Cum poți economisi timp în realizarea rapoartelor anuale? (P)

1.592 de vizualizări
Foto: Adservio
Finalul de an școlar este acea perioadă în care se trage linie și se interpretează datele referitoare la activitatea elevilor și a profesorilor. 

De cele mai multe ori, realizarea rapoartelor durează ore sau chiar zile. Profesorul/ directorul răsfoiește cataloagele, introduce datele într-un document Excel sau face calculele pe hârtie.

Pentru diferite statistici, și Adrian Bădilă, director la Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Cernavodă, utiliza programul Excel.

Adrian Bădilă este profesor de educație muzicală și director al Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Cernavodă. Adrian este cadru didactic de peste 12 ani și este constant preocupat să devină un bun profesionist în domeniul managementului instituțional. Crede în puterea tehnologiei în educație, iar în școala pe care o conduce, în fiecare clasă există table inteligente, laptopuri și videoproiectoare.

Adrian se pregătește de raportarea anuală și ne-a explicat cum reușește să genereze statistici cu câteva clickuri, în câteva minute.

„Eu în 15 minute am terminat statisticile pentru clasa a VIII-a”

Adrian Bădilă, director al Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” din Cernavodă

De ce realizarea rapoartelor durează atât de puțin?

Noi folosim catalogul online Adservio, unde toți profesorii introduc de-a lungul anului școlar note și absențe. Absențele se motivează automat când se introduc scutirile.

La final de semestru sau de an, toate aceste date pot fi procesate rapid: realizez filtre pentru ce doresc să obțin (de exemplu distribuția mediilor pe nivel de studiu), generez raportul și îl descarc în format PDF sau Excel.

E adevărat că, la început, colegii mei erau reticenți. Aveau impresia că făceau muncă dublă (introducerea notelor în catalogul fizic și în cel electronic), dar în momentul în care a fost nevoie de rapoarte, și-au dat seama că nu mai stau ore întregi să numere note și absențe sau să verifice datele. Corectitudinea datelor este sigură, deoarece eliminăm din calcule eroarea umană. 

Foto: Adservio

Ce tip de rapoarte se pot face?

„În afară de calculul automat al mediilor și al absențelor, folosim opțiunea de statistici pentru a genera distribuția notelor și absențelor (pe clasă, an școlar sau nivel de studiu), situația școlară a fiecărui elev, activitatea fiecărui cadru didactic. Rapoartele se pot vizualiza tabelar sau grafic.

Noi măsurăm constant evoluția elevilor, iar în caz de regres, putem lua măsuri din timp. Cu o lună înainte de încheierea situației școlare, ne uităm cine sunt elevii cu risc de corigență/repetenție. În loc să facem calcule și documente, descărcăm imediat fișa cu situația școlară, pe care e nevoie să le-o trimitem părinților.

Foto: Adservio

Înainte de Adservio, profesorii noștri primeau un formular unde își introduceau activitățile anuale. Eu generam rapoarte individuale, le printam și le ofeream și lor o copie. Acum fiecare cadru didactic își ține evidența activităților pe platformă și poate oricând să genereze un document cu situația lor. Pentru că toate datele sunt online, îmi e ușor să am oricând o viziune asupra activității lor și să realizez rapoarte. În plus, nu mai este necesar să listăm documentele. Astfel, protejăm mediul și reducem costurile consumabilelor.

De asemenea, avem la dispoziție un instrument care ne permite analiza datelor demografice, în funcție de vârstă, mediu urban/rural, naționalitate sau situație familială.

Un alt avantaj este acela că foile matricole se pot genera automat din Adservio. Înainte plăteam pentru un program special, dar acum le descărcăm din platformă. 

Foto: Adservio / *Datele cu caracter personal din fișă sunt fictive

Cum se determină clasamentul elevilor cu un click?

Finalul de an vine și cu acordarea diplomelor. Diriginții care folosesc Adservio pot face clasamentul elevilor cu un click și astfel pot vedea ce diplome vor primi elevii lor.

„La școală e ca la teatru: în funcție de cum joacă actorul (managerul), de creativitatea, disciplina și sensibilitatea lui, publicul va înțelege sau nu mesajul, va pleca acasă entuziasmat sau dezamăgit”

Adrian Bădilă mai este profesor de educație muzicală și actor

Foto: Adservio


1 comment
  1. Cred că aici este doar o reclamă pentru Adservio, aplicație plătită, care are taxa lunară per elev.. Același lucru face și 24edu care, la rândul lui, percepe o taxă per profesor. Eu as fi facut reclamă la folosirea gratuită a aplicatiilor Office 365 și Teams. Aplicații gratuite, rapoarte gratuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENTE Creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, inițiativă legislativă a grupului USR pentru Educație, depusă la Parlament / Senatorul Ștefan Pălărie: Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei. Nu poți face reforme cu burta goală

USR a depus miercuri, la Parlament, o inițiativă legislativă care propune creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul…
Vezi articolul

Sindicatele din Educație invocă „epidemii de gripă în mai multe școli” și cer bani pentru vaccinarea gratuită a profesorilor. Alexandru Rafila: „în niciun caz nu putem vorbi despre epidemie”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis o scrisoare deschisă către ministrul Educației în care solicită vaccinarea gratuită pentru cadrele didactice, conform prevederilor asumate în contractul colectiv de muncă. În…
Vezi articolul

Șefa PSD Piatra Neamț va fi numită inspector școlar general pentru județul Neamț – surse / Profesoară metodistă, Florentina Luca Moise și-a pus în CV o diplomă de la o „facultate de drept” fantomă, nerecunoscută de statul român și la competențe a scris că știe să „utilizeze calculatorul și copiatorul”

Șefa organizației municipale PSD Piatra Neamț, Florentina Luca Moise, va fi numită inspector școlar general al ISJ Neamț, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Surse din Ministerul Educației au declarat pentru…
Vezi articolul

Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”

Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia, publicate în Monitorul Oficial. Data probei scrise pentru concursul de angajare în învățământ: 21 iulie 2021

Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia au fost publicate în Monitorul Oficial și aprobate prin Ordinul 5.991/2020. Data probei scrise pentru concursul de Titularizare…
Vezi articolul