Daniel Funeriu, despre depolitizarea inspectoratelor școlare prin concurs: „Discuția e greșită cap-coadă pentru că operează cu concepte aplicabile doar în rai. Soluția corectă în practică, dar nepopulară, este politizarea conducerii inspectoratelor”

1.693 de vizualizări
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com
„Orice “depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine e responsabil pentru bune și rele”, scrie fostul ministru al Educației Daniel Funeriu pe Facebook. În plus, întreabă el, „cum împiedici inspectorii școlari să aibă simpatii politice? E, probabil, neconstituțional.”

Postarea lui Funeriu vine în contextul în care, miercuri seara, ministrul Educației Monica Anisie a postat pe Facebook ștampila “fake news”, însoțită de logo-ul instituției, pe un mesaj publicat de jurnalista Dela0.ro Diana Onicioiu, care a scris în trecut despre inspectorii școlari implicați politic.

Postarea integrală a lui Daniel Funeriu:

„Văd o aprinsă discuție pe tema depolitizării conducerii inspectoratelor școlare. Discuția e greșită cap-coadă pentru că operează cu concepte aplicabile doar în rai. Soluția corectă în practică, dar nepopulară, este politizarea conducerii inspectoratelor (inspectorul general și adjuncții).

Iată de ce:

1) ministrul învestit în baza unor alegeri democratice pune în practică politicile din programul de guvernare prin inspectorii școlari generali. Dacă aceștia îl sabotează, ministrul eșuează. Imaginați-vă un Miclea ministru cu inspectori puși în funcție de Pop sau Andronescu. Așa cum nu poți să faci băsism cu oamenii lui Iliescu sau iohannism cu oamenii lui Băsescu, nu poți să faci reforme cu antireformiști.

2) Orice “depolitizare” faci azi, puterea de mâine poate să politizeze la loc. Credeți că PSD se împiedică de așa ceva? Cu o conducere politizată a inspectoratelor oamenii știu clar cine e responsabil pentru bune și rele.

3) Cum împiedici inspectorii școlari să aibă simpatii politice? E, probabil, neconstituțional.

4) Ca să schimbi ceva într-un sistem atât de inerțial (și nimeni nu se îndoiește că trebuie schimbate multe) e nevoie ca cei care operează schimbarea să fie… mulți și să știe exact ce au de făcut din prima zi. Verticala puterii în sistem trebuie să acționeze rapid, unitar și eficient. Echipa trebuie pregătită din timp, în anii de opoziție, altminteri odată ajuns democratic la putere pierzi timp prețios făcând pedagogie cu subalternii.

5) Ceea ce e obligatoriu de făcut, și mult mai important, e depolitizarea și dezideologizarea procesului educațional. Copiii nu trebuie îndoctrinați!

Administrarea trebuie să fie politică, ceea ce ajunge la copii trebuie să fie apolitic (cu o excepție: copiii trebuie să știe că regimurile naziste și comuniste au fost criminale).

Cât am fost în funcție mi-am asumat clar că numesc inspectori care au două caracteristici:1) sunt loiali agendei reformiste, deci agendei politice a guvernului

2) sunt foarte buni profesioniști.

Asta am și făcut. Am respins, cu mult scandal intern, multe propuneri politice venite din teritoriu, unele le-am acceptat. Ca să vedeți că am dreptate, faceți acum un exercițiu simplu și răspundeți la întrebarea: aș fi putut să fac bacul cu camere dacă îi aveam inspectori pe oamenii lu’ madam’ Andronescu, experți în sabotat?

Obișnuiți-vă cu ideea că aveți fix ce votați. Așa e și normal în democrație.

Sunt și azi mândru de inspectorii “mei”, cu care am fost o adevărată echipă de profesioniști și pe care am apărat-o cu dinții de tâmpițeii din partid.

În genere mitul “specialistului” mi se pare de o supremă aroganță în context politic. Cine sunt eu să decid că X sau Y e specialist dacă poporul votează să fie condus de X sau Y? Pot eu să mă opun votului poporului care vrea să fie condus de un plagiator?

PS: noh, să vedem acum heităreală.”

Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com


5 comments
  1. @Mircea
    De bine, de rau, Daniel Funeriu a întrerupt lista Miniștrilor cu adevărat penibili care l-au precedat (excluzând pe Miclea) și a avut realizari importante : revenirea la un examen de Bac mult mai serios, introducerea criteriilor scientometrice în evaluări sau abilitarea de a conduce doctorate. A dat o lovitura serioasă Sistemului, dar nu a putut rezista prea mult ca Ministru si deci nici nu a reușit implementarea de reforme ireversibile.

