De ce au intrat în grevă profesorii? Lista integrală a revendicărilor celor peste 200.000 de angajați din școli

10.480 de vizualizări
Foto: FSLI România – Facebook
Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic, din totalul de 292.000 de profesori și angajați în școlile din România, au intrat în prima grevă generală pe termen nelimitat, după cum au anunțat sindicatele. Una dintre solicitări se referă la majorarea salariilor personalului din învățământ.

Ieri, Colegiul Național al Liderilor din FSLI și FSE a decis respingerea ofertei Guvernului și menținerea deciziei de a intra în grevă generală pe termen nelimitat în școli. Oferta guvernului pentru protestatari a fost acordarea unor bonusuri pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic, conform surselor G4Media.ro.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.“

Săptămâna trecută, președintele FSE Spiru Haret a declarat că a cerut și modificarea admiterii la liceu prevăzută în proiectele legilor educației, astfel încât examinarea să nu mai fie susținută doar la Română și Matematică, ci elevii să susțină 5 probe la Evaluarea Națională, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienții pentru fiecare probă:

  • „Am solicitat pe pachetul legislativ să existe o variantă de admitere la liceu mai radicală decât ce este în proiectul de lege, având în vedere că avem 8 arii de competențe pe care trebuie să le stăpânească, în concordanță cu ce e în actuala lege a educației. Dar, din păcate, ce este bun se șterge. Se merge pe ideea a cât mai puțin, fără notări, fără evaluări, ceea ce nu e beneficiul nimănui.”
  • „Dacă tot discutam despre pachetul legislativ, poate la Senat politicienii vor reintroduce acel articol legat de salarizare, respectiv salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ar fi ca un semnal cât de cât pozitiv că cineva se gândește și la resursa umană. Nu poți avea o Românie educată fără un corp profesoral și angajați bine motivați”, a adăugat Nistor.
Citește și:
Sindicat: Zilele de grevă se consideră ca zile lucrate în sistemul de învățământ
SURSE Ministerul Educației, către inspectorii școlari, în prima zi de grevă generală în școli: Profesorii greviști să nu fie stigmatizați de cei care nu sunt în grevă / Nu se fac presiuni nici de noi, nici de către colegi
Patru ministere au început să lucreze la proiecte de acte normative, anunță Ministerul Educației, dar nu pentru a pune în practică cerințele sindicatelor, ci pentru propunerile eșuate ale premierului Ciucă / Comunicatul ignoră total faptul că în școli e grevă generală
Ligia Deca în decembrie, când accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României: Este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ / 5 luni mai târziu, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani
Mesaj către Guvern, de la sindicatele din Educație: Nu suntem asistați social, avem nevoie de salarii decente, nu facem jocuri politice! Dacă Guvernul nu vine cu propuneri care să fie acceptate, angajații sunt hotărâți să iasă masiv în stradă

11 comments
  1. La nivel universitar, unde activitatile sunt multiple si cer efort intelectual deosebit (despre care unii comentatori de pe aici habar nu au! Le propun acestor comentatori sa vina ei si sa performeze in locul nostru!), nu suntem bine reprezentati de conducerea sindicatului Alma Mater. La universitari s-au taiat zile de concediu de odihna pe cand la preuniversitari concediul legal de odihna a ramas neatins cu toate ca activitatile la universitari sunt cu mult mai complicate si mai multe. In plus, pentru ca guvernul nu da niciodata cei 6% din PIB pentru educatie (ci 2,2%), suntem terorizati in permanenta de catre conducerea unitatilor de invatamant (cel putin la noi) ca sa aducem noi, profesorii bani, institutiei, prin diferite metode cica de “eficientizare”. Dar, ce, noi suntem finantatorii universitatilor sau facultatilor, sau guvernul?? Ce sa mai spun de stupida finantare a universitatilor pe criteriul “per student” mai ales ca acum s-au pus la pamant (efectiv, la pamant, a ramas doar caramida) multe industrii, deci absolventii de facultati nu au unde lucra (pot doar pleca din tara ca simpli muncitori). In acest sens, de ce ar mai dori tinerii sa vina sa ia o diploma de invatamnt superior??? Sunt multe lucruri necunscute de catre public, deci, unele comentarii sunt in afara problemelor existente cu care avem de-a face doar noi, universitarii. In plus, a ni se da vouchere pentru a ne cumpara hartie, pixuri etc. este de neconceput pentru ca nu noi trebuie sa dotam universitatile/facultatile ci guvernul prin angajator ( a se vedea cel putin Codul Muncii). Rusine conducerii Alma Mater care ne-a batjocorit (de ex.: furtul de zile de concediu de odihna) si ne batjocoreste si acum si nu ne sustine corespunzator.

