Cum se pot înscrie școlile în programul Dove – Ai încredere în tine. Ghid pentru profesori, plan de lecție și materiale multimedia pentru ore

3.050 de vizualizări
Foto: Dove
Încrederea și stima de sine scăzute afectează procesul de învățare al tinerilor. Anxietatea privind aspectul fizic a fost corelată cu o concentrare mai scăzută și o implicare mai slabă în activitatea clasei, având ca efect o performanță școlară slabă. La nivel global, 8 din 10 fete admit că nu doresc să participe la activități zilnice importante, cum ar fi discuții cu prietenii sau persoanele dragi, deoarece își fac griji din pricina modului în care arată.

74% dintre fetele care au o încredere scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba modul în care arată în pozele din mediul online, potrivit unui studiu derulat în 2021.

Școlile care vor să intervină și să rupă cercul vicios al erodării stimei de sine în rândul elevilor adolescenți pot aplica pentru o singură sesiune sau pentru cinci sesiuni de ateliere, în cadrul programul Dove – Ai încredere în tine. Primul training pentru profesorii care sunt interesați se va desfășura pe 27 octombrie, ora 19:00, iar participarea este deschisă tuturor profesorilor care se înregistrează aici https://forms.gle/ycCB4K9ejeRXWyLa7. Toți participanții vor primi la final o adeverință de participare.

Atelierele explorează modul în care societatea, mass media și rețelele de socializare promovează un corp ideal nerealist și îi învață pe adolescenți și pe profesori strategii de protejare și de construire a încrederii în sine și în alții.

  • Dacă dorești implementarea programului “Dove – Ai încredere în tine” în școala ta, trimite un mesaj pe adresa contact@aiincredereintine.ro.

“Tot ce ne dorim este să avem alături de noi cât mai mulți profesori interesați. Și, pentru a le dezvolta competențele, vom susține mai multe traininguri, primul la final de octombrie, la care ei pot participa online, astfel încât să le fie foarte ușor să participe. Ne dorim să ajungem până la finalul acestui an școlar la 20.000 de elevi în România”, a declarat Cristina Dima, ambasador Dove, director Marketing Beauty & Personal Care la Unilever România, la dezbaterea „Adolescența fără filtre”.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat la finalul lunii septembrie că “Ministerul Educației va susține cu orice mijloace acest proiect”. “Cu siguranță e nevoie de un proiect pentru consolidarea stimei de sine. Mai ales după toate consecințele, din perspectiva tulburărilor socio-emoționale și comportamentale în rândul elevilor, care s-au amplificat pe parcursul acestei perioade de criză”, a spus ministrul Cîmpeanu, în cadrul dezbaterii online „Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media”.

Și Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, a declarat la același eveniment că programul pentru cultivarea stimei de sine a copiilor ar putea fi generalizat și adus în toate școlile din România, cu sprijinul DOVE. „Ce urmează să facem noi în școli? Pe lângă acest program pe care poate cu sprijinul DOVE îl vom generaliza astfel încât să ajungă în toate școlile, aș vrea să punctez programul „Din grijă pentru copii”, concentrat pe siguranța fizică, dar mai ales a celei emoționale și a stării de bine a copiilor. Vom aloca, în următorii ani, psihologi școlari, pe lângă cei existenți deja, vom realiza activități care să sprijine copiii în a se accepta pe ei înșiși și a-i accepta pe ceilalți așa cum sunt”, a afirmat Radu Szekely, fost secretar de stat în Ministerul Educației.

Trainer în programul Dove – Ai încredere în tine, Ionela Neagoe – directoarea Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din București, a explicat în cadrul dezbaterii online cum se desfășoară concret aceste ateliere. 

“Vorbesc în calitate de profesor care a ținut acest program la școală, la clase. Din experiența pe care am avut-o și din experiența de trainer cu profesori, pot să spun că programul pe care Dove l-a pregătit pentru școlile noastre de data aceasta este extrem de eficient, pentru că ne aduce mai aproape de realitatea copiilor, pe care noi nu avem cum să o înțelegem, din diverse motive. În primul rând pentru că avem un altfel de educație. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, din experiență, am văzut că mi-a fost foarte greu să înțeleg de ce un copil de clasa a 7-a, care până atunci intra și răspundea la ore, deodată nu mai vrea să intre și să răspundă.

Ce mi s-a părut extraordinar ca rezultat în lucrul cu acest copil, după ce a participat la atelierele de lucru, a fost faptul că a avut un moment de conștientizare că modul în care îi stă părul, cum își vede ea aspectul fizic nu înseamnă că în fața celorlalți îi va schimba imaginea sau că va determina judecată sau că e nevoie să se retragă în interiorul ei și să nu mai participe, pentru că îi este rușine de ce spun ceilalți. Modul în care a participat ulterior la ore, în manieră gradată, cu mai mult curaj, m-a făcut să mă gândesc că, dacă pentru acest copil s-a putut, înseamnă că pentru orice copil se poate”, a declarat Neagoe.

Psiholog clinician și psihoterapeut, fondator Mind Education și trainer în cadrul programului, Domnica Petrovai subliniază că este foarte important ca profesorii să aibă mai mult sprijin și mai multe competențe de bază în ceea ce privește psihologia copilului. 

Domnica Petrovai a povestit în cadrul dezbaterii că „este copleșitor sentimentul de neîncredere, cu impact foarte puternic și asupra rezultatelor școlare. Vedem foarte multe fete sau băieți care din păcate, din cazul acestei insecurități, nu pot să aibă rezultatele pe care le-ar putea avea datorită competențelor”.