    Oricum, Miniștrii pesedisti care l-au urmat nu au putut sa anuleze in totalitate reformele lui Funeriu și nici sa le atace frontal.

  2. Ce vă mai place să-l aduceți în prim-plan pe un feisbucist care făcea naveta la Strasbourg pe când era ministrul pixelului albastru și-i sufla Oana Badea, ca la elevii corigenți, ce să spună în conferințele de presă. Unul din lunga listă a miniștrilor penibili de la Învățământ.

  3. Cum a stabilit dl. Daniel P. Funeriu ca sunt foarte buni profesioniști? A citit un CV? A cerut referinte?

    In fond putin ne intereseaza culoare politica daca e un bun profesionist. Sunt actualii inspectori numiti buni profesionisti? Recunoscuti in domeniul lor?

    Uitati-va de curiozitate in CV-ul dlui. Ionel Puscas, inspector general. Te-apuca rasul … Limbi straine … IOC, bun dansator (probabil face balet pe sarma la ISMB intre reformisti si conservatori), realizari si rezultate – IOC, experienta in vreun inspectorat – IOC.

    1. Chiar am avut curiozitatea sa ma uit pe acel CV si pe langa balarii pe care le trece toata lumea, exista chestii concrete, dovedite cu diplome sau certificate. Are gradul I, experienta in management, cursuri de perfectionare si nu doar unul in limbi straine, management si TIC. Competente si realizari in domeniul lui, olimpiade. Chiar nu inteleg de ce o deafiintare gratuita a unui om? N am auzit in viata mea de el, din curiozitate m am uitat, nici nu stiu din ce judet e. Dar documentele nu mint. Pt toate are documente justificative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ligia Deca susține că face tot posibilul pentru a evita situațiile ca cea de la Sectorul 3, în care sute de părinți au stat la coadă, ca să-și înscrie copiii / Inspectoratul Școlar din subordinea sa susține că înscrierile în format fizic și numărul de locuri au fost stabilite unilateral de Primărie

Ministra Educației Ligia Deca a spus că “sunt de evitat situațiile” cum a fost cea din Sectorul 3 în care sute de părinți au stat la coadă noaptea pentru a-și…
Vezi articolul

Surse: Iohannis ar fi insistat, în discuțiile cu liderii de sindicat, pe oferta repetată a guvernului și le-ar fi cerut să sprijine România Educată și să pună muzică veselă pe fundal când comunică

Președintele Klaus Ioannis ar fi reluat, în discuțiile cu liderii sindicatelor din învățământ, oferta repetată în ultima săptămână de guvern, potrivit surselor Edupedu.ro. El el-ar fi cerut acestora să calmeze…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele acuză purtătorul de cuvânt al Guvernului că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: Sindicatele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării

Într-un comunicat comun al federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret”, către sindicatele afiliate, obținut de Edupedu.ro, acestea susțin că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru,…
Vezi articolul

Universitățile de medicină laudă proiectul de OUG care le permite să ridice construcții pe terenuri din domeniul public, din fonduri externe nerambursabile / Propunerile au fost descrise de Opoziția USR drept „tun imobiliar” ce ar contraveni Constituției

„Punerea în practică, și în regim de urgență, a soluțiilor ce vizează dezvoltarea unei noi infrastructuri a sistemului de învățământ românesc, soluții ce se regăsesc de altfel și în PNRR,…
Vezi articolul

Nu va exista o explozie de cazuri Omicron în mod deosebit la copii, după ce revin toți elevii la școală. Sunt doar 2 sau 3 cazuri de copii, depistați cu Omicron, în România – spune secretarul de stat în ministerul Sănătății, Adriana Pistol

Secretarul de stat în ministerul sănătății, Adriana Pistol, a fost întrebată în conferința de presă de la Palatul Victoria, dacă după deschiderea școlilor va exista o explozie a cazurilor Omicron…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul francez al educației, după asasinarea profesorului: Slujba profesorilor este cea mai importantă – să transmită copiilor noștri cunoștințele și valorile care sunt bunul nostru comun. Un atac asupra Republicii, pentru că Școala este coloana vertebrală a Republicii

“Acest profesor a fost asasinat pentru ceea ce a reprezentat: Republica. A fost asasinat pentru ceea ce întrupa: cunoștințele, în serviciul gândirii critice, adică în serviciul construirii unor cetățeni liberi…
Vezi articolul