DOCUMENT Concediul cadrelor didactice în vacanța de primăvară – ministerul le răspunde sindicatelor că nu impune intrarea în libere a profesorilor „atunci când prezența acestora în unitatea școlară se impune”

54.776 de vizualizări
Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com
Ministerul Educației nu impune unităților de învățământ limitarea dreptului la concediul de odihnă al personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, se arată într-un răspuns dat de instituție celor două federații sindicale din învățământul preuniversitar. Reacția vine după ce reprezentanții profesorilor au solicitat ministerului modificarea adresei prin care toate cadrele didactice care nu au activități în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, ori care nu predau la clasele terminale, sunt trecute automat în concediu de odihnă.

Răspunsul este dat de Secretarul de stat Sorin Ion:

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră comună cu referire la aplicarea adresei 1.970 facem următoarele precizări: emiterea adresei a fost necesară ca urmare a modificării structurii anului școlar, fapt care poate conduce la realizarea programării concediilor de odihnă la nivelul unităților școlare.

Ministerul Educației nu impune unităților de învățământ limitarea dreptului la concediul de odihnă al personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

De altfel, adresa precizează posibilitatea cadrelor didactice de a-și desfășura activitatea în perioada vacanțelor, atunci când prezența acestora în unitatea școlară se impune.

În consecință, concediile de odihnă vor fi acordate la solicitarea personalului angajat, conform opțiunii acestuia, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Cele două federații solicită ministrului Educației să revină asupra adresei nr. 1970/DGIP/31.03.2021, modificând-o în acord cu legislația în vigoare, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate.

Potrivit adresei transmise de cele două federații, modul în care a procedat Ministerul Educației este incorect.

„În primul rând, o asemenea circulară trebuia discutată cu partenerii de dialog social, în condițiile în care privește relațiile de muncă ale salariaților din învățământ. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în ședința Comisiei de Dialog Social din data de 25 martie 2021, reprezentanții noștri au atras atenția asupra impactului prevederilor ordinului în cauză; am primit atunci asigurări că orice măsuri vor fi dispuse numai după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale. Ori, în prezent, prin adresa mai sus menționată,  cadrele didactice află că „vor fi programate în concediu de odihnă”. Să înțelegem că, pentru Ministerul Educației, legislația în vigoare este facultativă și poate fi oricând încălcată?“, se arată în adresa înregistrată de sindicate la Ministerul Educației.

Potrivit reglementărilor în vigoare, cadrele didactice au dreptul la 62 de zile de concediu de odihnă, iar aceste zile se pot lua doar în perioada vacanțelor.

În documentul de la minister sunt prevăzute trei categorii de profesori: cei care au ore la clasele terminale, cei care nu au ore la clasele terminale și educatorii.

Ce prevede adresa contestată a ministerului:

„La programarea concediilor se vor lua în considerare următoarele aspecte:

  1. Cadrele didactice care au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a seral și/sau frecvență redusă, în perioada 12 – 29 aprilie 2021, vor fi în activitate. Și, la cerere, aceste cadre didactice pot fi programate în concediu de odihnă doar în zilele în care nu desfășoară activități didactice la aceste clase;
  2. Cadrele didactice care nu au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a la seral și/sau frecvență redusă vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021;
  3. Cadrele didactice din învățământul preșcolar vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, în situația în care unitățile de învățământ în care sunt încadrate nu organizează activități educative cu copiii, cu prezență fizică, conform punctului 5 al art. 2 din OMEC nr. 3125/2020 privind structura anului școlar 2020 – 2021, cu modificările și completările ulterioare.
În perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, vor fi în activitate:

Cadrele didactice nominalizate în comisiile stabilite prin decizia ale directorilor unităților de învățământ, care în această perioadă au planificate activități (de exemplu: înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, desfășurarea anchetei sociale în vederea includerii elevilor în programul „Euro 200”, ș.a.);

Cadrele didactice a cărui prezență se impune în unitatea de învățământ de exemplu: asigurarea continuității la conducerea unității de învățământ, prezența la ședințele consiliului de administrație stabilită în baza actelor normative în vigoare și altele;

Cadrele didactice din cadrul CJRAE/CMBRAE implicate în activitățile de evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii la clasa pregătitoare;

Cadrele didactice din cluburile sportive școlare implicate în organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, precum și caietul de didactice din unitățile conexe implicate în organizarea și desfășurarea activităților deja programate.

