Derapaj în Revista Română de Statistică – Un articol semnat de un profesor de la ASE scrie despre „transhumanța” românilor care au emigrat. Transhumanța înseamnă deplasarea sezonieră a oilor, potrivit DEX

2.467 de vizualizări
În Revista Română de Statistică, Supliment nr 1/2020, este folosit termenul de „transhumanță” pentru a descrie emigrația românilor. Articolul de cercetare cu titlul „Analiza corelaţiei dintre migraţie şi remitenţe”, semnat de profesorul universitar de la Academia de Studii Economice București, Constantin Anghelache, împreună cu un doctorand și prodecanul Universității Artifex, arată că există o legătură directă între numărul emigranților și valoarea sumelor de bani trimise în România de aceștia, iar în concluzii autorii folosesc de două ori termenul de „transhumanță”, termen specific migrației sezoniere a animalelor, în special a oilor, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române al Academiei Române.

Iată ce scrie în articolul publicat în Revista Română de Statistică, Supliment nr 1/2020, semnat prof. univ. dr. Constantin Anghelache, assoc-prof Mădălina-Gabriela Anghel și dotorand Gabriel Ștefan Dumbravă:

„Pe baza studiului efectuat se desprinde concluzia că migrația este sora geamănă a remitențelor, adică cu cât nivelul migrației crește, cu atât crește și nivelul remitențelor acestor migranți care aduc sume importante în țară. În același timp se menționează faptul că discutăm de fapt despre o migrație economică ce determină mutațiile, transhumanța dintr-o țară în alta, dintr-o regiune în alta. Și în țări cu suprafețe mai mari, cu o întindere și structură a populație diferită întâlnim fenomenul transhumanței interne când grupuri sau persoane individuale pleacă dintr-o zonă în alta”.

Termenul „transhumanța” nu este pus în ghilimele sau folosit cu sens metaforic, potrivit textului citat, ci chiar pentru a explica migrația persoanelor. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan”, al Academiei Române, „transhumanța” este un termen folosit pentru descrierea deplasării sezoniere a păstorilor cu turmele de animale (îndeosebi oi), vara la pășunile de la munte și toamna la cele de la șes.

Prof .univ. dr Constantin Anghelache este, potrivit CV-ului de pe site-ul Academiei de Studii Economice, conducător de doctorat și președintele . În vârsta de 74 de ani, Constantin Anghelache este vicepreședintele Societății Române de Statistică.

Circa 3,6 milioane de români au emigrat din România, majoritatea în Europa, potrivit Eurotat, iar în ultimii ani numărul emigranților este în creștere potrivit INS.

FOTO: INS

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Stimate domnule Peticila, termenul „transhumanță” se referă la oieri (păstori) și nu la oi. Desigur, folosirea sa pentru a vorbi despre un fenomen cu caracteristici specifice lumii contemporane (migrația temporară, uneori sezonieră, către locuri de muncă mai convenabile) este nefericită și s-ar putea să fie jignitoare pentru unii dintre concetățenii noștri, dar nu o crimă necesitând reprimandarea publică, mai ales că textul nu pare a dovedi intenții ofensatoare.

  2. D-l Peticila ,va anunt ca oile au ramas i tara ,au scapat cateva peste tarc. Imi pare bine pentru ele si rau pentru oile ramase. O seara minumata intre oile tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorul interimar al Institutului de Fizică Nucleară i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele. Decizia – după ce instanța a respins revocarea lui Zamfir de la conducerea Fizicii Nucleare

Nicolae Mărginean, numit la conducerea Institutului Național de Fizică Nucleară în august de ministrul Educației, i-a desfăcut contractul de muncă lui Nicolae Zamfir, directorul proiectului european laserul de la Măgurele.…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București, despre prezența sa în comisiile care aleg membrii CNADTCU: Eu sunt acolo tocmai pentru a preveni formarea unei comisii în care să nu fie reprezentate cele mai bune universități

  Marian Preda, rectorul Universității din București și unul dintre cei 12 rectori care vor să numească membrii CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro că dacă Ministerul Educației vrea să le…
Vezi articolul