Cum se truchează un concurs la stat: procurorii anticorupție arată cum a fost creat un post „cu dedicație” pentru iubita unui om de afaceri, la școala de arte din Iași

3.457 de vizualizări
Foto: scoaladearteiasi.ro
Procurorii au arătat cum a fost trucat concursul pentru postul, nou creat, de şef serviciu artistic la Şcoala de Arte din Iași, pentru iubita patronului Conest SA. Numele unui om de afaceri „greu” al Iaşului a fost invocat ca s-ar afla în spatele angajării Andreei Popovici ca şef al Serviciului Artistic din cadrul Şcolii Populare de Arte. A fost schimbată organigrama școlii, înfiinţându-se un post „dedicat”, condiţiile de participare la concurs au fost negociate direct cu viitoarea candidată, iar subiectele posibile de examen i-au fost puse în braţe din ziua în care au fost redactate, cu o săptămână înaintea concursului, scrie ziaruldeiasi.ro, preluat de G4Media.ro.

Povestea angajărilor „cu cântec” de la Şcoala de Arte a început cu numirea lui Vlad Baba ca director interimar. Desemnat pe 11 noiembrie 2020 consilier personal al preşedintelui CJ, Costel Alexe, acesta a fost detaşat chiar a doua zi ca director la Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” din subordinea instituţiei judeţene. În iunie 2021, devenea director „plin” după un concurs în care condiţiile de participare se mulau perfect pe CV-ul său. Principala activitate ca director a lui Baba pare să fi fost angajarea de oameni de încredere.

Vlad Baba – directorul Scolii de Arte Iași

„După preluarea interimară a conducerii Şcolii Populare, în condiţiile în care a intrat în conflict deschis cu majoritatea angajaţilor şcolii, a făcut demersuri pentru angajarea unei persoane de încredere care să se ocupe de problemele administrative ale şcolii”, aveau să reţină procurorii DNA. Aşa s-a ajuns la detaşarea de la Ansamblul Artistic „Constantin Arvinte” a Elenei Nina Zugravu. Adusă în aprilie 2021 pe un post de referent, ea s-a ocupat în fapt de resursele umane ale Şcolii, ocupându-se de organizarea tuturor concursurilor de angajare. A primit chiar şi drept de semnătură în locul lui Baba, atunci când acesta lipsea.

Apare un post nou, cu dedicaţie, în organigramă

În decembrie 2020, cu o săptămână înaintea Crăciunului, plenul CJ adopta hotărârea 349, prin care organigrama Şcolii de Arte era modificată, introducându-se funcţia de şef serviciu artistic, „la propunerea lui Baba şi cu susţinerea lui Alexe”, după cum au consemnat procurorii. În aprecierea acestora, postul nu-şi avea justificarea în şcoală, fiind specific altor instituţii artistice, precum teatrele sau Opera. Pentru fotoliul de şef, se încălzea deja pe margine Andreea-Elena Popovici.

Absolventă a Universităţii de Arte (UAGE), aceasta încercase în 2019 o colaborare cu Teatrul „Luceafărul”, fără însă a reuşi. Şi-a găsit un post tocmai la Botoşani, la Teatrul de Păpuşi „Vasilache”. În viaţa particulară, Popovici este prietena lui Viorel Cozma, patronul Conest SA. Acesta i-a recomandat în 2020 să mai încerce o dată la Teatrul „Luceafărul”. Se schimbase puterea, veniseră la conducerea CJ oameni mai tineri, cu altă viziune. În noiembrie, Popovici s-a întâlnit cu vicepreşedintele CJ, liberalul Sorin Afloarei. Acesta s-a declarat de acord să discute cu directoarea artistică a Teatrului „Luceafărul”, dar din discuţie a mai rezultat o variantă. Afloarei i-a propus colaborarea cu Şcoala de Arte.

În ianuarie 2021, s-a încercat detaşarea Andreei Popovici de la teatrul botoşănean la Iaşi, la fel cum fusese detaşat însuşi Baba de la CJ la Şcoala de Arte. Tentativa a eşuat din cauza opoziţiei directorului teatrului „Vasilache”, aşa că au demarat eforturile pentru organizarea unui concurs. O discuţie dintre Baba şi rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă, interceptată de anchetatori pe 18 martie 2021, surprinde faptul că deşi nici nu se anunţase concursul, numele câştigătorului este deja cunoscut. Bălăiţă îi recomandă lui Baba să nu o aducă pe Popovici, cu care se afla în conflict şi care la Botoşani îl „săpa” pe directorul teatrului.

„Nu-i cazul să-ţi iei o piatră de gât”, i-a spus Bălăiţă lui Baba. Acesta răspunde că numele Andreei Popovici nu este propunerea, ci ar fi venit pe filiera cuiva din domeniul construcţiilor civile, care ar fi lucrat la Royal Town. Într-o discuţie ulterioară, Baba spune că „trebuie să o eliminăm cumva din schemă”, sens în care va vorbi cu „Costel”. „Decât să-mi bage cineva pe gât pe cineva pe care nu cunosc, mai bine pe cineva pe care cunosc”, spune Baba. După o lună însă, altă înregistrare arată că Baba aflase cine era persoana din domeniul construcţiilor, iar problema a început să se pună altfel.