Ce se întâmplă, concret, cu profesorii și elevii care intră în programul Dove – Ai încredere în tine? Mai ales în contextul izolării aduse de pandemie, cresc nesiguranțele copiilor, anxietățile și impactul transformărilor pe care adolescența le aduce, iar specialiștii din cadrul proiectului îi ajută să înțeleagă că “este important să mă accept așa cum sunt”, povestește Ionela Neagoe. 

Trainer la rândul său, directoarea Colegiului Național “Gheorghe Lazăr” din București explică faptul că în program “se insistă pe a găsi singur soluții, profesorul insistă să-și noteze, să plece din oră cu o acțiune măcar pe care urmează să o facă începând de astăzi. De astăzi vreau să… Începând cu astăzi, vreau să…, Îmi propun să… Și, cu asta, programul practic îl obișnuiește pe copil și cu ideea că în viață este foarte important să ai obiective, să fii consecvent și perseverent în a le atinge și a le urmări, să-ți creezi o rutină. Chiar și pentru noi, oamenii mari, maturii din viața lor, e o lecție, pentru că de multe ori suntem tentați să acționăm din poziția aceea de superioritate a rolului pe care îl jucăm și uităm să intrăm și în înțelegerea reacției celuilalt. Copilul, dacă are o reacție, nu o are pentru că are ceva cu mine sau cu celălalt, ci pentru că are o anumită stare și în momentul acela el are nevoie să îl înțeleg, nu să îl judec, nu să îl pedepsesc”. 

Concepute pentru a promova încrederea adolescenților în propriul corp, instrumentele ce se pot descărca gratuit în cadrul programului sunt gândite pentru a le permite profesorilor și școlilor să organizeze ateliere pe această tema. 

Materialele puse gratuit la dispoziția cadrelor didactice sunt făcute de profesori, de specialiști în educație, în sănătate, de psihologi. Ele sunt kituri complete, conțin un plan de lecție pentru profesori, prezentări, fișe de lucru, precum și o serie de video-uri pe care le pot folosi la clasă profesorii din școală. Temele sunt apropiate și adaptate curriculei școlare pentru orele de dirigenție sau de consiliere.

Programul Dove – Ai încredere în tine a început în 2004 și continuă să existe pentru a ajuta la crearea unei imagini pozitive asupra propriului corp.

  • Dacă dirigintele clasei este de acord în prealabil, atelierul poate fi organizat și de către profesorii care nu sunt diriginți.
  • Programul educațional poate fi implementat la nivelul întregii școli, cu acordul directorului. Pentru mai multe informații despre termenii acordului cu școala și diplomele pentru cadrele didactice participante la program, scrieți un email la adresa contact@aiincredereintine.ro
  • Atelierul poate fi organizat la fel de ușor și online, prin intermediul unei platforme precum Zoom sau Teams.
  • Descoperiți experiența profesorilor din alte țări care au implementat acest program urmărind seria de materiale video disponibile pe site-ul programului. Acestea vă pot oferi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de desfășurarea atelierului.

Este nevoie de doar 45-60 de minute pentru a organiza atelierul și a îmbunătăți nivelul de încredere al elevilor. Destinat copiilor cu vârste între 11 și 14 ani, pachetul cu resurse utile conține toate materialele necesare pentru un atelier pe tema încrederii în propriul corp (ghid pentru profesori, prezentare, fișe de lucru cu activități și scurte videoclipuri).

Atelierul abordează toate aspectele, de la influența mass-media la presiunea colegilor și la promovarea unei imagini pozitive asupra propriului corp și vă oferă posibilitatea de a organiza activități în grupuri restrânse și de a genera discuții în clasă.

Acest atelier a fost conceput împreună cu partenerul programului Dove – Ai încredere în tine, Centrul pentru cercetarea aspectului fizic, unul dintre cele mai mari grupuri de cercetare din lume, care studiază rolul pe care îl joacă aspectul fizic și imaginea asupra propriului corp în viețile oamenilor. Până acum, sesiunile s-au dovedit utile în a-i ajuta pe tineri:

  • Să-și identifice punctele forte
  • Să-și îmbunătățească bunăstarea emoțională, socială și fizică
  • Să descopere efectul pe care social media îl are asupra imaginii personale
  • Să detecteze standardele de frumusețe nerealiste din mass-media

Cercetările arată că elevii care participă la atelierele „Ai încredere în tine” își îmbunătățesc încrederea în sine, au o imagine pozitivă despre propria înfățișare și au mai multă încredere să participe la activități sociale și academice. Atelierul în 5 sesiuni este construit pentru a obține o implicare mai în profunzime și efecte de mai lungă durată asupra modului în care elevii percep imaginea propriul corp și încrederea pe care o au în sine.

Descărcați resursele de predare a atelierelor “Am încredere în mine”: ghidul, lecția 1, lecția 2, lecția 3, precum și materialul dedicat profesorilor pentru predarea programului în varianta extinsă.


1 comment
  1. Programul,, Dove- Ai încredere în tine” va promiva cu siguranta încrederea adolescenților,si nu numai a lor,în propriul corp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile, liceele și universitățile de stat și private vor putea primi între 200.000 de euro și un milion de euro ca să realizeze stagii de practică pentru elevi și studenți. Ministerul Proiectelor Europene va lansa apelul pe 18 august / Mai mulți bani pentru zonele dezavantajate

Patru apeluri de proiecte în valoare totală de 171,34 milioane de euro vor fi deschise în data de 18 august, în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare, informează Ministerul Investiţiilor şi…
Vezi articolul

România, a treia din coada clasamentului european la rata de vaccinare anti-COVID 19 în rândul minorilor. Valeriu Gheorghiță: Acoperirea vaccinală înregistrează o creștere în ultimele 2 săptămâni

România este a treia țară din coada clasamentului statelor din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare a copiilor împotriva coronavirusului, arată datele European Centre for Disease Prevention and…
Vezi articolul