Din acest an, părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă, indiferent de nivelul veniturilor – reamintește Federația Părinților

656.104 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Din ianuarie 2023, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, transmite Federația Națională a Părinților. Concret, Ordonanța guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivelul acestora. Copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ.

Ordonanța Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022 a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prevederile referitoare la deducerea personală suplimentară au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Articolul 77 din Ordonanța menționată mai sus se modifică astfel:

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Cum se procedează în situația în care copilul este întreținut de ambii părinți

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.”

Ce se întâmplă dacă părintele desfășoară activitatea la mai mulți angajatori

Dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”

Citește și:
Model de declarație de propria răspundere pentru deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023 – document

103 comments
 1. Copiilor care au împlinit vârsta de 18 ani în clasa a XII-a și care practic sunt întreținuti de părinți în continuare , iar statul le acordă alocația mai deparde până la terminarea liceului, nu beneficiază și ei de această deducere ???

 2. Mega păcăleală, a rostogolit presa suma de 100 lei, parca nu știau ca este vorba de 10 lei, sigur ca au scris intenționat.

 3. Interesant, puteau sa mareasca alocatiile in sine. Un parinte cu un salariu minim pe economie, intr-o eventuala pierdere a locului de munca, cand are nevoie de orice ban posibil pana la redresare, nu servici, nu deducere. Nu-i “bai”, ajutor social (indiferent de situatie, stam la cozi si plimbam hartii de colo colo ca de obicei). A fost gandita, nu mai faceti copii pentru alocatie si leneviti… mergeti la munca, avem nevoie de mai multe contributii (“10 copii, 10 alocatii, vila cu piscina”)… in fine, este natura noastra… mereu nemultumiti!

 4. Sa va luati lumanari de 10 lei ,statul parazit incaseaza de la oameni aproape jumatate din salariu ,nu mi se pare normal,nu am mai vazut asa ceva pe nicaieri pe afara ,este o incercare sa ajungem la sapa de lemn cu taxele ,taxa pe orice ,nu e posibil,noi suntem prosti ca acceptam.

 5. Înțeleg ca nu se aplică și pentru părinții care au copiii studenti, chiar dacă exista cheltuieli mult mai mari legate de cămin, chirie, transport etc. Guvernanții ne vor proști?

  1. ” pana la varsta de 18 ani”= copil
   Peste 18 ani= major, capabil sa munceasca , sa se intretina chiar daca este student.

   1. Comentariu superficial! Pot fi cazuri in care un copil poate implini 18 ani in cls XI. Dupa parerea dvs, sa l trimit la munca? Nu ca m ar interesa cei 10 lei, doar asa…

 6. Interesant cu deducera de 100 de lei cum se acorda și la cine se acorda,am 3 copii la școală și unu la gradidita ,cei de la servici miau făcut deducere de 10 lei pe luna pt copil (580 ron pe an )UNDE ESTE ADEVARUL

 7. Este o bataie de jos. Reduceti taxele pe salariu. In Anglia toate taxele pe salarii se ridica la 26%_, iar in Romania este 46%, adica statul ne ia jumatate din munca. O rusine, ne arunca 10 ron pe luna, rusine celui care a propus aceasta lege. Introduceti impozitul diferentiat Asa cum este in Germania, Franta. Suntem saracii Europe’s pentru ca Asa se vrea, Sunt bani dar Lacomia este prea mare, avem o criza morala Nu evonomica

 8. buna ziua am vazut anuntul ptr mine si fam mea conteaza si 10 bani ptr ca am 5 copii si eu si sotul avem salariu de 1500 net pe luna si plec la 4 dim si ma intorc la 4 dupa amiaza iar sotul pleaca seara la 8 si vine dim la 8 si avem 4 copii la scoala si unul la gradinita niciodata noi nam beneficiat de social si alocatia de sustinere noua nea taiato avem venit doar salariu dar care poate sa munceasca si sta pe social e pacat de dumnezeu ca sa ia c nu i se cuvine .

 9. Sunt atatia parinti, oameni care lucreaza pe 1500 de lei sau chiar pe mai putin si dvs spuneti ca refuzati sa lucrati, pe bune? eu stiu ca sistemul din tara asta este vai de el, toate s-au scumpit, fiecare supravietuieste cum poate. Dar nu este ok, din punctul meu de vedere raspunsul dvs…toti am vrea joburi mai bine platite, dar lucram si pe bani mai putin sa putem supravietui cat de cat. Raspunsul dvs este asemanator cu al acelora care stau pe ajutoare sociale, de putori ce sunt.

