DNA: Elevi trimiși acasă dintr-o tabără organizată pe fonduri europene, pentru ca în restul zilelor să petreacă primarul și viceprimarul dintr-o comună din Giurgiu, acum trimiși în judecată

948 de vizualizări
Foto: Alex Tudor – Agerpres Foto
Primarul comunei Vedea din judeţul Giurgiu, Marian Ţanga, şi Cristina Daniela Tudor, viceprimarul localităţii, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi că ar fi scurtat cu trei zile o tabără organizată în Staţiunea Rânca şi finanţată din fonduri europene pentru a le petrece cu rude şi prieteni, fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Marian Ţaga, la data faptelor primar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi Alexandru Şerban, la data faptelor viceprimar al comunei Vedea, judeţul Giurgiu, Cristina Daniela Tudor, la data faptelor director al Şcolii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Stelian Coardă, la data faptelor angajat al primăriei, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals intelectual.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi societatea şi firma Hofner Com SRL, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la fals intelectual.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în cursul anului 2019, Şcoala Gimnazială „Apostol Arsache” din comuna Vedea, judeţul Giurgiu, condusă de Cristina Daniela Tudor, s-a calificat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene („SCOP – Şcoală, Comunitate, Oportunitate, Participare”) prin care elevii acesteia urmau să beneficieze de o tabără de şapte zile în Staţiunea Rânca, judeţul Gorj, activitate care, din cauza pandemiei de Covid-19, a fost amânată până în anul 2021.

Concret, arată anchetatorii, tabăra a fost organizată de SC Hofner Com S.R.L, în perioada 5 – 11 iulie 2021, pentru un număr de 45 elevi şi cinci însoţitori, conducătorul grupului fiind directorul Şcolii Gimnaziale „Apostol Arsache”, Daniela Cristina Tudor.

„În momentul în care grupul de copii şi profesori a ajuns la pensiune, elevii ar fi fost anunţaţi că vor sta de fapt doar patru nopţi din totalul celor şase (conform contractului). La data de 9 iulie 2021, după plecarea copiilor din tabără, la pensiunea respectivă s-ar fi cazat, până în data de 11 iulie 2021, Marian Ţaga împreună cu mai multe persoane (rude şi prieteni), fără însă ca vreuna dintre acestea să achite vreo sumă de bani pentru cazare şi masă, aceste servicii fiind acoperite din fondurile nerambursabile destinate elevilor. De asemenea, în perioada 05 – 09 iulie 2021, la pensiune s-ar fi cazat alte cinci persoane, invitate de Tudor Daniela Cristina, costurile cu cazarea şi masa fiind acoperite tot din fondurile nerambursabile destinate elevilor”, menţionează procurorii.

DNA arată că, ulterior, la data 12 iulie 2021, edilul Marian Ţaga, împreună cu ceilalţi inculpaţi, persoane fizice, ar fi aprobat un proces-verbal de recepţie servicii de organizare tabără de vară, în care ar fi atestat în mod nereal că acea activitate s-ar fi desfăşurat conform condiţiilor în baza cărora au fost obţinute fondurile europene. Înscrisul respectiv împreună cu alte documente ar fi fost depuse de SC Hofner Com S.R.L la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care a decontat suma de 53.298 lei, aferentă organizării taberei.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă cu suma menţionată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE „Cadoul” Guvernului României pentru elevii sportivi legitimați la cluburi – blocarea voucherelor de 150 de lei pe lună pentru echipament și transport, abia aprobate printr-o lege în urmă cu două săptămâni. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență

UPDATE ianuarie 2023 Guvernul a adoptat amânarea legii cu un an, până în 2024, prin care se acordă tichete sportive pentru elevii legitimați la un club sportiv, cu care pot…
Vezi articolul

Radu Gologan: Un profesor, în ziua de astăzi, nu are timp să își facă teste pentru copii care să se potrivească, pentru că trebuie toată ziua să facă hârtii / „Profesorii foarte buni sunt tot mai puțini”, spune vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh

Profesorul Radu Gologan a declarat, la TVR Info, că un cadru didactic de matematică, în ziua de azi, „nu are timp să pregătească suficient, să discute problemele învățământului matematic, să…
Vezi articolul

Examenul pentru directorii de școli: Nota minimă foarte probabil va fi 7, la concursul din 27 iulie. Subiectele vor testa abilitățile cognitive și manageriale. Un director administrativ să pună în aplicare proiectele finanțate prin PNRR – anunță ministrul Educației

Concursurile de directori școlari vor fi organizate pe 27 iulie 2021, când Ministerul Educației va organiza un examen scris “la care vor putea să participe toți cei care aspiră la…
Vezi articolul