Daniel David: Nu am conturi pe TikTok și pe Facebook dintr-un simplu motiv – timpul / Profesorii ar trebui să știe ce conținuturi de calitate există în social media și să-și orienteze elevii spre ele

14.794 de vizualizări
Daniel David / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat recent că nu are conturi personale pe rețelele sociale, „dintr-un simplu motiv, timpul”, însă este activ prin platformele oficiale ale Ministerului Educației, a declarat acesta la podcastul „Dialog liber”. Ministrul consideră că profesorii ar trebui să se informeze despre resursele de calitate disponibile online și să le recomande elevilor.

Ministrul Educației a abordat subiectul educației continue și al utilizării rețelelor sociale pentru sprijinirea procesului de învățare.

Ministrul a explicat că nu are un cont personal pe TikTok din lipsă de timp, dar este activ pe blog și prin conturile instituționale ale Ministerului Educației: „Nu sunt pe TikTok, dar sunt pe blog și am acces la diverse rețele de socializare, prin instituțiile în care lucrez. Nu sunt, dintr-un simplu motiv, timpul. Nu că sunt împotrivă, aș fi cu plăcere. Adică, dacă tot îți faci un cont pe Facebook, ar cam trebui să te ocupi de el și de oamenii care se conectează acolo și care îți pun întrebări”, a afirmat ministrul.

Ministrul Daniel David a mai vorbit despre potențialul platformelor online în sprijinirea învățării. El a subliniat că nu este necesar ca Ministerul Educației să creeze propriul conținut educațional pe YouTube, dar că are rolul de a susține și de a promova vizualizarea conținuturilor de calitate de către elevi și studenți: „Așa este, conținut pe YouTube există, nu trebuie să aibă ministerul. Ministerul trebuie să încurajeze aceste lucruri. De aceea, pe mine m-ați auzit luând întotdeauna atitudine împotriva celor care se opun tehnologiei în școală și care vor să ne întoarcem la «metode pășuniste»”, a mai zis el.

Profesorii ar trebui să fie informați despre resursele de calitate disponibile online și să le recomande elevilor, a adăugat ministrul Educației: „Dacă nu creează ei conținutul, nu-i nicio problemă. Dar ar trebui să știe ce conținuturi există deja de calitate, astfel încât să-și orienteze elevii spre acele conținuturi”, a declarat ministrul.

Redăm mai jos discuția despre rețelele sociale:

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Adevărul este că un număr foarte mic dintre adulți vine cu adevărat pentru cursuri de formare continuă sau pe tot parcursul vieții nu prea ai ce să faci. Ceea ce putem face este să mergem noi pe rețele de socializare, cu educație, cu știință.

Moderator: Dumneavoastră sunteți pe TikTok?

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Nu sunt pe TikTok, dar sunt pe blog și am acces la diverse rețele de socializare, prin instituțiile în care lucrez. Nu sunt, dintr-un simplu motiv, timpul pentru a ține cu adevărat, nu că sunt împotrivă, aș fi cu plăcere. Adică, dacă tot îți faci un cont pe Facebook, ar cam trebui să te ocupi de el și de oamenii care se conectează acolo și care îți pun întrebări.


Dar sunt prezent, eu în fiecare joi, de exemplu, de la ora 20:00 sunt conectat pe Facebookul Ministerului Educației. Nu-i Facebook-ul meu, dar este Facebook-ul Ministerului Educației, în care discut cu toți cei interesați să afle ce s-a întâmplat în educație și cercetare în ultima săptămână. Mesajele pe care le dăm sunt în stilul formal, dacă vreți, în zona ministerului și după aceea merg în rețelele de socializare, Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok și așa mai departe. La fel am făcut și când eram rector. E foarte important să fim acolo, nu neapărat Daniel David, aș fi mers și eu direct, dar repet, timpul este prea complicat, dar sunt acolo și e mai important să fiu acolo prin instituțiile pe care le reprezint.

