Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale / Aproape jumătate dintre elevii de la sate au luat sub 5 la matematică – Consiliul Național al Elevilor

15.286 de vizualizări
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale
Școala săracă din mediul rural / Foto: World Vision România
Procentul elevilor de la sate care au luat note sub 5 la matematică este de peste două ori mai mare comparativ cu cel din mediul urban și tot de peste două ori mai pare este procentul celor au luat medii sub 5 la Evaluarea Națională din acest an, potrivit Consiliului Național al Elevilor (CNE). Organizația atrage atenția că “aceste discrepanțe nu pot fi trecute cu vederea întrucât ele reliefează diferența calitativă dintre învățământul din mediul rural și cel urban. Datele evidențiate trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru Ministerul Educației și Cercetării.”

Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale:

CNE invocă datele publicate de Ministerul Educației și arată că aproape jumătate dintre elevii de la sate au luat note sub 5 la matematică:

  • 46,3% dintre elevii din mediul rural au luat note între 1-4,99 la matematică, față de 19,61% dintre elevii din mediul urban
  • 38,03% dintre elevii din mediul rural au obținut medii sub 5, comparativ cu 15,08% la orașe

Organizația susține că MEC trebuie să își asume eșecul în furnizarea unui acces echitabil la educație:

  • “Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care acești factori nu trebuie trecuți cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educației și Cercetării să își asume eșecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educație și să conceapă măsuri concrete și sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educațional al acestuia.”

Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale – Comunicatul CNE, integral:

Consiliul Național al Elevilor: rezultatele la Evaluarea Națională trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru Ministerul Educației și Cercetării

Conform datelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, un procent de 46,30% dintre elevii din mediul rural au luat note cuprinse între 1 și 4.99 la matematică, în timp ce, în mediul urban, 19,61% dintre elevi au obținut astfel de note. Mai mult decât atât, conform acelorași date, procentul elevilor din mediul rural care au obținut medii cuprinse între 1 și 4.99 la Evaluarea Națională este mai mult decât dublu față de procentul elevilor din mediul urban ale căror medii s-au situat în acest interval (rural – 38,03%; urban – 15,08%)

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra semnificației acestor date: în perioada în care cursurile fizice au fost suspendate, efectuându-se tranziția de la învățământul față-în-față la cel online, mulți elevi din mediul rural nu au avut acces la aceste cursuri, fiind privați, în mod direct, de dreptul lor la educație și șanse egale. Aceste discrepanțe nu pot fi trecute cu vederea, întrucât ele reliefează diferența calitativă dintre învățământul din mediul rural și cel urban. Datele evidențiate trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru Ministerul Educației și Cercetării și, totodată, o nevoie de accelerare a unor măsuri prin care toți elevii vor putea ajunge la școală și vor putea să recupereze conținuturile pierdute.

Cu toate acestea, este esențial să subliniem faptul că suspendarea cursurilor online nu reprezintă factorul determinant al acestor discrepanțe, ci doar un aspect care a adâncit aceste diferențe. Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care acești factori nu trebuie trecuți cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educației și Cercetării să își asume eșecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educație și să conceapă măsuri concrete și sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educațional al acestuia.

Citește și: Miza sindicatelor în afacerea cotizațiilor virate în conturile lor direct de școli, de la profesori: 20 de milioane de euro anual

„Rata de promovare a examenului de Evaluare Națională este înșelătoare și nu trebuie folosită politic. Cifrele nu reflectă, în acest caz, realitatea din sistemul educațional, un sistem în care inechitatea guvernează. O altă întrebare a cărui răspuns întârzie să apară este: ce facem cu elevii care au abandonat școala, cei care au refuzat să urmeze un liceu? La această întrebare așteptăm un răspuns ferm din partea Ministerului Educației și Cercetării. Un răspuns care să nu vină sub forma unei promisiuni, ci sub forma unor politici coerente și asumate.”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


6 comments
  1. Bine ca le știu pe toate cei din Minister.
    Anul acesta profesorii de lb romana și de matematica nu au dreptul sa cunoască notele luate la Evaluarea Națională la materia respectiva de către elevii cu care au lucrat la clasa patru ani.
    Profesorii nu au oricum nici un drept, mai nou nu au nici măcar acest elementar drept.
    Ministerul Educației este vinovat.