  2. Nu sunt de acord cu aceasta greva si nu pot sustine asa ceva.
    Pentru mine, profesorii sunt la fel de importanti precum doctorii,popii si oamenii legii pentru ca sunt cruciali in viata noastra. Sunt de acord sa fie platiti mult mai bine decat sunt platiti in momentul de fata dar haideti sa nu incepem de la coada spre cap ca pute.
    Prima data, trebuie sa cereti schimbarea practicilor de invatamant si aducerea intregului sistem de invatamant la secolul in care traim:
    – Cerinte mai ridicate cand vine vorba de profesorii noi care pot preda dupa ce au luat examenele de titularizare cu note de 3 si 4. Daca ai multe mere stricate intre profesori, nu poti sa vii sa ceri ca toate cadrele didactice sa fie platite la fel(da, am citit cerintele profesorilor deja). Aici ma refer doar la profesorii din ultimii 10 ani aproximativ. Nu poti sa vii si sa ceri note mari de la copii cand tu nu ai luat mai mult de 5 la titularizare.
    – Esti dispus sa platesti taxe pe meditatiile pe care le faci cu copii in afara scolii? Esti de acord sa faci puscarie daca primesti bani neimpozabili pentru meditatii ? Asta vine in contextul in care nu sunteti in stare sa va asumati o parte din vina pentru evolutia proasta a copiilor si notele proaste pe care le iau. Nu stiti decat sa chemati parintii la scoala si sa aruncati vina pe ei pentru ca nu se ocupa de ei acasa, sa invete cu ei.
    – Ce ati spune daca cerintele grevei ar include doar programa scolara depasita, faptul ca facem scoala de se facea acum 50 de ani,faptul ca ai practibilitate 0 etc iar apoi cand invatamantul este cum ar trebui sa fie si adaptat la modelul european, atunci puteti sa cereti ce salarii vreti dumneavoastra iar eu voi fi prima care va sta cu voi in greva si va lupta pentru drepturile voastre. Si sunt sigura ca nu voi fi singura care se va alatura.
    – Acesti copii sunt repartizati de catre “calculator” catre profile care nu se potrivesc absolut deloc cu aptitudinile lor. Inteleg ca clasele I-VIII invata de toate insa liceul este doar o pregatire pentru facultate si in viata in general. In liceu ei trebuie sa aprofundeze materiile la care ei sunt buni si de care sunt atrasi pentru ca altfel acesti copii raman corigenti sau trebuie sa plateasca meditatii sau sa va aduca cadouri ca sa treaca clasa. Ce ati spune daca in loc de a da din umeri ca asa este sistemul facut si nu vina voastra, sa faceti greva pentru ei? Nu puteti sa va revoltati doar cand va afecteaza doar pe voi direct si atat.
    Cereti toate lucrurile astea si apoi veti avea sustinerea si tot dreptul de a cere bani mai multi.
    Altfel, sunt sigura ca va veti gasi alte meserii care va pot da banii pe care voi ii cereti si fara atatea “responsabilitati”.

    1. Pentru astfel de solicitari, comentati pe pagina guvernului. Profesorii nu pot adopta legi. S-au luptat si pentru ce spuneti dvs aici. Profesorii nu pot preda de capul lor, iar legile educatiei se tot schimba politic, fara sa bage in seama capete mai luminate si cu experienta. In plus, un profesor pe care il visati dvs, ar trebui sa aiba macar 4000 de lei salariul, ca sa poata manca si dormi macar, sa fie odihnit pentru o zi cu zeci de activitati pe care se vede ca nu le cunoasteti. Si da, de asta nu avem profesori buni, pentru ca tinerii gasesc alte meserii, cum spuneti in ultima fraza, invartindu-va astfel intr-un cerc.

    2. Sunt repartizati de calculator in functie de nota la evaluarea nationala si optiunea elevului/parintelui, cum ar putea fi repartizati mai corect?

  3. să facă meditație și la alte materii (pe lângă mate și romana) pentru admiterea la liceu? La cât mai multe materii, să fie bine și pentru ceilalți profesori. Oricum în școli este dezastru, nu se mai dă interesul din partea multor profesori. Din păcate.

  4. Profesorii au intrat in greva pentru ca nu au cu ce trai. O chirie e 1500 de lei. Facturile 500 de lei si mai dai si pe transportul spre locul de munca 360 de lei. Salariul este 2500 de lei. Cum mananci o luna din 140 de lei? Cum? Sa ne explice Ciuca si Ciolacu!!

    1. Profesorii au intrat în grevă pentru că așa a vrut PSD (care controlează sindicatele). Nimeni nu știa de grevă acum două săptămâni!

    1. Nu poți intra în grevă pentru a protesta pentru legi care nu există (acte legislative încă neadoptate). Altfel stați calm, am fi protestat și pentru asta.

      Au avut grijă să pună cât mai multe piedici pentru ca protestele să fie greu de realizat în mod legal.

      Dacă era introdus un punct împotriva noilor legi propuse, aveau un motiv să declare greva ilegală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care…
Vezi articolul

“Pentru copiii vulnerabili, întoarcerea la școala fizică este singura opțiune pentru a evada din cercul sărăciei” – Mihaela Nabăr, World Vision România. Organizația începe o campanie pentru vaccinarea anti-COVID-19 în satele românești

Oamenii din comunități vulnerabile au acces vara aceasta la centre de vaccinare, echipe mobile de vaccinare sau la medici de familie înscriși în program, cu ajutorul organizației World Vision România.…
Vezi articolul