Moderator: Aduc în discuție toată această poveste cu social media, deoarece, chiar în dimineața aceasta, înainte de interviu, eram la sală și persoana care lucrează la recepție este un student în anul unu sau doi al facultății. Tocmai a dat bacul acum doi ani și îmi povestea despre bacul la istorie, unde el, la simularea la bac, a luat 2,50. Pentru că mi-a explicat, avea un profesor care înșiruia cu nemiluita ani și nume și n-avea niciun sens. După simulare, evident, a intrat în panică că nu ia bacul. A găsit un canal de YouTube al unei profesoare de istorie, care explica cu totul altfel, crea niște cuvinte cu prima literă a fiecărui domnitor ca să le memorezi mai rapid și avea tot felul de moduri de a prezenta informația într-un mod memorabil. El mi-a spus, nu știu dacă e adevărat, dar tind să-l cred, e un băiat serios, că a luat 10 la bac, după ce a studiat 100% pe un canal de YouTube. Și asta nu poate decât să mă facă să mă întreb cum putem să mai creștem nivelul de educație, fie pe YouTube, fie că Ministerul Educației ar avea un grup de super-profesori care se ocupă de conținut pe YouTube, pentru că e clar că funcționează și pentru mulți tineri este singura cale prin care învață.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Așa este, conținut pe YouTube există, nu trebuie să aibă ministerul. Vedeți, toată lumea se așteaptă de la Ministerul Educației să facă. Ministrul vine cu 20 de specialiști în TikTok… nu cred că asta e calea, dar, aveți dreptate, ministerul trebuie să încurajeze aceste lucruri. De aceea, pe mine m-ați auzit luând întotdeauna atitudine împotriva celor care se opun tehnologiei în școală și care vor să ne întoarcem la „metode pășuniste”, ca să spun așa. Tehnologia este importantă, dacă socotim revoluția industrială, a patra revoluție, unii vorbesc de faptul că trecem deja și intrăm în a cincea. Fără tehnologie, în acest context, nu se poate. Dar trebuie s-o folosești echilibrat. Cum spuneam, tehnologia în sine nu este bună sau rea. Poate să devină bună sau mai puțin bună în funcție de cum o utilizezi, iar profesorii, în mijloacele de predare-învățare trebuie să aducă tehnologia. Dacă nu creează ei conținutul, nu-i nicio problemă, nu te poți aștepta de la fiecare profesor să creeze conținuturi pe YouTube, ați pomenit de acest context. Dar ar trebui să știe ce conținuturi există deja de calitate, astfel încât să-și orienteze elevii spre acele conținuturi. Eu mereu spun, de exemplu, studenților, marile universități, Stanford, Harvard, pun o mulțime de cursuri la nivel de universitate online, adesea în mod gratuit și îi încurajez să le parcurgă, cred că așa trebuie să facem toți.

Informații de context

Pe 3 februarie, ministrul Daniel David i-a propus vicepreședintei Comisei Europene, Roxana Mînzatu, în timpul vizitei acesteia la București, „două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România”. Este vorba despre „integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare” și „prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință”, anunță Ministerul Educației și Cercetării. 

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației și Cercetării anunță că „doamna comisar Roxana Mînzatu a cerut leadership la nivel european din partea experților și instituțiilor din România. Pornind de la această invitație, ministrul Daniel David, pe baza unor discuții anteriore cu experți în domeniu, a avansat două idei strategice la nivel european și care ar putea fi asumate de România în acest context, mai precis:

(1) integrarea științei și educației în zona rețelelor de socializare

(2) prezentarea corectă a ocupațiilor, pentru a comunica informațiile adecvat cetățenilor europeni, ajutându-i astfel să fie mai bine protejați față de manipulare și pseudoștiință (angajament explicit și al programului actual de guvernare din zona de educație și cercetare-dezvoltare-inovare)”.

