Riscă să apară o “generație pierdută”: două investigații The Guardian prezintă efectele pe care pandemia și închiderea școlilor le au asupra bunăstării și sănătății mintale a copiilor

7.872 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Un grup de experți ce oferă guvernului britanic consultanță în domeniul combaterii pandemiei de Covid-19 a avertizat în mod repetat, dar fără să fie luat foarte în serios la nivel oficial, că tinerii și copiii de acum pot deveni o “generație pierdută”, deoarece riscă să sufere într-o măsură “catastrofală” de “pagubele colaterale” ale crizei, arată o investigație The Guardian. Aceeași publicație britanică a publicat, miercuri, o a doua investigație ce prezintă, în cifre, impactul pe care pandemia l-a avut asupra sănătății copiilor și tinerilor, raportând creșteri de la consumul de somnifere pentru copii la tratamentele pentru tulburări de alimentație.
 • Informațiile culese de The Guardian sunt valabile pentru Marea Britanie, dar au relevanță internațională prin faptul că rareori apar astfel de raportări agregate, care să arate impactul efectiv, direct și indirect al crizei Covid-19 asupra unor grupuri largi de elevi și tineri.
Impact economic direct

The Guardian a scris, într-o primă anchetă, că unii membri ai Grupului de consilieri științifici pentru situații de urgență (SAGE), organism ce comunică direct cu executivul britanic, i-au avertizat “de câteva ori” pe miniștri în legătură cu riscurile pe care le întâmpină copiii și tinerii (persoanele cu vârste între 7 și 24 de ani). Aceștia au suferit cel mai puțin, între diversele grupe de vârstă, din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, dar riscă să fie loviți “catastrofal” de “pagubele colaterale” ale crizei.

Sursa citată compilează opinii și rapoarte ale unor specialiști și instituții, care arată, între altele, că:

 • închiderea școlilor a afectat timp de câteva luni 10 milioane de elevi, în Marea Britanie
 • rata șomajului în rândul tinerilor ar putea să crească de peste trei ori și să ajungă la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani (estimare de 17% pentru sfârșitul anului în curs). În perioada pandemiei, 60% dintre locurile de muncă pierdute aparțineau tinerilor de 16-24 de ani.
 • rata sărăciei în rândul copiilor este de așteptat să crească în 2020, în condițiile în care, înaintea crizei pandemice, se estima că 30% dintre copii trăiau deja în sărăcie, în creștere față de anii precedenți.
Impactul asupra sănătății mintale a tinerilor

Miercuri, The Guardian a publicat o a doua investigație, referitoare de această dată la efectele pandemiei și închiderii școlilor asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor. Între altele, publicația notează:

 • creșterea numărului de rețete de somnifere pentru minori a fost de 30%, în martie-iunie 2020, comparativ cu anul 2018 (în cazul adulților s-a înregistrat o scădere)
 • unul dintre cei mai mari furnizori privați de tratamente pentru tulburări de alimentație a anunțat o creștere de 71% a clienților în septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
 • o organizație caritabilă ce oferă consiliere psihologică anunță o creștere de 77% a problemelor de siguranță printre elevii de școală secundară consiliați, în special o creștere a numărului cazurilor de autovătămare.

Pe lângă acestea, The Guardian citează cercetări ale unor terțe părți potrivit cărora:

 • a crescut numărul tinerilor care simt că nu fac față greutăților vieții și numărul atacurilor de panică în rândul tinerilor
 • un sondaj a arătat că jumătate dintre tinerii cu vârste de 16-25 de ani cred că pierderea posibilităților de a învăța în perioada pandemiei îi va afecta pentru toată viața, cei mai afectați declarându-se tinerii din medii sărace.

Photo 125737453 © Tero VesalainenDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
 1. Cam pesimist totusi tine de noi .. o perioada trista ptr toti…. sa speram ca doar 2020 sa fie asa… insa m a miscat mult sa vad nepoțica unui prieten fericita cu cartea de colorat si bunicii dragi care o țineau ocupata frumos si educativ… este un efort mare ptr noi toti dar cu credință 🙏🏻🎆💡se vede lumina de la capătul tunelului!

 2. Daca in 2020 peste 30% dintre copii din UK trăiau deja în sărăcie, atunci Marea Britanie nu este o tara atat de bogata asa cum este considerata in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematica și motivul notelor mici, la subiecte mai simple decât acum 10 ani – Oana Moraru: Ora de matematică trebuie să fie oră de formare a gândirii logice, nu de bifat file de exerciții

“Unul din motivele pentru care gândirea logico-matematică nu se mai dezvoltă suficient la copiii noștri și avem din ce în ce mai mulți elevi cu dificultăți reale la gimnaziu sau…
Vezi articolul

FACTCHECK Adevărurile ministrului Cîmpeanu pe buget: „Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget” / Ambele informații sunt false

„Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget”, a declarat Ministrul Educație vineri…
Vezi articolul