  1. Stancu Raluca . la putorile care trăiesc din ajutor social mai nou le-a dat statul și câte 1600 lei ajutor “bani pe lemne “,iar eu care plec dimineață la ora 4 la serviciu ,la fel și soția, ne incarca la taxe și impozite …noi nu meritam ăștia 1600 lei ?? că muncim pt tara asta !

 10. acum stau si ma minunez dc. sa ales praful de țara aceasta.ori sunt unii pusi gen haiteri sau atat minte avem de nu citim un articol.eu sunt analfabet dar macar am inteles articolul.cei cu varsta maxima 26 ani nu li se pun taxe pe 15% din salariu brut ( maxim referință la salariu brut pe țră) 100 ron cei cu varsta dupa 26 ani .copilul trebuie sa fie inscris intr.un invatamant și sa aiba intre 3-18 ani.documentele se depun la locul de munca ( resurse umane unde ești angajat pe intelesul fiecaruia)iar la 5000 brut castigi aproximativ 750 ron sa va explic( din 5000 brut nu se platesc taxe 15% adica 1500ron neimpozabili adica statul nu iti ia 45% impozit din cei 1500 ..deci u castigi 750ron aproximativ.ati inteles ?? dar beneficiezi doar daca ai maxim 26 ani…offffff

 11. Doamna care a dat numele copilului și adresa unității de învățământ că sa primească cei 10 lei….sa ii trimiteți jurnalistului care a scris articolul și CNP ul copilului că este cererea incompletă. Să mergeți mâine dar dimineața, până la ora 7, să luați adeverință de la școală că poate va sună sa vă întrebe dacă o aveți.

 12. 10 lei, 100 lei, 1000lei, ok! Ești orb? nu te-ai săturat de atâta mizerie, de atâta bătaie de joc? Suntem vai de noi! Chiar nu observi? Av nevoile de ochelari speciali pentru asta? Suntem trași pe sfoară la foc automat și considerați sclavii guvernelor …

  1. nu se ia in considerare suma salariului daca ai peste 26 de ani… clar scrie indiferent de suma salariului…. ai copil e inscris ai dreptul…

 13. Intr-adevăr! se vede treaba că tu ai mare nevoie de ceva suplimentar la capitolul ăsta, dar ce-mi prisosește mie sigur nu ti se potrivește ție – deci, încearcă cu un transplant de creier 😂

 14. deci pentru 10 lei/lună trebuie să aducem adeverință de la școală/grădiniță.
  câte sute de mii de elevi sunt in țară care sunt puși acum să aducă adeverințe?!
  o adevărată bătaie de joc!

  guvern de incompetenți

 15. Am primit informarea de la angajator :))
  Deducerea suplimentara reprezinta o sumă cu care se micșorează baza impozabilă a veniturilor brute impozabile realizate in luna, astfel ca in final, impozitul datorat de salariat sa fie diminuat.
  Exemplu: Daca baza de impozitare este de 5000 de lei, impozitul datorat fara deducerea suplimentara este (10%) de 500 lei; Cu aplicarea deducerii suplimentare, baza de impozitare va fi 4900 lei iar impozitul datorat va fi de 490 lei.
  In concluzie: Atata TAM TAM pentru 10 lei????

 16. Zimba dragă ! ai perfectă dreptate , e greu să lucrezi cu omul trebuie să vorbești pe limba fiecăruia , dacă sunt 1mil. de limbi trebuie să le cunoști pe toate , e foarte greu ! în esență ei vor să știe cum se ia banul cît mai repede și atît , copilul posibil să nu beneficieze de nimic . e greu !

  1. Si totusi 10 lei din 100 de lei, adica 10 la suta. Deci taxele sunt 90%, ceva imi scapa. Oricum e banala toata pregatirea sa obtii acei 10 lei 😁. Probabil ca se mizeaza ca pentru 10 lei oameni nu se vor obosi si atunci vor ramine banii la stat pentru alte distractii. Aiurea tot sistemul romanesc, incompetenti.

