DESCARCĂ „Întâmplări din viața digitală” – resursă educațională de benzi desenate pentru prevenirea pericolelor din mediul online

3.051 de vizualizări
Sursa: Ministerul Educației
Un nou sezon din seria de benzi desenate „Întâmplări din viața digitală” a fost publicat pe siguranțaonline.ro și poate fi folosit atât de profesori la clasă cât și de părinți. Este vorba despre al treilea sezon al aventurilor familiei Webster. Proiectul național de conștientizare şi prevenire a pericolelor din mediul online, #SiguranţaOnline este inițiat de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Asociația Română a Băncilor. Puteți descarcă benzile desenate de mai jos din articol.
  • Aici poate fi citit online noul sezon din seria de benzi desenate „Întâmplări din viața digitală”
  • Toate cele trei sezoane pot fi accesate şi descărcate gratuit de la finalul articolului.

Seria de benzi desenate „Întâmplări din viața digitală” a fost lansată în octombrie 2021, iar acum a ajuns la al treilea sezon. Abordează problemele pe care oricare dintre membrii unei familii le poate întâmpina în lumea digitală: escrocherii online, tentative de șantaj, teorii ale conspirației, site-uri cu conținut neplăcut, dependență de ecran și diverse tipuri de înșelătorii online.

“Pornind de la aventurile familiei Webster, cititorilor li se arată cum să se comporte în mod responsabil în astfel de situații periculoase. În plus, fiecare poveste este însoțită de sfaturi practice pentru a evita capcanele internetului”, anunță Ministerul Educației.

Al treilea sezon din seria de benzi desenate „Întâmplări din viața digitală” conține 12 povești din viața reală prin care întreaga familie învață despre înșelătoriile online.

Broșura beneficiază de expertiza în materie de securitate cibernetică a instituțiilor specializate din Elveția și a fost publicată în limba română cu sprijinul Oficiului Federal elvețian de Comunicații, al Ambasadei Elveției la București, al Centrului de training Swiss Webacademy din Sibiu, al Poliției Române, al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, al Ministerului Educației, al Asociației Române a Băncilor, al Microsoft, al Camerei de Comerț Elveția-România și al Swiss Sponsors’ Fund.

Informații de context

Platforma “Siguranță Online” a fost lansată în luna octombrie cu un experiment online: mai multe site-uri au găzduit bannere (sub formă de reclame) de tipul celor înșelătoare – de tip phishing -, pentru a încerca ușurința cu care utilizatorii de pe internet cad în capcana unui câștig sigur:

“Astfel, în 6 zile de campaniepeste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani. După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro” pentru efectuarea testului, scriu cei de la DreptulLaBanking, partener al platformei.

Testul practic – Cât de în siguranță suntem online fiecare?

Testul online poate fi completat aici de oricine vrea să își măsoare nivelul de educație în securitate cibernetică. Datele introduse de utilizatori nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colectează date cu caracter personal. Testul are 15 întrebări interactive și, în funcție de rezultat, participantul va ști ce categorie de recomandări să acceseze în cadrul site-ului.

La fiecare întrebare, răspunsul corect ori greșit este însoțit de explicații. 

DOCUMENT Descarcă sezonul al treilea Întâmplări din viața digitală:

DOCUMENT Descarcă sezonul al doilea Povești cotidiene digitale:

DCOUMENT Descarcă primul sezon Întâmplări de pe net:

Citește și:
Platformă cu informații și un test de siguranță online, lansată recent de Poliția Română. Sfaturi despre fraude online, de securitate ale conturilor sau bancare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de clasa a VIII-a încrezători la Matematică au scoruri cu peste 100 de puncte peste medie, arată o analiză a cercetătorilor de la Universitatea București pe datele TIMSS 2019 / Fetele obțin în mod constant rezultate mai bune la matematică din 2007 încoace

Succesul la învățare la matematică și științe este diferit în funcție de gen și de încrederea de sine, fetele obținând un punctaj mai mare decât băieții, o discrepanță care nu…
Vezi articolul

Vasile Dîncu: În zilele următoare, pe măsură ce sunt distruse oraşele din Ucraina, vine o populaţie săracă, iar aceasta va rămâne pe teritoriul României / Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta…
Vezi articolul