Din anul școlar 2025-2026, clasele din învățământul preuniversitar ar putea deveni mai aglomerate, potrivit unui proiect de lege care ar urma să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Documentul propune creșterea numărului de elevi în toate ciclurile de învățământ și adaugă, în majoritatea cazurilor, câte doi elevi în plus la media claselor, dar și la limitele minimă și maximă admise.
- Creșterea numărului mediu de elevi pe clasă este una dintre măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan în conferința de presă de miercuri. Guvernul estimează că impactul tuturor măsurilor care vizează Educația este de 0,21% din PIB în 2026.
- Edupedu a semnalat că măsura creșterii numărului de elevi ar duce la o scădere a numărului de formațiuni de studiu, adică de clase, și implicit la o reducere a numărului de norme didactice. Combinată cu creșterea normei la 20 de ore, această modificare ar putea multiplica efectele negative asupra profesorilor și elevilor. Adică vom vedea aglomerarea claselor, reducerea timpului acordat fiecărui copil, imposibilitatea aplicării unor metode de predare diferențiată și scăderea accesului la sprijin individualizat.
Potrivit proiectului de lege, crește numărul elevilor din clase, în toate ciclurile de învățământ. În majoritatea cazurilor se adaugă 2 elevi atât la media acestora, cât și la limitele minimă și maximă.
Amintim că deja înscrierile au fost făcute la grădiniță, la clasa pregătitoare și la clasa a V-a pe cifrele actuale, iar o schimbare a numărului de copii în grupe și în clase ar însemna o reîncadrare a tuturor copiilor și a tututor profesorilor.
De asemenea, de menționat este că locurile pentru admiterea la liceu, care urmează să aibă loc pentru două săptămâni, au fost configurate pe un număr de 26 de elevi într-o clasă, iar schimbarea la 28 ar da peste cap planificarea.
Potrivit proiectului de lege, numărul de copii din grupe/clase va fi modificat astfel:
În cazul educației timpurii, antepreșcolar, grupa mică cuprinde în prezent 5–9 copii (medie 7), dar proiectul ridică acest interval la 7–11 (medie 9). Grupa mijlocie crește de la 8–15 (medie 12) la 10–17 (medie 14), iar grupa mare urcă de la o medie de 14 la 16, cu un maxim de 22 de copii. Așadar, în toate cele trei grupe, media crește cu 2 copii.
La nivel preșcolar, formațiunile actuale sunt de 10–20 de copii (medie 15), iar proiectul propune 12–22 (medie 17), păstrând același trend de creștere.
În învățământul primar, în prezent sunt stabiliți între 10 și 22 de elevi pe clasă, media fiind de 16. Noul proiect de lege modifică aceste valori la 12–24 de elevi, cu o medie de 18. Practic, se adaugă 2 elevi în plus atât la medie, cât și la limitele minimă și maximă.
La nivel gimnazial, formațiunile actuale sunt compuse din 10–26 elevi, cu o medie de 18. Proiectul de lege propune creșterea intervalului la 12–28 elevi și o medie de 20, ceea ce înseamnă tot o creștere de 2 elevi per clasă, în medie.
Pentru învățământul liceal (inclusiv dual), norma actuală – a cărei aplicare a fost amânată până în 2026 – prevede clase de 15–26 de elevi, cu o medie de 22. Proiectul de lege urcă aceste valori la 16–30 de elevi, cu o medie de 23.
Învățământul postliceal: de la 15–28 de elevi (medie 22) se trece la 20–32 (medie 26), ceea ce înseamnă un plus de 4 elevi în medie și cu 5 elevi mai mult la pragul minim.
