unei mari părți a inegalităților cu care ne confruntăm în țara noastră. Cu toate acestea, toate studiile / sondajele arată că cititul este cheia succesului. Un studiu al PISA indică, de exemplu, că 30 de minute de lectură zilnică permit progrese semnificative în ceea ce privește limba franceză”.

Altfel spus, așa cum reiese din motivațiile autorităților franceze din educație, lectura trebuie promovată în școli din clasele primare pentru a deschide copiilor un apetit pentru cărți și informare, contând atât la dezvoltarea culturii lor generale, dar și la îmbunătățirea semnificativă, concret, a rezultatelor de la școală.

“Ambiția este de a pune lectura în centrul vieții tuturor francezilor”, după ce un barometru din Hexagon a relevat că obiceiul de a lectura este în declin în rândul tinerilor de 15-24 de ani

“Prin declararea lecturii drept o mare cauză națională, ambiția este de a pune lectura în centrul vieții tuturor francezilor, acordând o atenție deosebită celor mai tineri și celor care au pierdut contactul cu ea. După un an și jumătate de criză sanitară care ne-a zdruncinat obiceiurile și viețile, dar care a reușit să păstreze locul lecturii, este important să prioritizăm revenirea în grație a cărților, cu scopul de a influența aceste tendințele pe termen lung”, se mai arată pe education.gouv.fr.

Conform sursei citate, ultimul barometru “Francezii și lectura”, comandat de multinaționala IPSOS, preocupată de cercetarea de piață, confirmă scăderea interesului pentru lectură în rândul tinerilor între 15 și 24 de ani, chiar dacă ea totuși rămâne “un mijloc de evadare” pentru aceștia. Cititul rapid, pe ecrane, pe rețelele sociale, este preferat în fața celui “lung” care presupune efort de concentrare.

Acțiunile pe care ministerul le finanțează / organizează în școli. 10 milioane de euro pentru dotarea bibliotecilor școlare, în perioada 2018-2021

Printre programele care sunt notate în informare se află Planul “bibliotecă școlară”, în valoare de 10,5 milioane de euro pe o perioadă de 4 ani (2018-2021), care “revitalizează bibliotecile școlilor aflate departe de bibliotecile publice, prin credite dedicate achiziționării de cărți”. Acest plan a constat în cumpărarea de 900.000 de cărți și diverse echipamente pentru 6.000 de școli primare.

De 4,5 milioane de euro este și proiectul extins “O carte pentru vacanță”, apărut din 2018 și continuat și în 2022. Prin acesta, toți elevii din ultimul an de ciclu primar primesc o carte, gratuit, care nu trebuie returnată, pentru a o citi în vacanța de vară spre primul an de gimnaziu.

Cărțile sunt însoțite de materiale audio, iar profesorii au la dispoziție ghiduri pedagogice. În fiecare an, cartea este de fabule, mai exact “Fabule” de La Fontaine, și în diverse ediții ilustrate de ilustratori francezi pentru a promova munca acestora.

Foto: education.gouv.fr

7 milioane de euro sunt prevăzute și pentru 2021-2022 în ceea ce privește operațiunea “Jeunes en Librairie”, adică “Tineri în librării”, un program de sensibilizare cu privire la lanțul de carte și la provocările acestuia, care completează programul Culture Pass. Acest program a fost lansat în 2006 în regiunea Nouvelle-Aquitaine și apoi în regiunea Hauts-de-France, pentru a pune în contact elevii de liceu cu librăriile independente și pentru a le prezenta întreaga gamă de profesii legate de carte.

În acest program, profesorii și bibliotecarii școlari elaborează proiecte pentru elevii lor care includ vizite regulate la librării, întâlniri cu alți profesioniști ai cărții (autori, graficieni, graficieni, machetatori, editori, bibliotecari, tipografi etc.), dar și proiecte concrete (realizarea unei machete, a unei coperte, scrierea unei recenzii de carte etc.). La sfârșitul cursului, autonomia este încurajată: fiecărui cursant i se oferă un voucher individual pentru achiziții de cărți. Planul va permite extinderea acestui program la alte regiuni, pe baza unor cereri de proiecte din partea gimnaziilor și liceelor.

Ministerul Educației și Centrul Național al Cărții din Franța au planificat, pentru vara lui 2021, să stabilească “reședințe” de autor (ilustratori și scriitori pentru tineri) în cadrul “verii culturale și de învățare”, în taberele de vacanță pentru tineri. În centrele de odihnă și în tabere, tinerii, dar și părinții, pot lua astfel contact cu scriitori și ilustratori și să participe la activități finanțate de guvern pentru promovarea lecturii, atunci când sunt în vacanță în mare sau la munte.

În mod similar, după modelul celor 60 de reședințe de autor înființate în școli în cadrul Anului Benzii Desenate, Centrul Național al Cărții a crescut numărul de rezidențe de autor în școli începând cu septembrie 2021, acordând prioritate rezidențelor de lungă durată.

Alte proiecte:

“Jumătatea de oră de elocvență” este testată în clasele din ultimul an de gimnaziu. 21.000 de elevi au beneficiat de acest proiect la începutul anului școlar din 2020. Această jumătate de oră oferă cuvântului rostit un loc în comunicarea de zi cu zi pentru a preveni vulnerabilitatea socială care poate rezulta din slabe competențe lingvistice. “Programul a fost foarte bine primit în gimnazii, atât de profesori, cât și de elevi”, potrivit notei.

Un concurs național în care guvernul a devenit partener a fost unul de citit cu voce tare, pentru elevii de liceu, care a ajuns la 100.000 de elevi. În plus, potrivit aceleiași note, în fiecare an 761.000 de elevi au participat la ore de lectură oferite de peste 20.000 de cititori voluntari care se deplasează în structurile gazdă, inclusiv în școli.

Alt eveniment este și o zi națională a cititului. Pe 10 martie, în toate școlile din Franța, elevii au citit pentru un sfert de oră, de la orele 10:00, conform aceleiași surse. Inițiativa a fost dedicată, în același timp, oricărui cetățean din Franța.

  • În școlile franceze există această acțiune de a citi timp de 15 minute la școală, pe 10 martie, din anul 2018, însoțită de programele-suport prezentate anterior.
Citește și:
Susținere pentru elevii de gimnaziu și liceu din Franța: aceștia primesc bani de la stat pentru activități culturale și artistice: pentru bilete la cinema, concert, teatru, muzee, bani pentru cărți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Domnica Petrovai / Foto: Arhivă personală

Material susținut de Dove

Training deschis tuturor profesorilor, pe 12 octombrie, pentru a-i ajuta pe adolescenți să gestioneze sfaturile toxice din online. Psihologul Domnica Petrovai, partener în Programul Dove – Ai încredere în tine: Profesorii pot să devină cei mai puternici influenceri ai elevilor

Profesorii sunt invitați joi, 12 octombrie, de la ora 19:00, la un training susținut de psihologul clinician Domnica Petrovai, despre cum să îi învețe pe elevii adolescenți să gestioneze sfaturile…
Vezi articolul

Recompense și stimulente pentru profesorii implicați, instruire cu experți din nordul Europei, formare pilotată prin masterul didactic introdus în 2020 – ce se așteaptă de la cadrele didactice și ce li propune acestora în raportul prezidențial privind educația de mediu

Activitățile legate de combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului ar putea fi introduse în metodologia după care profesorii primesc stimulente salariale și participă la mobilități, potrivit raportului privind educația de…
Vezi articolul