Cursuri de acomodare, de limbă și cultură românească în școli pentru elevii români care au învățat în străinătate și nu au fost înscriși la o școală românească în ultimii doi ani- proiect de lege

243 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Elevii şcolarizaţi anterior în străinătate vor beneficia în România de cursuri de limbă şi cultură românească, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, scrie Agerpres. Urmează votul la Senat, care e for decizional.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011. Acesta a fost aprobat în Camera Deputaților, miercuri, și prevede crearea în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii şcolarizaţi anterior în străinătate a unor grupe de acomodare în care aceştia să beneficieze de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Cursurile se vor adresa copiilor care nu au fost înscriși la școală în ultimii doi ani, în România.

În cadrul grupelor de acomodare sunt predate cursuri intensive de limbă cultură și civilizație românească pe care elevii le urmează în paralel cu învățământul obligatoriu. Înscrierea în grupele de acomodare și participarea la cursuri se face pe tot parcursul anului, se precizează în proiect.

“La cererea părintelui/reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, Inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţiei”, prevede proiectul adoptat.

De asemenea, pentru organizarea şi predarea noţiunilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească în cadrul grupelor de acomodare, se pot organiza sesiuni de informare şi schimburi de bune practici cu persoanele implicate în predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 454/2008 pentru aprobarea Proiectului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect, Senatul este decizional. 

Proiectul de lege in forma initiala

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunere de rectificare: Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși instituția a cerut mai mulți bani – documente obținute de Economedia.ro / Ministrul Cîmpeanu, acum 10 zile: “La educație nu ai unde să tai”

Bugetul Ministerului Educației ar urma să scadă cu 542 de milioane de lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 668 milioane de lei, potrivit propunerilor făcute de Ministerul Finanțelor,…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Chimie, Fizică, de Lingvistică, de Limba ucraineană maternă au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Mărturia unei profesoare, despre învățământul artistic: Ne târâm în aceeași mocirlă de 30 de ani, iar absolvenții liceelor de artă au un singur țel – să plece din țară

Învățământul artistic funcționează cu programe școlare “din anii ’70, puțin periate pe alocuri, doar la unele specialități”, cu 
reguli ale olimpiadelor “viciate de diverse interese mai mari sau mai mici”,…
Vezi articolul

Andronescu despre propunerea de tăiere peste noapte a 30.000 de locuri la liceu: Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, reacţionează după ce Edupedu.ro a scris că aproximativ 30 de mii de locuri din licee au dispărut în proiectul de HG privind cifra de şcolarizare…
Vezi articolul