Redăm articolul din proiectul de lege care face referire la numărul de elevi și preșcolari din clase/grupe:
La articolul 23, alineatele (1), (6) și (11) se modifică și vor avea următorul cuprins:
,,(1) În învăţământul preuniversitar, formaţiunile de studiu cuprind grupe sau clase,
după cum urmează:
a) educaţia timpurie, nivel antepreşcolar:
(i) grupa mică cuprinde, în medie, 9 copii, dar nu mai puţin de 7 şi nu mai mult de 11;
(ii) grupa mijlocie cuprinde, în medie, 14 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult
de 17;
(iii) grupa mare cuprinde, în medie, 16 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de
22;
b) educaţia timpurie, nivel preşcolar: grupa cuprinde, în medie, 17 preşcolari, dar nu
mai puţin de 12 şi nu mai mult de 22;
c) învăţământul primar: clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu
mai mult de 24;
d) învăţământul gimnazial: clasa cuprinde, în medie, 20 elevi, dar nu mai puţin de 12
şi nu mai mult de 28;
e) învăţământul sportiv şi de artă: clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 24, şi poate fi constituită din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde, în medie, 7 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10;
f) învăţământul liceal, inclusiv dual: clasa cuprinde, în medie, 23 de elevi, dar nu mai
puţin de 16 şi nu mai mult de 30;
g) instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 15 elevi;
h) clasele din învăţământul liceal tehnologic pot fi constituite din maximum 3 grupe cu
calificări diferite;
i) învăţământul postliceal: clasa cuprinde, în medie, 26 de elevi, dar nu mai puţin de
20 şi nu mai mult de 32;
j) învăţământul special:
(i) pentru antepreşcolari cu sprijin de nivel I-II: grupa de sprijin special cuprinde, în
medie, 6 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 7;
(ii) pentru beneficiarii primari cu sprijin special de nivel I-II: grupa/clasa de sprijin
special cuprinde în medie 7 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 8;
(iii) pentru antepreşcolari cu deficienţe grave de dezvoltare şi preşcolari cu sprijin
special de nivel III-IV: grupa/clasa cuprinde, în medie, 4 copii, dar nu mai puţin de 3 şi
nu mai mult de 5;
Informații de context
Referitor la numărul de elevi într-o clasă/grupă, legea educației 198/2023 prevede în prezent:

Edupedu a semnalat, în luna ianuarie, că vor fi 26 de elevi într-o clasă de a IX-a la liceele teoretice, în anul școlar 2025-2026, nu 24 cum era specificat în ordinul publicat în Monitorul Oficial pe 16 ianuarie. Ministerul Educației a modificat oficial cifrele de școlarizare pentru liceu, printr-un nou ordin, la doar 6 zile distanță de precedentul, fără să existe vreo justificare sau vreun anunț.
Subliniem că discuțiile din ultimii ani, pe baza proiectului „România educată”, referitoare la modificarea legilor sau cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au fost despre scăderea numărului de elevi în clasă, pentru o mai adaptare mai eficientă la nevoile specifice ale elevilor și pentru o mai bună interacțiune între elevi și profesor.
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
49 comments
eu unul mă cer în șomaj și mă orientez apoi spre altceva.aInsa mă întreb,de ce nu se da șomaj din învățământ..sau de ce nu se disponibilizează de aici așa cum s-au disponibilizat minerii sau cei din armată și au primit salarii compensatorii?
Ce-a mai bună educație este să plecam cu fiii noștri din România. Pedagogii sunt pe cale de dispariție, directori POLITIZATI, inspectorii servesc prânzul în așa zisele controale prin scoli, copiii agresati psihic, părinții oferă cadouri, profesorii primesc! Vroiam sa o fac vedeta cu dovezi, pe directoarea scolii din bragadiru însă, corb la corb nu își scot ochii! Asa că, educați-va cum puteti!
Le propun domnilor sa stea(nu sa predea, doar sa stea) 1 saptamana intr o clasa de tehnologic sau dual cu 30 de elevi (cel putim 3 cu ces declarat) sau intr o clasa de invatamant primar…
Daca ei ar mai rezista dupa a doua zi, atunci sa schimbe… Dar nu ar rezista nici 6 ore cu baietii de cartier, copiii proveniti din tot felul de medii, copiii cu probleme… Isi bate joc de absolut tot invatamantul. 15 este maxim cu care se poate lucra eficient.
Pina mai ieri încercăm să ne ducem în rândul lumii și acum vine nenea asta care se da mare om de stiinta, asa o fi conditiile pe unde se lauda ca preda sau e facut la apelul bocancilor. Sunt 29 de copii într o clasă într o scoala mica. Încă 2 suflete înseamnă sa scoatem catedra din clasa. Cred ca ar trebui sa îl luați p asta un pic de guler și sa îl plimbați prin scoli sa vadă ce se intampla. Și nu prin Caragiale, scoli din ferentari ca poate se trezește din coma în care e.
România atât își permite astăzi.La o populație școlară în scădere nu poți menține nr de profesori. Pe scurt, unii rămân fără serviciu. Trebuie redus și nr de universități și nr de studenți.
