Directoarea Violeta Estrella Bontilă: Bacalaureatul, după metodologia actuală, înseamnă mult mai mult decât 3 sau 4 probe de examen / Nu avem cum să ținem ore și să ne ocupăm și de un examen

4.607 vizualizări
Violeta Estrella Bontilă / Foto: captură TVR Timișoara – Facebook
Violeta Estrella Bontilă, directoare a Colegiului Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, a explicat, pentru TVR Timișoara, ce presupune pregătirea unei unități de învățământ pentru susținerea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat. Amintim că probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2025 încep marți, 10 iunie, cu testarea la Limba și literatura română.

„Bacalaureatul, după metodologia actuală, înseamnă mult mai mult decât 3 sau 4 probe de examen. Înseamnă pregătirea unui centru de bacalaureat cu sălile de clasă, cu laptopuri, cu scanere, cu partea de camere audio-video care înregistrează, cu sigilarea sălilor de clasă”, a spus directoarea.

Violeta Estrella Bontilă a precizat că examenele implică prezența profesorilor și „nu avem cum să ținem ore și să ne ocupăm și de un examen”:

„Probele de bacalaureat se organizează cu profesori care sunt: profesori membri din comisii, profesori asistenți, profesori corectori. Nu avem cum să ținem ore și să ne ocupăm și de un examen. De aceea, cred că nu dă un mesaj de seriozitate acest lucru”.

Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, pentru elevii de clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, cursurile s-au încheiat la data de 6 iunie, iar pe 10 iunie încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat. Însă, pentru elevii din celelalte clase, ultima zi de cursuri este vineri, 20 iunie, astfel că probele scrise din sesiunea de vară a Bacalaureatului 2025 se suprapun cu orarul lor.

Informații de context despre susținerea probelor la Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor

Elevii din școlile desemnate centre de examen pot face cursuri „online asincron”, adică nu vor fi conectați simultan, ci vor primi sarcini de lucru individuale, în perioada 10-16 iunie 2025, în timp ce absolvenții de liceu susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

Probele scrise la examenul de Bacalaureat 2025 vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, conform unei analize a Edupedu.ro: România schimbă datele pentru examene cât mai devreme în anul școlar 2024-2025, ca efect al schimbărilor climatice.

Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a declarat la TVR Timișoara că, după examenul național de BAC 2025, „mai avem o săptămână de școală când trebuie încheiate toate situațiile școlare la celelalte clase”. Acesta este de părere că „va fi o perioadă extrem de grea pentru școli”, deoarece orele de curs pentru elevii de clasele Pregătitoare – a XI-a coincid cu activitatea comisiilor de BAC 2025.

În luna noiembrie a anului trecut, Florina Rogalski, profesoară de Limba română la Școala Centrală din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Hotărârile se iau fără să fim consultați. Nouă ni se spune ce să facem. Nu suntem parteneri de discuții niciodată cu Ministerul Educației”. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a vorbit, pentru Prima Tv, despre efectele pe care ar putea să le aibă organizarea examenului de bacalaureat 2025 în timpul cursurilor: „Va fi un haos generalizat”.

Cadrele didactice de la Colegiul „Sfântul Sava” din București au avertizat, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca, că profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
ULTIMA ORĂ Subiectele de la Bacalaureat 2025 Limba română s-au scurs pe internet, fotografiate într-un centru de examen din județul Cluj
UPDATE BAC 2025. Absolvenții de liceu au primit subiectele la Limba română. Timpul de lucru este de 3 ore
Cel mai mic număr de înscriși la examenul de Bacalaureat din ultimii cel puțin 20 de ani. Aproape un sfert din elevii care au început clasa a XII-a în septembrie nu au ajuns în BAC 2025
Recomandări pentru Bacalaureat 2025 la Limba română, de la profesoara Adelina Beldugan și modele de subiecte. „Deși trei ore par suficiente, în sala de examen acestea se scurg foarte repede”
Bacalaureat 2025 la Matematică. Recomandări de la profesorul Marius Perianu și modele de subiecte cu bareme de corectare: Rezolvările trebuie să alterneze cu explicații despre raționamente
Sfaturi pentru Bacalaureat 2025 la Istorie, de la profesoara Iuliana Căplescu: Monitorizați atent timpul acordat – pentru primele două subiecte ar fi suficient o oră și jumătate. Ultimul subiect poate fi tratat în restul de timp

3 comments
  1. Nu toata lumea agreează aerul condiționat Unii copii ar putea răci. Comasarea Săptămanii Verzi cu Școala Altfel ar fi o idee mult mai bună.

  2. Daca ar fi aparate de aer condiționat in toate sălile de clasă, sigur nu se proceda asa. Întrebați copiii din clasa a XII-a ce parere au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Opt universități românești, în frunte cu Universitatea din București – incluse în primul clasament internațional al cercetării științifice interdisciplinare Times Higher Education

Universitatea din București este prima dintr-un grup de opt instituții românești de învățământ superior care au fost incluse în primul clasament internațional al universităților după criteriul cercetării științifice intertdisciplinare, realizat…
Vezi articolul

Guvernul va analiza unde se duc banii de educație și va propune măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice în domeniu / Un memorandum arată că “s-au făcut eforturi” pentru creșterea alocărilor bugetare, dar fără rezultate “satisfăcătoare”

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, un memorandum prin care este aprobată analiza modului cum au fost cheltuiți, în anii recenți, banii de educație, pentru a vedea care sunt…
Vezi articolul