  2. Mai mult, copiii din mediul urban beneficiaza, in genere, de pregatire privata, pe cheltuiala familiei, mai ales daca invata in scolile/liceele cotate ca fiind cele mai bune in oras (din aceeasi cauza – sustinere particulara, actul didactic nefiind nici pe departe la nivelul prestigiului scolii). Deci discrepantele
    rural – urban sunt enorme, desi potential nativ cu siguranta exista si in rural (dovedit in istorie…), pentru ca in topul ierarhiei rezultatelor de la examen, cu note chiar de 10, se regasesc si copii care au invatat la scoli din mediul rural. Probabil in cazul acestora intervine si un alt gen de motivatie/implicare atat a copilului cat si a dascalilor deopotriva.
    Asa ca, pentru o tratare coerenta, e nevoie sa dispara, pe cat posibil desigur, aceste meditatii, sa fie ridicate calitatea si responsabilitatea actului didactic. Altfel comparabilitatea rural – urban va fi continuu dezechilibrata grav, iar mediul urban supraevaluat.

    1. Greșit. Se meditează și elevi care totuși iau sub 5 la examen.
      Nu în calitatea predării la școală sau în calitatea meditației sta pregătirea unui elev. Calitatea elevului este primordiala.
      Deprinderea de a învata, de a fi serios, pretentios cu sine însuși, se învață în familie și la școală în primii ani în care este elev.
      Degeaba se dau părinții de ceasul morții în clasa a opta, când ei nu au supravegheat anii de formare ca elev a propriului copil.

      1. Foarte corect. Am vrut sa ma mai pun la curent cu folosirea platformelor online si am intrat pe Youtube. In loc de lectii online drept model, am vazut cum elevii isi bateau joc de munca online a profesorului punand manele, injuraturi sau cuvinte obscene pentru amuzament. Elevi de clasa a patra, a cincea. Dar nu asta e cel mai grav, ci faptul ca postarile s-au facut pe canal fara acordul cadrului didactic si au parte de comentarii de sustinere de la alti elevi cu aprecieri de genul: ” bine i-ai facut, mah, nu vezi ce moaca are proasta aia de profa”. Cineva spunea aici bine: ora mea nu este circul si bataia de joc a nimanui. Deprinderile de respect, bun simt, respectarea unor reguli si mai ales invatarea, se fac sub indrumarea si cu acordul parintilor. Nu trantesti copilului 5 meditatii saptamanal in anul examenului, cand tu nu i-ai verificat 4-5 ani o tema, o lectie. Si vii apoi sa improsti cu noroi in “lenesii si autosuficientii ” de profesori. Ca nu ti-au luat tie plodul sa ti-l educe special de la Adam si Eva. Daca iti pasa de copil si de rezultatele sale in viata il indrumi si prin puterea exemplului arati ca invatatura e importanta, cadrul didactic este un model de urmat, pentru ca te invata carte. Ca asa, daca tu balacaresti profesorul cand elevul greseste, nu faci decat sa-i stirbesti autoritatea. Daca tu ca parinte nu dai doi bani pe cadrul didactic si munca lui, elevul nu va da nici macar o centima. Si rezultatele se vor vedea: esec scolar, esec social. Elevul de azi care rade de lectia online a profesoarei, poate fi copilul tau de maine care ameninta profesorul online sa-i dea note bune la teme. Si stii de ce? Pentru ca tu, parinte, ai crezut ca iti poti educa copilul doar prin meditatii, inainte de a-l educa prin cei 7 ani de acasa si prin indrumare in ceea ce face ca elev.

    2. Trebuie să fie un semn de întrebare pentru cei din minister!
      Toți elevii, indiferent de mediu, trebuie să beneficieze de aceleași drepturi: condiții, profesori, etc, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Compania care se ocupă de publicarea ierarhiei elevilor pentru Admiterea la liceu 2023 cere scuze pentru eroarea de algoritm și spune ca a fost remediată: Repartizarea computerizată a candidaților nu va fi afectată în niciun fel

Compania care se ocupă de publicarea ierarhiei elevilor pentru Admiterea la liceu 2023 cere scuze pentru eroarea de algoritm care a afectat ierarhia elevilor și spune că a fost remediată,…
Vezi articolul