Da. pentru ca a scazut dramatic calitatea celor care termina o facultate. Nu mai exista concurenta. La fel a scazut si calitatea invatamantului liceal, nu sunt deacord sa existe scoli liceale la tot pasul, la care elevii nu iau BAC-ul, dar au avut burse de merit, numai ca profesorii sa aiba serviciu. Mai suntem toti cei din privat, care toate acestea le platim si nu ne plangem atat. As dori tuturor care lucreaza la STAT sa vina in privat cateva luni. Sa vada cum se munceste. Va spun eu , nu ar mai fi greve.
Cine te inpiedica sa muncesti in continuare? Nu mai bine iti vezi de meseria ta, pareroloago? Noi avem o pregatire specifica, nu ne-am pregatit pt. a vinde caltabos, nu ca nu ar fi o meserie onorabila,, dar pt. asta am muncit 5 ani de zile in facultate. In olus, te bagi ca musca in lapte, nu Educatia e cea de la care ANAF trebuie sa scoata 84 miliarde de lei.Deci, ce meserie ai, nu mai poti de capra vecinului?
Bolojan da lege la invațamânt???cum ministri-i zic presedintelui despre ce trebuie sa vorbeasca. . sa faca, cum sa reprezinte Romania?! nu era destul ministrul educatiei?!
deci e legea Bolojan,nu legea educației…
na,bine de știut cine i tata lor
Ia luați o p asta:în satul X în anul 2020 s au născut 6 copii[cu 5 copii mai puțin decât în anul 2019] cum faci bolojane (bolovane) sa crească numărul de copii la 13?
Rezolv o p asta premier repetent.
Cand nu ai banite restrangi.Trebuie comasate și liceele în orașele mari, minim 4 clase la un liceu. Și aici se pot face economii serioase cu cheltuielile de funcționare, energie termica , servicii de curățenie, administratori.
@alooo, raducule, bani sunt, dar sunt prost gospodariti, iar statul nu colecteaza taxele. Stai in banca ta, „expertule”! Sau nu fi spalat pe creier!
Doamne, cand veti invăta sa și respectati persoane chiar daca nu vă plac….tie nu iti spune nimeni ” Visaloane”….
sigur ai terminat scoala dupa 2010
In 2003-2006 grupele la preșcolari erau de 35-37 copii, la primar, de 25-28, acum nr de copii in grupa/clasă este muuult mai mic. Cei care au absolvit in perioada 2003-2005 sunt profesionistii viitorului de astazi, absolventi de facultate sau tineri muncitori cu aspiratii sanatoase.
Treziti-va si munciti si iar munciti!!!
Ar trebui sa va dati seama că ptr a câștiga bine trebuie sa fii bine pregătit!!!!
Oportunismul nu iti aduce câstig pe termen lung.
Lăsati oamenii sa isi faca treaba, aveti răbdare sa vedeti rezultate apoi ripostati sau lăudati.
Nu vă mai luati unii dupa altii!!!!
A respecta face parte din educatie….Japonia are educatia de la 3 la 7 ani DOAR ptr traditii, bune maniere, semnificatii istorice si culturale ale
poporului japonez.
Si incă ceva, deșteptule!!!!
Un adevărat cadru didactic lucreaza si cu 10 si cu 30 de copii, dar s au cam puturoșit c.didactice…..
Si…..cred ca nu este rușinos ca nu este la zi cu nasterile din satul mentionat….raspunderea este a Inspectoratului.
Daca tu nu stii chestii nu inseamna ca va trebui să iti dăm toti dreptate că tu nu esti informat, doamne, când vă treziti????
Grupele alea de 35 de prescolari erau OK ? Acuma sunt maxim 20 adica fiecare copil are mai multi mp disponibili mai multi mc de aer la dispozitie . Cei mici nu sunt porci la ingrasare la gradinita .
Nimeni nu observă însă că, prin anularea, măcar temporară, a gradațiilor de merit, se pot face economii substanțiale la buget, fără a se pierde nimic din calitatea actului educativ.
Mamaaa, ce expert esti tu, manca te ar mama. Cate miliarde se pot face economii, din cele 17 miliarde de euro pe care nu le colecteaza ANAF?