 17. Buna ziua, exprimarea din informarea FNAP este gresita: deducerea este din venitul impozabil si nu din “impozitul pe venit”. Parintii sunt indusi in eroare crezand ca vor primi 100 de lei in plus pentru fiecare copil, in mod real castigul net fiind de 10 lei/copil

  Salariu de încadrare: 6000 lei brut

  CAS: 25%* 6000= 1500 lei

  CASS: 10%*6000=600

  Venit impozabil: 6000-1500-600= 3900 lei brut

  Impozit: 10%*3900=390 lei

  Salariul net: 3900-390=3510 lei

  Cu deducere suplimentară 100 lei pentru un copil

  Salariu de încadrare: 6000 lei brut

  CAS: 25%* 6000= 1500 lei

  CASS: 10%*6000=600

  Venit impozabil: 6000-1500-600= 3900 lei brut

  Impozit: 10%* (3900-100)=380 lei

  Salariul net: 3900-380= 3520 lei

 18. Dar cu părinții care nu și-au găsit de servici și refuză să lucreze pe 1500lei ce faceți? Pentru un loc de muncă puțin mai bun se cere ȘPAGĂ! Hai măcar să ajutați cu fonduri pentru șpagă să ne angajăm și noi. Am studiat, suntem licențiați dar tot la negru lucrăm. Mulțumesc!

  1. Sunt atatia parinti, oameni care lucreaza pe 1500 de lei sau chiar pe mai putin si dvs spuneti ca refuzati sa lucrati, pe bune? eu stiu ca sistemul din tara asta este vai de el, toate s-au scumpit, fiecare supravietuieste cum poate. Dar nu este ok, din punctul meu de vedere raspunsul dvs…toti am vrea joburi mai bine platite, dar lucram si pe bani mai putin sa putem supravietui cat de cat. Raspunsul dvs este asemanator cu al acelora care stau pe ajutoare sociale, de putori ce sunt.

 19. Buna ziua.Daca parintele este in indemnizatie crestere copil,poate beneficia de acest drept?Si unde trebuie sa depuna aceasta declaratie?

 20. Buna ziua! Daca sunt in crestere copil si sunt singurul parinte, se iau acesti bani? Si unde ar trebui sa depun documentele?

 21. Mare-i grădina și mulți proști se plimbă prin ea… Ne mai miră cum merge țara asta, când ponderea lor e așa mare?!… Ce analfabetism funcțional, frate? citind comentariile înțelegi ca e prostie. Pură. Pornind de la cei nemulțumiți că nu scrie cine dă deducerea sau unde se depune “cererea”. Păi, să gândim puțin (nu doare): fiind vorba de venituri din salarii, o dă angajatorul (adică ăla care îți plătește salariul!) și tot acolo – ai zice ca e la mintea cocoșului – depui si documentul doveditor. Dar să dai numele copilului și al părintelui în comment, așteptând deducerea, ăsta e apogeul. 🤯😱

 22. Sunt exclusi din categoria copiiilor pentru care se acorda deduducere suplimentara cei care nu frecventeaza cresa??? De ce? De cand cresa este obligatorie? Sanctionati acum categoria de copii 0-3 ani care nu frecventeaza aceasta institutie???
  Astept cu interes un raspuns!

  1. in completare….
   si daca tot impuneti conditia frecventatii cresei de catre cei mai micuti copii, vin si eu cu cerinta de a se edifica inainte cresele, caci, la oras sunt insuficiente, la sat inexistente…
   As vrea sa stiu: care este obiectivul acestei facilitati sub forma deducerii suplimentare? Vorbim sau nu de discriminare???

 23. Citind acest articol, nu am inteles nimic. Si nu se mentioneaza procedura clara prin care copiii sunt luati in evidenta de catre angajator. Felicitari !

 24. Normele metodologice de aplicare ale acestei ordonante nu sunt finalizate. E extrem de important acest aspect, ne menționat in articol.
  Pana nu avem normele ordonanta nu se aplica.

 25. dacă copilul este la facultate cursurile sunt la zi și vârstă este 22 de ani beneficiez de aceasta deducere?

  1. nu te supara dar esti analfabet functional. daca citesti articolul scrie clar pt cei sub 18 ani. e greu rau cu voi, habar nu aveti ce cititi, de aia va prostesc toti.

 26. Dar copii care au împlinit 18 ani și frecventează o forma de învățământ la zi respectiv liceu,de ce nu sunt cuprinși?!

  1. Pentru că devin adulți, doamnă, la 18 ani, iar dacă va fi să rămâneți vreo câteva luni fără această deducere, aduceți-vă de ce a spus d-l Johannes odată: ghinion! 🙂

 27. Deci sunt doar 10 lei de care beneficiezi pentru fiecare copil (Daca ai salariul mai mic de 5.000 lei brut). Ii iei in plus la salariu pentru ca se reduce impozitul pe salariu cu 10 lei. Angajatorul se ocupa de asta. Daca in cartea de munca ai un salariu (minim) si tu iei in mana un salariu mai mare ( la griii…tipic romanesc :)) ) , atunci o sa iei …pauza… probabil de la angajator :)))

  1. În lege nu specifica ca tb sa fie max 5000 lei brut, scrie, indiferent de nivelul acestora,,,
   b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora…

   Unde ați găsit în lege max 5000 lei brut?