Aceste cadre didactice vor fi programate în concediu de odihnă în zilele în care nu sunt implicate în activități de tipul celor menționate anterior”, potrivit documentului trimis inspectoratelor”.

Foto: © Liquoricelegs | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Au facut adrese in loc sa iasa public, fix de asta se sperie guvernantii.

    Nu au spus nimic cand s-au amanat si incalcat legi. Ma insel, au spus ceva, profesorii trebuie sa fi solidari.

  2. “Obligatia” de a intra in concediu inseamna cel putin 20 de zile (din cele 64). Adica la vara suficiente zile de activitate obligatoriu, la fel in iarna urmatoare. Deja au fost folosite in ianuarie si februarie cca 10 zile.
    Eu am ce face, am destule de aranjat si materiale de pregatit, de ce sa muncesc acasa in “concediu”, prefer sa le rezolv la scoala “in activitate”.
    Evident exista scoli unde te duci sa semnezi si apoi pleci, altele unde stai….

  3. E bine. Nu am clase terminale, însă am o căruță de teme și teste de corectat. Dacă e concediu, îmi pare rău pentru elevi, dar nu voi corecta absolut nimic. Pentru niște hotărâri ale unui guvern idiot.

  4. Ce absurd!.
    Profesorii care au ore la clasele terminale (chiar dacă au în total doar 4 ore săptămânal) sunt în activitate cele doua saptamani Și fac orele online.
    Iar profesorii care nu au ore la clasele terminale, ca să nu fie considerați în concediu, nu au dreptul sa fac ore tot online (ca ai cei de la clasele terminale) cu elevii claselor pe care le au.
    Ci trebuie sa își găsească de lucru face to face, deci la scoala, indiferent de rata de transmitere a virusului (de exemplu peste 7 în București și peste 9 în Ilfov).

    1. Ca sa faci activitate si nu concediu se cere sa fie prezenta fizica si sa ai avizul DSP pentru grupa formata. Fie ca sunt remediale, after sau alte activitati cu prezenta fizica. Stati linistita, niciun DSP nu e nebun sa aprobe o astfel de cerere intr-o localitate alta decat in scenariu verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Karina Bode / Foto: Captura Salajeanul TV

SURSE: Karina Bode, soția ministrului de interne, candidează pe postul de director la Grădinița 251 din Sectorul 1, București. A luat interviul cu 8,40 și are un punctaj total mai mare ca al actualei directoare, contracandidată

Karina Bode, soția ministrului de Interne, Lucian Bode, fostă directoare de grădiniță în Zalău, județul Sălaj, candidează la concursul pentru directori 2022 pentru un post de director de grădiniță în…
Vezi articolul

DOCUMENT Orele remediale pentru elevi pot fi făcute și la stat, și la privat, și în regim simultan. Școlile pot aduce profesori calificați din alte unități pentru aceste cursuri. Ministerul Educației le-a spus inspectorilor că cele 5 zile “pierdute” în Martie vor fi plătite pentru că se consideră absențe ale elevilor

Ministerul Educației le-a transmis șefilor inspectoratelor școlare județene într-o videoconferință, săptămâna trecută, că cele 5 zile “pierdute” în luna Martie în programul de ore remediale plătite lansat cu fonduri europene…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2019 – Regulile de la examenul de Limba română: la ce oră să fie elevii în săli, cu ce culoare au voie să scrie, cum își corectează greșelile și ce se întâmplă cu elevii care copiază

Evaluarea Națională 2019 începe marți, cu examenul de Limba și literatura română susținut de absolvenții de clasa a VIII-a. Elevii trebuie să fie în săli până cel târziu la ora…
Vezi articolul