DOCUMENT Bâlbe la Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu a semnat un ordin prin care doar școlile de stat intră în vacanță, după ce prezentase un document care prevedea că măsura se aplică și celor private / Școlile particulare sunt închise prin decizia CNSU

11.536 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Sorin Cîmpeanu a revenit cu precizări și a prezentat ca „semnat și trimis la Monitorul Oficial” un text de ordin prin care doar școlile de stat intră în vacanță forțată timp de două săptămâni, cele private nefiind reglementate de acest ordin, ci direct prin Hotărârea nr. 91 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Cu doar 30 de minute înainte de a clarifica aceste lucruri, ministrul Cîmpeanu prezentase un document care prevedea că vacanța forțată în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie se aplică tuturor instituțiilor de învățământ prin ordinul ministrului Educației.

În esență, școlile de stat sunt trimise în vacanță prin Ordinul de ministru al Educației nr. 5.490, iar cele private prin Hotărârea CNSU nr. 91.

Iată cele două texte de act normativ:

Textul din ordinul semnat și ștampilat prevede: „Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță.”

Textul din ordinul prezentat ca semnat și trimis la Monitorul Oficial, dar pe care nu apărea semnătura ministrului, prevedea vacanță și pentru privat: „Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță”.

Acest din urmă text de ordin a fost retras de ministru, potrivit precizărilor făcute jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației. Documentul intră în vigoare doar la publicarea în Monitorul Oficial.

Hotărârea CNSU prevede intrarea tuturor instituțiilor de învățământ în vacanță, private sau de stat.

Articolul 7, alineatul 1 din Hotărârea nr 91 prevede: „Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar”.

Potrivit explicațiilor oferite de ministru jurnaliștilor acreditați, unitățile de învățământ private vor fi închise „prin decizia CNSU” și nu prin a Ministerului Educației, care ar putea doar să suspende activitatea cu prezență fizică în acestea.

„Ministerul Educaţiei reglementează/este abilitat doar pentru punerea în aplicare a Articolului 7 din Hotărârea CNSU nr. 91. Activitatea unităților de învățământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum și activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educaţiei”, precizează biroul de presă al ministerului.

Foto: extras din Hotărârea CNSU

Legea Educației prevede că structura anului școlar – stabilită prin ordin de ministru dar care nu a fost încă modificată, ci doar s-a aprobat un ordin de ministru care introduce o derogare de la ordinul care aprobă structura – se aplică tuturor unităților de învățământ care funcționează pe curriculum românesc, indiferent de forma de proprietate.

Articol în curs de actualizare


2 comentarii
  1. Cel mai nehotărât ministru, nu a închis școlile când trebuia, a organizat un concurs pentru directori în plină pandemie, absolut fără rost, pentru că 95% din participanți sunt și în prezent directori, oricum nu se poate trece la etepa a doua. Poate o demisie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Ari Pokka, director de școală în Finanda: A venit vremea să reinventăm școala cu totul, să avem complet alte strategii de predare, nu să ne predăm, să spunem că nu avem cu ce și să nu facem nimic

Educația trebuie reinventată acum, iar profesorii nu trebuie să se predea și să spună că nu au cu ce, trebuie să se gândească în ce mod pot să pregătească copiii…
Vezi articolul

Angajatorii critică dur sistemul de Educație din România, dar nu se implică în schimbarea lui sau în formarea angajaților, arată două studii ale Băncii Mondiale

Două studii ample derulate de către Banca Mondială în România arată un paradox. În primul rand Sondajul Online Employer Survey, făcut în 2017 de către Banca Mondială, printre companiile de la…
Vezi articolul