  2. Gresit. Indiferent de salariu din impozitul de 10% pe venit esti scutit de 100 ron, asta inseamna ca dupa aplicarea taxelor si impozitelor pe venit, trebui sa iei in mana cu 100 ron mai mult pt fiecare copil. ex: ai salariul minim pe economie 3000 ron brut , platesti cas si cass din acel brut la stat 35%, apoi din ce ramane se calculeaza impozitul de 10% care inseamna 195 ron si ramai cu 1755 ron net. Acum avand deducere de 100 ron , nu-ti mai opreste 195 ron impozit ci doar 95 ron iar netul creste la 1855 ron. Acelasi lucru se intampla si pentru salariile mai mari unde impozitul va fi mai mare de 195 ron dar persoana respectiva va beneficia tot de o deducere de 100 ron adica va avea in plus la net 100 ron.

  3. Cred că aceea este deducerea personala de baza la ce va referiți d-voastră. Cei 100 de lei sunt incluși separat la deducerea personală suplimentara daca înțeleg eu bine ce scrie in ordonanța și nu este condiționată de un nivel minim sau maxim al venitului

  4. scrie în limba română că s-a modificat Codul Fiscal și nu mai contează cuantumul salariului. Se dau 100 lei pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani.

  5. Catalin, aia cu 5000 de lei brut nu se aplica. Ce vorbesti tu este deducerea personala de baza….aici vorbim despre deducere personala suplimentara!

   CITEZ:
   “(10) Deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
   a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);

   b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.”

 28. Facultatile sunt si ele unitati de invatamant…iar o facultate se termina pe la douazeci si ceva ani ….primesc si ei?

 29. Copilul este in clasa a 11 zecea si are 17 ani v a implini 18 ani in 11 iunie 2023 din septembrie va intra clasa a 12. voi primi deducerea in continuare??????

  1. Ți-e lene să citești ??? Adeverință de la unitatea de învățământ,declarație pe propria răspundere !!!!Cu plăcere !!!

 30. Buna ziua, exprimarea din informarea FNAP este gresita: deducerea este din venitul impozabil si nu din “impozitul pe venit”. Parintii sunt indusi in eroare crezand ca vor primi 100 de lei in plus pentru fiecare copil, in mod real castigul net fiind de 10 lei/copil.

  1. buna ziua o cerere de la secretara fabricii, adeverinta de la scoala/gradinita/cresa copilului daca sunt doi atunci duceti una pt fiecare

  1. La direcția de personal fie la serviciu financiar în concluzie cei care se ocupa la serviciu unde lucrați de salarii.

 31. Nu este specificat unde trebuie sa prezentam documentul care arata ca , copilul este inscris la o unitate de invatamant? De la cine o sa primim acesti bani de la angajator sau de la stat?

 32. Bună ziua!
  Fetița Patasa Natalia este in îngrijirea mamei Patasa Anamaria.
  Copilul învață la Sc.Gimnaziala Nr 12. Bogdan Petriceicu Hasdeu Constanta

  1. Doamna Ana, solicitările se depun la angajatorul dvs, nu aici.
   Ar fi indicat să nu mai afișați public datele personale ale dvs sau ale oricui, pe internet pot fi văzute de oricine si pot fi folosite in defavoarea dvs.

 33. multumim pt articol. v-as recomanda sa-l faceti util 100% pt cititori, mentionand si unde trebuie sa prezinte părintele documentele necesare (e vorba de angajator?), cat efectiv reprezinta net aceasta deducere pt un parinte (e vorba de 10% impozit pe venit din deducerea de 100 lei ? adica 10 lei in plus la salariu?) multumesc!

 34. Buna ziua! Mai exact care sunt pașii care trebuie urmați pentru a beneficia de aceasta deducere? Unde găsim modelul de declarație? Și unde se trimit cererile ?
  Mulțumesc !

 35. Vă rog să modificați în conținut. Este vorba de Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, nu de Ordonanța de Urgență a Guvernului.

   1. Bună ziua. Concluzie: depunem adeverința de elev și o declarație pe propria răspundere ca celalalt parinte nu cere deducerea, la locul de munca. Asa este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai reacționează după ce România a rămas nereprezentată în reputatul clasament global al universităților Shanghai – ARWU, în 2023: “Erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, pe care UBB nu le-a mai putut “compensa singură”

Universitatea Babeș-Bolyai acuză “erori și indecizii majore în politicile academice naționale”, în urma cărora “România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023”,…
Vezi articolul