Aveti bai fixatii cu gradatiile,frustratilor!🤮
mda ..
pentru elevi, copii mici(puțini in clasă),
putem enigra și preda in Suedia,de exemplu?!
ref:
🤣😔Țară : SUEDIA
Sursă:https://www.statista.com/statistics/538584/sweden-pupil-to-teacher-ratio-in-primary-schools/
În Suedia, sunt min. 12 elevi per profesor în școala primară. Numărul a rămas stabil în ultimii zece ani. În Suedia,
Number of pupils per teacher in primary schools in Sweden 2014-2024, by
Einar H. Dyvik, Jul 4, 2024
In Sweden, there are 12 pupils per teacher in primary schools. The number has remained stable over the last ten years.(..).
bună seară,
in Franța , de exemplu, clasele de grădiniță au între 22 și 24 copii / o clasă.
ce susține un user mai sus este Eronat.
🇫🇷Franța,24 de elevi/per clasă!
Website: sursă: ww w.education.gouv.fr/l-ecole-maternelle-11534
Condiții de admitere in grădinița:
🇫🇷O grădiniță include doar clase de grădiniță, de la grădiniță până la grădinița gimnazială. O școală primară include atât grădiniță, cât și clase elementare, de la grădinița primară până la clasa a cincea.
📘 De la începutul anului școlar 2022, clasele de grădiniță sunt limitate la 24 de elevi/per clasă”.
In Romania, la oraș, grupele de grădinița au de mulți, mulți ani de zile (de cel puțin 14 ani de când lucrez in mediul urban si cunosc acest segment de învățământ mai bine) cu 4-10 copii peste limita maximă a legii. Finanțarea/copil mică a condus la această supraaglomerare a grupelor, de atâția ani … Lucrez în acest sistem din septembrie 1999, de atunci am putut vedea că nu sunt bani pentru educație, iar consecințele negative se văd demult.
Bine-bine, e corect să comparăm nr. de elevi dintr-o clasă în RO cu o clasă din UE? De unde și până unde? Am eu salariu după 34 de ani munciți și toate gradele luate cât are oricare profesor/ învățător din țările vestice? Comparați cu Franța! Au programa școlară mult mai aerisită decât la noi, materiale de tot felul ( didactice, planificări, consumabile) puse pe catedră GRATUIT, oferite de către școală, și asta de foarte mulți ani. O învățătoare în Franța nu muncește mai mult decât mine și are salariul de 4 ori mai mare decât al meu și al colegelor mele. Știe domnul ministru că la sate nu se mai nasc copii? Și ce să facem noi, cei din mediul rural , dacă sunt 11 copii în loc de 12 sau 13? De pensionat nu ne dați voie! Ce propuneți atunci, concret?
As vrea sa îi transmit domnului ministru ca anul trecut am avut la clasă 48 de elevi. Din aceștia 6 erau cu certicat CES, 3 fără certificat, 1 însoțitor adult analfabet și 1 translator, In total, în clasă erau 51 de suflete. Nu mai spun ca orele se predau in limba română-engleza- ucraineana. Și asta la școală publică, cu predare în limba română. Asa că îi rog pe cei ce emit aceste inepții sa coboare de pe jilt, la „firul ierbii”, în realitatea de zi cu zi, nu cea raportată de „subalterni”.
Cred ca dl Bolojan nu a mai trecut demult pe la o școală pentru a se informa cati copiii sunt într.o clasa înainte de a da legi aberante.
Cei din ministerul educației, ar trebui sa meargă în teren sa se informeze, nu din birou, din spatele calculatorului.
Asa se făcea pe vremea răposatului ca să nu afle adevărul, asa se păstrează și acum?
Adevărat! Am senzația că nu trăiesc în aceeași lume cu noi! Ei vorbesc din cărți!