  • Amintim că și fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a propus, în cadrul unei dezbateri organizate de Edupedu.ro, obligarea rețelelor sociale să livreze conținuturi educaționale. „Să ducem educația unde sunt copiii. Și iată prima mea propunere: să obligăm legal ca rețelele sociale să livreze obligatoriu conținuturi ca parte a curriculumului național. Spațiul virtual este și el teritoriu național, statul trebuie să păstreze prevalența constituției asupra acestui spațiu virtual. Dacă partea ludică e văzută de copii ca un drept, e esențial să creștem motivarea copiilor să acceseze conținuturi educaționale decât cele cu o componentă educațională mică. A doua propunere: să stabilim cum creștem motivația, engagementul copiilor în conținuturi relevante”, a declarat Funeriu, în 2021.

Citește și:
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Aș vrea să văd și la noi profesori care împreună cu tinerii propun probleme interesante de matematică, fizică, științe pe TikTok, la fel ca în alte țări

9 comments
  1. elevii se uită pe ce vor ei ,au libertatea de a alege orice platforma,nu ascultă recomandările unor profesori și bine fac… democrația astăzi este călcată în picioare în Romania și cadrele ar trebui sa reacționeze primele la această bătaie de joc… democrația nu poate adopta metode staliniste iar David și gașca lui de specialiști nu fac decât să copieze revoluția culturală implementată în China de Mao…..

    1. Ba elevii nu ar trebui să aibă libertatea de a se uita la tot ce vor ei; de pildă, ai vrea ca minorii să se uite la pornografie și, după aceea, să nu mai fie în stare băiatul să își întemeieze o căsnicie reușita din cauza perversiunilor pe care le vede în filmele ilegale (filme care chiar nu ar trebui să existe, din cauza bunului simț)? Sau să se simtă prost de corpul lui ori sa nu isi mai aprecieze soția pentru ca nu arata precum desfranatele și spărgătoarele de familii din filmele respective?

  2. Adicatelea mister ministru’ zice ca el n-are timp de nazdravanii, dar cei din preuniversitar trebuie sa-si faca?
    Si, de fapt, ce inseamna “resurse de calitate”? Ne spune ministerul care-s alea? E vreo metrica pentru aceasta “calitate”?

  3. Felicitări domnului Ministru pentru ca nu are cont de Facebook și nici de Tik Tok! Nici eu nu am, nici măcar de Instagram – iar principalul motiv este același, și anume prețiosul timp! Respect domnule Ministru!

  4. Nu, nu trebuie sa stiu ce e pe tiktok, o retea privata. Nu am tiktok, nu vad sa scrie in fisa postului ca trebuie sa am, sa fiu mereu in priza… Domnul ministru ar trebui sa stiu ca ritmul nebun al tiktok dauneaza sanatatii… Hai sa faca ministerul niste lectii decente, daca tot vrea sa fie copiii destepti, interesati, critici… Apoi, le iau eu drept model si le aplic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

Din toamnă se schimbă planificarea unităților de învățare și cea calendaristică pentru că, acolo unde este cazul, alocăm o oră-două în plus pentru a avea și timp pentru aplicații interactive, spune profesoara de Fizică-Chimie Mihaela Rotaru – VIDEO

Pentru a se adapta pe deplin noilor clase digitalizate, dotate cu instrumente moderne și interactive, cei mai mulți profesori spun că au de gând să-și modifice planificările existente. Mihaela Rotaru,…
Vezi articolul

Concurs organizat de Tetra Pak și Edupedu

Elevii schimbă jocul: CartON! Concurs cu premii de 20.000 de euro pentru școli, profesori și elevi. Câștigătorii vor fi anunțați până pe 7 aprilie – update

Toți elevii din România sunt invitați să inspire schimbarea prin concursul “Elevii schimbă jocul: CartON!”. Organizat de Tetra Pak România în parteneriat cu Edupedu, concursul vrea să exploreze creativitatea generației…
Vezi articolul