Andreea Popovici la birouul de la Școala de Arte

La începutul lui aprilie, Popovici discuta cu o anume „Cristina” de la un salon de remodelare corporală, spunându-i că urmează să se mute la Iaşi în viitorul apropiat, dar nu la teatru, ci la o altă instituţie. Pe 23 aprilie, îi povesteşte mamei sale despre o petrecere desfăşurată la „Dionisos” la care au participat omul de afaceri şi Baba. Acolo s-ar fi stabilit că Baba „iese director cu concurs” într-o lună, iar după încă o lună o va angaja pe Popovici. După câteva zile, tânăra îi povesteşte şi bunicii sale despre viitorul său post. La sfârşitul lui mai, într-o discuţie cu tatăl său, îi spune acestuia că pe la jumătatea lunii iulie va fi organizat concursul pentru „postul ei”. „O să-ţi zic eu mai multe, că se dă un concurs acuma ca să… N-are oameni, că i-o plecat câţiva oameni, ştii? Că a făcut oleacă de curăţenie pe-acolo! Şi ca să poată organiza concursul, nah…!”.

Andreea Popovici (stânga), Nina Zugravu (centru) și Mihaela Cucoardă (dreapta) / Foto: Facebook.com

La începutul lunii iulie, începeau pregătirile pentru concursul „ei”. Conform mărturiei lui Zugravu, Baba i-o prezentase pe Popovici ca persoană interesată şi i-a spus că ea trebuie să ocupe postul. Referentul s-a executat. Zugravu, „doamna Nina”, i-a trimis Andreei Popovici condiţiile de participare, încă neanunţate public, întrebând-o dacă sunt ok. Popovici i-a cerut să nu treacă „actoria” ca primă disciplină în condiţiile de studii, ca să nu bată la ochi, ci undeva pe poziţia a treia. Aşa s-a şi făcut. Vechimea în muncă era şi ea o problemă. Popovici avea doar 2 ani şi 9 luni vechime. Cam puţin pentru un post de şef. Problema s-a rezolvat uşor, cerându-se doar 2 ani de muncă. Pentru un simplu post de referent economist cu studii medii, fuseseră cerute la un alt concurs minim 10 ani vechime. Tot un concurs „cu cântec”, în urma căreia a fost angajată Mihaela Cucoradă, care ţinuse contabilitatea firmelor lui Baba. Pe 7 iulie, Popovici îi povestea entuziasmată despre întâlnirea cu Zugravu. „Patru ore am stat la masă. E 99,99%”, a spus aceasta, referindu-se la concurs. Îi dăduse şi lui Zugravu „ceva”, dar nu-i părea rău.

Citește articolul integral pe G4Media.ro


2 comments
  1. Dar de concursurile în universități când începeți să scrieți? Acolo TOATE ”concursurile” sunt așa. Sintagma „postul lui cutare” când e vorba de concurs public e uzuală, nici măcar nu mai atrage atenția. Unii reprezentanți ai universităților au ajuns să precizeze în anunțuri ”postul nu e cu dedicație”…

  2. Aceleasi smecherii se fac și la inspecția speciala la clasa din cadrul examenului de titularizare.De asta ar trebui scoasa. Pentru ca este subiectiva,nu se da același subiect ca la examenul scris și nu e corect.Dar când a fost dreptate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toate testele de la clasă, evaluările și examenele naționale, inclusiv cel suplimentar de admitere la liceu, ar urma să fie standardizate și susținute în format digital, din toamna anului 2027 – legea educației pentru învățământul preuniversitar

Toate evaluările și examenele naționale vor fi standardizate integral și susținute în format digital în toată țara începând cu anul școlar 2027-2028, potrivit noii legi a Învățământului Preuniversitar. Pe 9…
Vezi articolul

Viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” – sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii

Noua lege a salarizării “va intra în vigoare cel mai devreme după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfârșitul anului 2024)”, potrivit Federației Naționale a…
Vezi articolul

Discuții aprinse pe legile educației pe tema supraaglomerării claselor / Ligia Deca spre o deputată: Vă rog să nu mă întrerupeți, că eu nu v-am întrerupt / Președinta comisiei de învățământ, Natalia Intotero: Nu trebuie să strigăm unii la ceilalți. Am s-o rog și pe doamna ministru să respecte instituția Parlamentului și pe colegii prezenți

Un amendament privind numărul maxim de elevi dintr-o clasă a stârnit discuții aprinse în comisia de învățământ din camera Deputaților, vineri, între deputata Ana-Lorena Predescu (PSD) și ministra Educației Ligia…
Vezi articolul