in loc sa va faceti astfel de griji,mai bine ati revizui materialul didactic.Manualele lasa greu de dorit,nu stiu cine a aprobat asfel de manuale.Ati ingropat limba romana.De matematica nu mai zic,se fac exercitii la clasa a lV.a pe care noi le faceam in clasa a Vll.a,dar nu asta.i baiul,ci faptul ca unde profesorul nu stie,il da ca tema acasa…sa.l faca parintii…Norocul pica pe acei copii care fac meditatii,doar cu ei se lucreaza la clasa…restul ….sunt doar restul…Nu se mai stie de respect in scoli de nici o parte,elevii se fac ca invata,profesorul se preface ca preda…Profesorul nu mai are nici o autoritate,parintii sunt cei care isi sustin printisorii prin cadouri private si de aici o intreaga mafie…V.ati batut joc de profesorii nostri si va bateti joc de copiii nostri prin sistemul vostru de educatie VAX.Cat despre clase …prin 94′ eram 64 de elevi la in singur invatator…doua clase de cate 32,alaturate,unde doamna invatatoare jongla intre clase….am invatat toti mai de rusine,mai de nevoie,din respect,obligatie,mai de frica ….Dupa doi ani ne
a venit invatatoare,care,ne.a preluat cu toate cunostintele la zi.Deci…desi nu se incepe cu deci’…se poate!Asa ca,dragi’ ministri din educatie,voi ati stricat sistemul…v.ati fâțâit’ prin minister,fiecare cu ideile lui,fara a va gandi cu adevarat la viitorul copiilor nostri.
cand am crezut ca ratiunea,buna organizare si bunul.simt au ajuns in sfarsit sa conduca,nu e zi sa nu constat scarbit ca astia-s mai stupizi si incompetenti decat predecesorii..oare ce faceau extremistii?poate taiau in carne vie si ne scapau cu adevarat de sinecuristi,ccr-isti corupti si huzuristi, tradatori si redusi mintal in functii cheie! Nu putem sti acum,dar vom.afla la.urmatoarele alegeri!
Comunismul înflorește! Proeuropenii sunt de fapt proruși prin atitudine! Domnilor guvernanți puteați să stabiliți 34-35 de elevi în clasă ca să fie ca pe vremea tovarășului. Văd că îl copiați! Nici pe vremea lui copiii nu stăteau la școală de la 8-17. Vin acum unii care ce visează noaptea spun ziua! El nu și vândut fabricile voi da? Copiii erau asigurați medical, acum nu! Câți bani ați absorbit din minunatul PNRR pe capitolul sănătate? Câte spitale ați construit? Câte spitale ați dotat? Nu ați fost în stare să respectați legile votate tot de voi și băgați farmaciile în faliment. Vin acum niște … și spun că trebuie să fim solidari. Cu cine? Cu cei care au falimentat țara? Câti ați condamnat din guvernanți pentru subminarea economiei. Mințiți că din cauza creșterilor salariale din sănătate, educație,… a crescut deficitul. Poate ale salariilor de la ASF care se reflectă în prețul asigurărilor și care nu și-au făcut treaba. Au supravegheat așa bine încât n-au văzut firmele care au falimentat și statul a trebuit să plăteasca. Sau poate salariile de la ANRE care se reflectă în prețul kWh (nu sunt fraiere firmele din domeniu să plătească din profit). Să vorbim și de SALROM, CCR,.. Ai cui reprezentanți sunt acolo? AI VOȘTRI!!! Dar aplicați măsurile de austeritate la muritorii de rând. PLECAȚI DACĂ NU SUNTEȚI ÎN STARE (sau nu puteți că vă e bine)!
Ai dreptate..total..dar ținând cont că toți suntem părinți acum și fiecare cu altă mentalitate…este greu..
În condițiile în care copilul meu a fost refuzat de gradinita. 1.are diabet de tip1 și 2 din cauza faptului ca avem o prob cu certificatul de naștere. O are există acesta lege prin care se poți refuză un copil la gradinita??? nu am spațiu necesar sa sc.aici..totul dar vreau sa vad unde este acesta lege.
🤣🤣🤣🤣
în fiecare zi ii vine câte o idee năstrușnică
Nu vad unde este economia. Daca nu stia dl. Bolojan, ii spun eu acum . Media, la toate etapele de varsta, este depasita cu mult in orase. La grupa Mare, am avut 23 copii anul scolar trecut . Colegele au avut si 26. Nu mai pomenim de faptul ca am avut si cate 2_3 copii cu diverse forme de CES. Asadar?!
Cand am fost eu la scoala eram 36 de elevi in clasa. Cine a vrut sa invete, a invatat. Profesorii nu de mai plangeau atat de mult ca astazi si erau mai bine pregatiti.
Si te bucurai ca nu a avut timp sa te asculte… Nu asa se face educatia!!!
De asta ai ramas ofticata si cu ura fata de profesori. Daca erati mai putini in clasa ar fi avut timp profesorul sa discute si cu tine si acum aveai ocazia sa-ti alegi un servici/job mai bun, conform pregatirii tale. Asa ai ramas cu informatii eronate sau incomplete primite de la altii. Nu toti isi permit sa plateasca un profesor extra pentru a acoperi lacunele. Te-ai bucurat pe moment ca nu au avut timp suficient profesorii sa te ASCULTE.
