De ce ești mai bun de Crăciun? Despre beneficiile aderării la ritualuri și obiceiuri

535 de vizualizări
“Încă din trecutul ancestral al speciei noastre, ritualurile și tradițiile se regăsesc în toate momentele importante ale vieților noastre. De la celebrări personale precum zilele de naștere și până la sărbători religioase precum Crăciunul, astfel de evenimente sunt invariabil marcate de anumite tipare comportamentale puternic asociate cu natura evenimentului și performate într-o manieră specifică, repetitivă și rigidă” – scrie Ana-Maria Cosmoiu, doctorand în Psihologie la Universitatea din București, pe site-ul Laboratorului de Științe Cognitive Clinice al Universității.

“În acest context, ne putem întreba care sunt beneficiile performării unor astfel de ritualuri la nivelul grupurilor și al indivizilor

Beneficii interpersonale

În mod evident, unul dintre principalele beneficii ale performării unor astfel de ritualuri în cadrul unui grup este chiar conectarea cu cei din jur, creșterea suportului social și a apartenenței percepute în cadrul grupului (Wen, Herrmann, & Legare, 2016), indicatori asociați într-o manieră consistentă cu sănătatea mentală și fizică (Haslam, Cruwys, Haslam, & Jetten, 2018; Wang, Mann, Lloyd-Evans, Ma, & Johnson, 2018).

Mai mult, performarea de ritualuri în grupuri contribuie la creșterea coeziunii de grup și a prosocialității (Atran & Henrich, 2010).

În mod contraintuitiv, această creștere este cu atât mai mare cu cât efortul depus în performarea ritualului este și el mai mare (Xygalatas et al., 2013). Astfel, deși uneori ar putea părea că oamenii depun un efort disproporționat pentru a lua parte la astfel de ritualuri de grup, beneficiile acestora sunt direct proporționale cu acest efort, oferind un mecanism explicativ pentru menținerea lor în populație.

Mai mult decât atât, spre deosebire de obiceiuri, ritualurilor le este asociată și o semnificație intrinsecă, reîntărită cu fiecare perfomare și comunicată celor din jur, ce contribuie în mod direct la consolidarea normelor acceptate în cadrul grupului (Hobson, Schroeder, Risen, Xygalatas, & Inzlicht, 2017).

Beneficii intrapersonale

La nivel, performarea de ritualuri și comportamente de tip ritualistic are un efect anxiolitic și pare să faciliteze reglarea emoțională și auto-reglarea ghidată spre scop (Hobson et al., 2017). Acest efect nu a fost observat doar în experimente de laborator (ex: Norton & Gino, 2014), ci și în investigații antropologice efectuate în mediul ecologic al participanților (Sois & Handwerker, 2011).”

Citește articolul integral pe laboratorstiintecognitiveclinice.ro

 

 

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev (…) Nu ar trebui să tindă toată lumea spre 10, spune Radu Szekely, consilierul ministrului Educației într-o discuție despre viitoarele standarde de evaluare, pe discipline

Nota 8 ar trebui să fie nota optimă, credem noi, pentru un elev, spune Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației. Afirmația a fost făcută la EuropaFM, într-o dezbatere despre noile…
Vezi articolul

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii – amendament adoptat la proiectul legii educației / Hotărârile CA se vor lua cu majoritate de voturi, nu cu două treimi, cum este acum

Modificări la regimul incompatibilităților pentru participarea în consiliile de administrației ale unităților de învățământ, adoptate marți dimineața de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, ca amendamente la proiectul de lege…
Vezi articolul