DOCUMENT Cu ce se ocupă “comisia pentru avizat WC-uri” din Ministerul Educației

3.934 de vizualizări
Foto: captură – Digi24.ro
Ministerul Educației a înființat o comisie de eliberare a unor avize pentru amplasarea de WC-uri mobile de tip container în curtea școlilor care au toaletele în curte. Înființarea comisiei s-a făcut prin ordin de ministru semnat de Monica Anisie pe 9 decembrie 2020. Comisia are în componență șase persoane.

Prin Ordinul de ministru 6.141 din 9.12.2020 a fost înființată “Comisia pentru acordarea avizului Ministerului Educației și Cercetării care să certifice necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activităților didactice”.

Pe scurt, este vorba despre o comisie înființată pentru a le da avize primarilor care vor să obțină bani din fonduri europene ca să cumpere WC-uri container, pe care să le instaleze în curtea școlilor care nu au un grup sanitar interior, care nu sunt racordate la rețeua de apă potabilă și la rețeaua de canalizare.

Cine cere aviz pentru WC

Acest aviz este prevăzut în Ghidul solicitantului pentru programul lansat de Ministerul Fondurilor Europene pe 19 octombrie 2020 (descarcă fișier .zip)

În document, la capitolul Eligibilitatea proiectului, litera h) scrie că: “Pentru a fi eligibile, proiectele propuse spre finanțare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • În situația în care proiectul propune dotarea cu echipamente destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime, de tip containere sanitare mobile, acestea sunt destinate exclusiv unităților de învățământ preuniversitar de stat care nu dispun de acces la rețeaua de apă și canalizare, fiind clasificate ca unități expuse unui risc ridicat de răspândire a virusului SARS-COV-2 și care sunt localizate în regiuni mai puțin dezvoltate
    • Se probează prin Declarația de eligiblitate;
    • Se probează prin secțiunea Descrierea proiectului din Cererea de finanțare corelat cu Anexa 10;
    • Se probează prin Anexa 12 – Lista unităților de învățământ care necesită amenajarea grupurilor sanitare sau, pentru unitățile de învățământ care nu sunt cuprinse în această listă, prin avizul Ministerului Educației și Cercetării care va certifica necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activității didactice, prin dotarea cu containere sanitare mobile, precum și faptul că nu a mai fost acordată finanțare anterioară în același scop. Anexa 12 poate suferi modificări pe parcursul derulării apelului de proiecte, fără ca actualizarea acesteia să impună modificarea ghidului solicitantului.

Pe lista anexată acestui ghid de finanțare făcut de ministerul Fondurilor Europene apar doar 135 de școli. Într-un document adoptat recent de Guvern (pe 4 decembrie 2020), Ministerul Educației precizează că în urma unui inventar realizat prin intermediul Sistemului SIIIR “33% dintre școli nu au autorizația sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate și 35% nu au toalete interioare”.

Cine dă aviz pentru WC

Drept urmare, mai multe primării au trimis solicitări Ministerului Educației pentru a primi acest aviz prevăzut de normele pentru fondurile europene. Așa că Ministerul Educației a numit imediat o comisie formată din mai mulți funcționari din minister, comisie condusă de Sorin Decă, secretarul general adjunct al instituției. Componența comisiei este următoarea:

  • Sorin Decă, secretar general adjunct Ministerul Educației
  • Roxana Ilie, consilier Direcția Generală Investiții, MEN
  • Silviu Paragină, inspector în cadrul DRPPS
  • Diana Alinta Roșu, șef serviciu Juridic
  • Cristinel Mihai Tudor Radu, consilier Direcția Generală Învățământ Preuniversitar
  • Gabriela Alina Savu, consilier în DGI – secretarul comisiei

Beneficiarii avizelor sunt reprezentanții legali ai unităților administrativ teritoriale, adică primarii. În dosarul pe care trebuie să îl depună pentru a primi avizul cerut de Ministerul Fondurilor Europene, aceștia trebuie să aibă șase documente – o cerere, un acord, trei declarații pe propria răspundere și un referat.

Ce face comisia pentru avizat WC-uri

Pe baza documentelor depuse de primari și pe baza declarațiilor acestora pe propria răspundere, în condițiile în care primăria respectivă nu a mai primi niciodată alte fonduri pentru problema toaletelor din școala respectivă, acordă sau nu avizul solicitat.


3 comments
  1. – Ce fel de aviz trebuie : facultativ ? , consultativ ? , conform ? ;
    – Membrii comisiei vor beneficia de spor salarial pentru conditii “grele” de munca ? ;
    – Daca e domnul inspector Paragina in comisie , e totul ok .

  2. Doamne Dumnezeule, în loc că primarii să facă lucrării de aducţiune a apei şi canalizare, tu Minister al Educaţiei faci comisii pentru aprobarea WC-urilor în curte !!! Mai degrabă spune : mutăm şcolile fără Wc -uri legate la canalizare în localităţi unde există şi ai terminat scandalul căci avem microbuze şomer şi atunci să vezi că se face ceva !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților din Iași acuză că proiectul Legii învățământului superior propus de Ligia Deca îi “scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, prin limitarea posibilității de a reclama încălcări ale legislației

Proiectul legii învățământului superior, ce urmează să fie dezbătut în Parlament, “îi scapă pe rectori de răspunderea publică și de sancțiunea revocării din funcție”, pentru că organizațiile studențești sau alte…
Vezi articolul

“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

Problema “cadrului legal” pentru predarea și evaluarea online în facultăți poate fi “rezolvată rapid” printr-o ordonanță de urgență, “nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500.000 de studenți…
Vezi articolul

Amendamentul care ar fi blocat retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 a fost retras de deputatul care l-a introdus. Cătălin Manea: A fost interpretat eronat, nu am vizat nimic / Cum a trecut amendamentul de Comisia de Învățământ fără să fie dezbătut și votat

Amendamentul care i-ar fi amnistiat pe plagiatorii cu doctorate, introdus la un proiect de lege despre mediatorii școlari și care a fost scos la lumină de fostul președinte al Consiliului…
Vezi articolul
Cum îți gestionezi emoțiile

Frica nu este generată în amigdală, teoria este greșită și un mit / Andrei Miu, cercetător în neuroștiințe cognitive: Ne place ideea că emoțiile sunt o parte primitivă a minții și că asta ne absolvă de răspunderea de a le controla, ceea ce nu e adevărat

În episodul al doilea al Podcastului de Neuroștiințe, profesorul universitar de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală Andrei Miu, de la Departamentul de Psihologie al UBB Cluj-Napoca și Simina Pițur, doctorand…
Vezi articolul