Daca ar fi fost clasa mai mica(max.15-20 elevi) profesorii ar fi avut timp sa vada unde nu ai inteles materia si sa-ti explice intr-un alt mod si azi ai fi vazut cu alti ochi abordarea parsiva a guvernului. Si nu-ti pasa de capra vecinului. Ai fi inteles ca un profesor nu-si incheie activitatea in momentul in care a iesit din scoala, asa cum facem noi la privat (au trecut 8 ore gata munca).
„Dezbina si condu!”…. se pare ca merge fantastic de bine
Nu pe profesori ar trebui sa-i hulim. Cei din parlament v-au furat si pacalit, nu profesorii. Atentia unora e total gresita. Azi ataca pe profesori, pentru ca deja prinde si au sustinerea „poporului”, dar maine ne vine si noua randul…desi parca deja a venit cu pasi timizi dar siguri (TAXELE marite).
Nu vad sa-si scada lor ceva:
– pensiile speciale;
– reducerea numarului de parlamentari si senatori – cel putin 50% din ei;
– beneficiile; – e praf in ochi cand arunca in presa dovezi ca salariile lor sunt mici => nu ar mai fi acolo
Ex. sal. președintelui ca-i mai mic decat era cel de primar.
Dar beneficiile???? Cu cat depasesc toate acestea? (paza, casa, deplasarile, card de protocol, s.a.m.d.
PACHETUL salarial e important!!! Tot din buget se platesc.
La abordarea actuala a guvernului ar trebui profesorii platiti si la numarul de elevi:
– daca numarul in clasa depaseste 20 elevi. Mai mult de munca => un salariu mai mare.
Criteriu de performanta, ca tot le place sa evalueze, unora…
Nu poti compara un profesor ce se ocupa de o mana de elevi (olimpici) cu unul care are 30-40 elevi cu personalitati diferite…
Te chinui degeaba, sunt prea mulți proști care nu au înțeles și nu înțeleg nimic.
Nu comparați elevii de -acum 35-40 de ani cu cei de astăzi. Cred ca observați diferența și pe stradă! Tupeul și lipsa motivatiei de a învăța nu caracteriza generația de-acum 40 de ani!
Daniel David in grandioasa lui gandire, nu propune o reforma ci o contrareforma. Scoala se face cu maxim 12- 14 elevi in primar si 14- 16 elevi gimnaziu si liceu. Iar a avea grija la gradinita de 9- 10 copii este o blasfemie, cand in alte tari UE este 5- 7 maxim iar la cresa doar 3. Mai ales dac vrei carte si nu fusareala. Prin urmare, in aceste conditii se vrea mai putine clase, mai putine norme si profesori la nivel national. Si mai vrea tineri absolventi sa devina profesori. In aceste conditii doar cei fara alte sanse vor alege aceasta meserie. Ce mai, economie, pe toata linia! Ce a fost Andronescu, Campeanu, dar asta ii intrece in ineptii.!! Economie se putea face in toate societatile de stat, cu reducerea salariilor enorme si taierea la jumatate ai angajatilor. Dar acolo au sinecuri toate partidele cu camarila lor.
@Agora:
cunosc mediul francez, sa va pot confirma că Au multi elevii per o clasă!
nu știu de unde aveți aceste infos eronate?
p.s.
—Zonă: UE;
țară: 🇫🇷Franța,24 de elevi/per clasă!
Website: sursă:https://www.education.gouv.fr/l-ecole-maternelle-11534
*Condiții de admitere in grădinița:
🇫🇷O grădiniță include doar clase de grădiniță, de la grădiniță până la grădinița gimnazială. O școală primară include atât grădiniță, cât și clase elementare, de la grădinița primară până la clasa a cincea.
