Miniștrii Educației din România și Maroc au discutat la București cu rectorii universităților de la noi pentru integrarea celor 5.000 de studenți de origine marocană, refugiați din Ucraina / Majoritatea sunt studenți la medicină

607 vizualizări
Foto: Ministerul Educatiei
Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit astăzi cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui, ministrul Învățământului Superior, Cercetării Științifice și Inovării în Guvernul Regatului Maroc și au discutat despre modul de integrare al studenților de origine marocană din care învățau în Ucraina și care acum vor să se mute la universități din țara noastră. Un număr ridicat de studenți sunt interesați în special de facultăți din domeniul medical- farmaceutic.

În contextul în care sunt mulți studenți de origine marocană, care urmau cursuri ale universităților în Ucraina, și care acum își doresc să își continue studiile în România, ministrul Educației s-a întâlnit cu omologul său marocan, Abdellatif Miraoui pentru a discuta printre altele, despre sprijinul pe care îl pot oferi universitățile din România și ministerul Educației acestor studenți.

Au fost discutate opțiunile de continuare a studiilor în universitățile din România de către cei aproape 5.000 de cetățeni marocani care provin din instituțiile de învățământ superior din Ucraina. În acest sens, având în vedere cadrul legislativ promovat de Ministerul
Educației în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, universitățile românești prezente
și-au exprimat deschiderea pentru a primi la studii cetățeni marocani înmatriculați în
universități din Ucraina care îndeplinesc criteriile și procedurile decise la nivelul fiecărei
instituții de învățământ superior din România.

Pentru a facilita acest proces, s-a subliniat necesitatea unei campanii de informare în
rândul studenților marocani refugiați din Ucraina pe tema locurilor disponibile pe ani de
studii și specializări, criteriilor aplicabile mobilității academice, procedurilor pentru
depunerea dosarelor, precum și a calendarului stabilit pentru acest proces.

Săptămâna trecută, Sorin Cîmpeanu a explicat că sunt două categorii de studenţi din Ucraina care vor să înveţe în sistemul românesc: „Cei care provin din universităţile ucrainene şi sunt de naţionalitate ucraineană. Aceştia beneficiază de finanţare din partea statului român precum studenţii români. Sunt şi studenţi care învăţau în Ucraina pe cont propriu valutar şi care pot fi primiţi la decizia universităţii la care aceştia vor să se înscrie în România”.

Refugiații de altă naționalitate decât cea ucraineană nu sunt scutiți de plata taxelor, spunea ministrul Educației. Potrivit acestuia, pentru înscrierea studenţilor din Ucraina a fost necesară o flexibilizare a legislaţiei, în sensul permiterii înmatriculării în orice moment, nu doar la început de an universitar.

Tot miercuri, a fost organizată o reuniune, în format hibrid, cu rectori și reprezentanți ai universităților care au în structura lor facultăți din domeniul medical- farmaceutic. În acest context a fost evidențiat numărul mare de cetățeni marocani care au optat să se formeze în instituțiile de învățământ superior din România.

A fost semnat și Memorandumul de cooperare între Ministerul Educației și Ministerul Învățământului Superior, al Cercetării Științifice și Inovării din Regatul Maroc.

Obiectivele stabilite de cele două ministere vizează promovarea cooperării interuniversitare, mobilitatea studenților, a profesorilor și a cercetătorilor din universități, sprijinirea predării limbii și culturii celor două țări și organizarea de întâlniri, activități și conferințe comune.

Comunicatul de presă privind întâlnirea celor doi oficiali:
Citește și: Cîmpeanu anunță că universitățile de Medicină discută despre posibilitatea de a înmatricula o parte dintre cei 4.900 de studenți marocani, refugiați din Ucraina, la solicitarea ministrului omolog din Maroc

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cum să înveți să citească un copil

AUR cere Ministerului Educației să renunțe la Strategia Națională de Educație Parentală pe motiv că ”nu are origine națională” și că viitorii ”educatori” vor proveni din ONG-uri

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică Strategia Națională de Educație Parentală, un document lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe motiv e ”de influență străină”, potrivit unui comunicat de…
Vezi articolul

Marian Preda, rectorul Universității din București: Trebuie să avem un muzeu al regimurilor totalitare în centrul Capitalei, la clădirea de la balconul căreia dictatorul Ceaușescu a rostit ultimul mesaj. Tinerii să vină să vadă cum e să stai 24 de ore în apartamente la o temperatură de 15° și cu frigiderele goale / E foarte important ca noul guvern să ia decizia cât mai curând

Rectorul Universității din București, Marian Preda, a spus că România trebuie să aibă un muzeul al regimurilor totalitare, în centrul Bucureștiului, pentru ca generațiile de tineri să afle mai bine…
Vezi articolul