Descentralizarea deciziei la nivelul școlilor, pregătită de Guvern printr-o ordonanță de urgență care va modifica Legea Educației, anunță Anisie

9.703 vizualizări
Foto: edu.ro
Guvernul are în pregătire o ordonanţă de urgenţă privind învăţământul online pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021, precum şi un proiect de lege necesar pentru prezenţa fizică la cursuri, care să permită descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, citat de Agerpres.

“Este vorba, pe de o parte, de o ordonanţă de urgenţă cu precizările clare pentru modul în care vom susţine cursurile în sistem online. (…) A existat o astfel de ordonanţă de urgenţă pentru anul şcolar 2019-2020. Ea este valabilă numai până la 31 august 2020 pentru învăţământul preuniversitar şi până la 31 septembrie pentru învăţământul universitar.

Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Modificarea este necesară pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitor la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi Direcţiilor de sănătate publică”, a afirmat, Anisie, la o dezbatere organizată de Comisia de învăţământ din Senat.

Ea a precizat că se vor va face modificări la articolul 38 al Legii 55 în sensul că activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Monica Anisie a apelat la sprijinul Parlamentului pentru reglementări privind angajarea de personal nedidactic în învăţământul preuniversitar.

“Prin în Legea 55, la articolul 27, ni se impuneau restricţii referitoare la angajare. S-a modificat şi vă mulţumim că aţi modificat articolul 27, însă modificarea nu prevedea decât posibilitatea angajării pe posturile didactice, deci numai pentru profesori, şi am deblocat numai titularizarea pentru profesori, nu şi angajarea pentru personal nedidactic de care avem atâta nevoie în aceste momente. Deci v-aş ruga să ne sprijiniţi în acest demers, deoarece pentru învăţământul universitar deblocarea a fost realizată pe toate planurile. Avem nevoie de aceste posturi suplimentare în sistemul de învăţământ preuniversitar”, a explicat ministrul.

Pentru învăţământul online, a amintit Anisie, vor fi achiziţionate peste 500.000 de tablete, cu fonduri din diverse surse.

Ea şi-a exprimat speranţa ca rectificarea bugetară să fie una pozitivă pentru Ministerul Educaţiei.

Foto: edu.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii
 1. Sunt cadru didactic și aștept și eu una dintre cele 500 mii de tablete.Apoi de ce nu se mai acordă suta de euro pt profesori.Sunt cheltuieli cu curentul și cu consumabilele că se mai strică și laptopurile noastre.Dacă e o așa descentralizare,eu aș propune în consiliu să se înghețe anul școlar cu excepția anilor terminali care să vină normal la școală,iar ceilalți să recupereze doi ani într-un an din toamna anului 2021.În acest timp s-ar putea pune la punct multe neajunsuri ale școlii,iar cadrele didactice ar putea participa la cursuri de dezvoltare personală ,ar putea contribui din plin la organizarea și dotarea cabinetelor de specialitate,etc,etc…

 2. Aveau ei mai multe,pregătite din timp.Cum directorii si inspectorii sunt la “interviu” ,știm.
  Vin alegerile,nu?
  Alegerile sunt in școli,nu?
  Cand scăpăm de unii dăm peste alții si mai și…scăpăm de ciuma …dăm de febra tifoida.

 3. Descentralizare dar directori angajați pentru 1 an pe baza de interviu si la cheremul inspectorilor care si ei sunt puși tot pe baza de interviu.
  Înțelegeți cum vine treaba?

  1. Lanțul slăbiciunilor a la Caragiale, doar în România trăim, nu!? Și directori de școli numiți pe bază de amiciție așa cum i se potrivește mioriticului plai harghitean!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Experții americani solicită prudență cu privire la administrarea vaccinului Covid copiilor. Ei spun că boala se dezvoltă diferit la aceștia și nu pot fi luate în considerare studiile realizate pe adulți. Marea Britanie a interzis testarea vaccinurilor pe minori

Copiii nu ar trebui să primească un vaccin Covid-19 până când nu există mai multe date pentru a avea certitudinea că este sigur, au avertizat experții Autorității de reglementare din…
Vezi articolul