** De la începutul anului școlar 2022, clasele de grădiniță sunt limitate la 24 de elevi/per clasă!
*** Instruirea este obligatorie de la vârsta de 3 trei ani!”
Les conditions d’accueil
Une école maternelle”….
cu respect, I.
nu comparați mere cu pere…sunt sisteme de învățământ diferite..apoi,sălile de clasă sunt proiectate pentru un anumit număr de elevi,facă ii înghesui ca pe sardele,te trezești ,că vor sta mai mult la cabinetul medical sau la baie!! Ministrul mai este și psiholog,ori,la psihopedagogie se precizează clar volumul spațial pentru un elev…niste habarniști!!
david si bolojean, groparii invatamantului. nu sunt aurist, dar cred ca ma voi spovedi 😁, totusi, nu credeam de la doi oameni cu pretentii sa se dedea la asemenea mojicii si medchinarii. daca nu suntem uniti , toti vom pierde. nu intelegeti ca acestor abuzuri le vor urms alte abuzuri???
Cand in sfarsit aveam o tendinta de a scadea numarul de elevi per cadru didactic, ceea ce ne ducea incet spre abordarea lor individuala mai facila in actul didactic, se revine la efective mai mari, dorindu-se totodata invatamant de calitate. Oare cand vom intelege in invatamantul de la noi ca nu se poate face calitate cu efective mari? Nici in preuniversitar, nici in universitar… De aceea suntem cu educatia unde suntem, ca mereu s-a mers pe prioritizarea finantarii si nu pe analiza si implementarea a ceea ce ar asigura dezvoltarea optima a copiilor. In 1990 intram la liceul pedagogic – de atunci, tot sper imbunatatiri oficiale care sa sustina, pe de o parte, dezvoltarea copiilor si, pe de alta parte, cadrele didactice care incearca cu ce au sa faca tot ce pot mai bine. Se pare insa ca mereu lovim exact in aceste doua elemente si apoi ne miram ca avem atatia analfabeti functionali…
Astia 2 elevi de unde vin? Din Ucraina? Sau din alta parte? Ce se pregătește?
Daca eu ca profesor primesc 2 ore in plus dar mobilitatea cadrelor didactice NU SE APLICA RETROACTIV, ramane aceeasi, titularizarea se da in continuare pe 15 iulie, ceva se va întâmpla.
Pai vor fi procese în lanț…Unii au participat deja la etape de mobilitate și au strict 18 ore luate deja pe dosare, pe posturile scoase. Eu cred că ar trebui sa se umble doar la plata cu ora din toamna și din 26-27 la restul. Pai crescând din mers la 20 când deja restrângerile, completările de norme etc au fost, suna a scandal mare. e bine să dispară plăți cu ora cate 1/2 norme, cum aveau unii doar, dar din păcate tinerii nu vor avea ore iar profesorii de 70 cu salarii peste 9000 cu tot cu gradații de nemerit îi țineți pe post să faceți reforma cu moșii și babele. Trebuie refăcute toate încadrările dar etapele de restrângere au fost deci…. Scandal
Da, aveți perfecta dreptate!
Erau suficiente deocamdată modificarea la plata cu ora, tăierea hranei, a voucherelor și a primei de cariera didactică. Comasarea și mărirea normei să se analizeze pentru anul școlar următor. Acestea din urmă sunt măsuri care vor crea haos.
„locurile pentru admiterea la liceu, care urmează să aibă loc, au fost configurate pe un număr de 26 de elevi într-o clasă, iar schimbarea la 28 ar da peste cap planificarea”. cu ce ar afecta? fiindca tot acelasi nr de clase vor fi, acelasi nr de profesori… mai trebuie pusa o banca in clase si 2 scaune
2 copii care nu intrau într-o clasă completau o altă clasă. Se vor duce mai mulți unde nu era de ei, că media le permite (ați văzut ce medii au luat), iar apoi când nu vor face față vor veni părinții cu toate motivele pentru care copiii ar trebui oricum să rămână în acea clasă, căci li se cuvine. Plus cel pe locul pentru rromi, plus cel cu CES.
Frumos, elegant. O românească.
Exact. Ceva e putred in România.
dacă erai Hamlet îți dădeai seama de asta mult mai devreme 😃😃😃
ai ai ai , cate clase, scoli vor disparea? imi pare ca povara corectiei bugetare e asezata disproportionat pe educatie, sanatate.
Suma economisita ar fi infima,o asemenea ofensa nu a fost vreodata adusa profesorilor,masura corecta ar fi fost sa nu mai fie finantate partidele de la buget.Sindicatele din educatie trebuie sa stranga imediat semnaturi pentru greva generala din septembrie
Zau? Greva? Eu nu imi mai donez salariul ca acum 2 ani. Sa faca greva cei care nu au facut atunci. Asta se si vrea, economie la buget de la grevisti.