Două concursuri – de vorbit în public și despre istoria europeană, pentru elevi de gimnaziu și de liceu – lansate de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Înscrieri până pe 17 noiembrie

4.281 de vizualizări
Foto: colaj – afiș oficial / Comisia Europeană
Un concurs de cultură generală despre Europa, pentru elevi de gimnaziu – Euro Quiz – și un concurs despre public speaking și leadership pentru cei mai mari, de liceu – Lider European – au fost lansate recent de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Lider European primește înscrieri până miercurea viitoare, 17 noiembrie, iar Euro Quiz se lansează anul viitor în primăvară. Vezi detalii despre înscriere, principii și regulamentele de joc, în articol.

Lider European își propune anul acesta să îți dezvolte abilitățile personale de leadership și de vorbire în public, în vreme ce Euro Quiz are drept scop încurajarea lucrului în echipă, îmbogățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor. Competițiile se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației”, scriu organizatorii pe site-ul oficial.

Despre Lider European

“Lider European este un concurs național susținut de Ministerul Educației, derulat în scopul informării la scară largă asupra valorilor europene, drepturilor, libertăților și obligațiilor la nivel European. Lider European este destinat elevilor din ciclul liceal.

Ce este Lider European?

 • O competiție care își propune să dezvolte abilitățile de leadership și de vorbire în public ale elevilor de liceu, spiritul de echipă și capacitatea de a mobiliza grupuri de oameni pentru a lucra împreună în beneficiul comunității lor. 
 • Obiectivul concursului este de a spori și consolida spiritul Uniunii Europene în rândul tinerilor, în contextul activităților legate de valorile și temele europene.
 • Provoacă elevii de liceu, din clasele IX-XII, să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă problemelor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Concursul se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în oricare dintre domeniile social, cultural, afaceri/ economic și de mediu.
Foto: Comisia Europeană

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să participi la Lider European?

 • Să fii elev în ciclul liceal (clasele IX– XII), la un liceu din România.
 • Să acorzi atenție situațiilor din jurul tău, să poți identifica cu ușurință probleme sau oportunități apărute în comunitatea ta și să te adaptezi ușor lucrului în echipă.

Ce trebuie să faci ca să te înscrii la Lider European?

 • Să găsești alți trei colegi (din același liceu, clasa ta sau din altă clasă, indiferent de anul de studiu) împreună cu care să formezi o echipă, și un profesor care să vă înscrie în concurs și să vă reprezinte.
 • Să dai dovadă de abilități de leadership și antreprenoriat, de încredere și talent oratoric și să fii, sau să îți dorești să fii, implicat în comunitățile din care faci parte, dar nu limitat la ele.
 • Să obții și să parcurgi materialele realizate ca bază de pregătire pentru concursul Lider European: un material scris cu informații generale, repere și recomandări pentru realizarea unui proiect și un materialul video cu prezentarea și simularea competiției.
 • Află unde este cel mai apropiat centru Europe Direct și fă-le o vizită sau contactează-i pentru a afla mai multe informații, atât despre concursul Euro Quiz, cât și despre activitățile desfășurate de acestea la nivel local: https://romania.representation.ec.europa.eu/puncte-de-contact-europene-romania_ro

Data limită de înscriere pentru „Lider European” ediția 2021 este 17 noiembrie. Proiectele se trimit până pe 30 noiembrie, iar pe 10 decembrie 2021 vor fi anunțați cei opt finaliști (trei locuri pe podium și cinci mențiuni).

Formular de înscriere – aici. Regulament complet – aici.

Echipele câștigătoare vor avea șansa să își susțină proiectul chiar la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, pe data de 16 decembrie 2021″, se arată în anunț.

Despre Euro Quiz

Ce este Euro Quiz? “Un concurs cu întrebări și răspunsuri despre istoria, prezentul și viitorul Uniunii Europene.

 • Are drept scop încurajarea lucrului în echipă, îmbogățirea cunoștințelor despre Europa și Uniunea Europeană și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor în rândul elevilor din ciclul gimnazial. 
 • Participarea la acest concurs presupune răspunsul rapid și corect la întrebări prestabilite din diverse arii de cultură generală precum istorie, geografie, artă, gastronomie etc., într-un timp limitat.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să participi la Euro Quiz?

 • Să fii elev în ciclul gimnazial (clasele V– VIII), la o școală din România.
 • Să ai repere de cultură generală, să fii atent, spontan și să te adaptezi ușor lucrului în echipă.

Euro Quiz este destinat elevilor din ciclul gimnazial și este organizat pe două secțiuni (în funcție de ani de studiu și nivel de cunoștințe): 

 • Secțiunea 1: Clasele V-VI
 • Secțiunea 2: Clasele VII-VIII
Foto: Comisia Europeană

Ce trebuie să faci ca să te înscrii la Euro Quiz?

 • Să găsești alți trei colegi (din aceeași școală, din clasa ta sau din altă clasă, dar din aceeași categorie de ani de studiu) împreună cu care să formezi o echipă, și un profesor care să vă înscrie în concurs și să vă reprezinte.
 • Să obții și să parcurgi materialele realizate ca bază de pregătire pentru concursul național Euro Quiz: un material scris cu informații generale structurate pe categorii și un materialul video cu prezentarea și simularea competiției.
 • Află unde este cel mai apropiat centru Europe Direct și fă-le o vizită sau contactează-i pentru a afla mai multe informații, atât despre concursul Euro Quiz, cât și despre activitățile desfășurate de acestea la nivel local: https://romania.representation.ec.europa.eu/puncte-de-contact-europene-romania_ro

De ce să participi la Euro Quiz?

Euro Quiz este un concurs național recunoscut de Ministerul Educației și singurul concurs destinat participării în echipă.

Îți exersezi capacitatea de lucru în echipă și ușurința de a te folosi de informațiile pe care le stăpânești într-un timp limitat, primești recunoaștere printr-o diplomă de participare și ai ocazia de a fi recompensat cu un premiu pentru abilitățile echipei din care faci parte”, informează coordonatorii proiectelor.

Regulament complet Euro Quiz – aici.

Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat despre concursuri: „Vă mulțumesc pentru entuziasmul vostru și al profesorilor voștri care sunt alături de noi în aceste proiecte educaționale. Abia aștept sa va întâlnesc atât în online cât și fizic și să vorbim despre Europa și despre viitorul vostru. Pentru că Europa este despre voi, este a voastră și va arăta așa cum vă doriți. Mă bucur să văd că vă implicați deja în construirea ei!”.

Anul trecut, 650 de liceeni au participat la concursul „Lider European” și peste 400 de elevi, la „EuroQuiz”, mai anunță organizatorii.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Monica Anisie: Programa va fi adaptată pentru învățarea online și vom anunța cum se va face evaluarea online / În privința olimpiadelor școlare, Ministerul analizează dacă se vor desfășura digital sau dacă se vor anula

Ministerul Educației va modifica programa școlară, “pentru învățarea în sistem online”. “În curând vom ieși să spunem cum anume se va desfășura activitatea de predare-învățare și evaluare în sistem online.…
Vezi articolul

Când se vor redeschide școlile? Ludovic Orban a refuzat să ofere o rată de incidență orientativă: Când vom ajunge la un anumit nivel de infectări care să ne ofere garanția că nu există niciun risc suplimentar de creștere a numărului de infectări

Școlile se vor redeschide “când vom ajunge la un anumit nivel de infectări care să ne ofere garanția că nu există niciun risc suplimentar de creștere a numărului de infectări”,…
Vezi articolul