DRAFT Adeverințele de apartenență la etnia rromă pentru elevii care intră la liceu pe locurile speciale, emise doar de organizații care au parteneriate cu inspectoratele școlare județene / Măsura s-ar aplica în cazul elevilor care încep clasa a VIII-a în septembrie 2022

944 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Potrivit unui draft de ordin de ministru care reglementează Admiterea la liceu 2023, consultat de Edupedu.ro, adeverințele de apartenență la etnia rromă, cu ajutorul cărora elevii se pot înscrie la liceu pe locuri speciale, trebuie să fie eliberate de organizații care au parteneriat de colaborare cu inspectoratele școlare. Cu alte cuvinte, proiectul de ordin prevede condiționarea acestor emițători de astfel de adeverințe de încheierea de parteneriate cu ISJ-urile.
  • În anul școlar 2022-2023, pentru elevii romi sunt 1.185 de locuri suplimentare la clasa a IX-a, în Capitală, conform Ministerului Educației. Lista cu toate locurile disponibile din țară, pe județe

Elevii care intră pe 5 septembrie în clasa a VIII-a și care vor să ocupe un loc special la liceu alocat celor de etnie rromă, vor avea nevoie de adeverințe de apartenență la etnia rromă emise doar de organizațiile care vor avea parteneriat cu Inspectoratele județene.

Măsura ar urma să se aplice pentru anul școlar 2023-2024, potrivit draftului privind metodologia admiterii la liceu, consultat de Edupedu.ro. “Recomandările scrise vizând apartenența la etnia rromă se pot elibera doar de către organizațiile care au încheiat un protocol de colaborare cu inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București sau care au prevăzută în statut posibilitatea de a elibera recomandări privind apartenența la etnia rromă”.

Potrivit draftului, recomandările scrise vizând apartenența la etnia rromă pot fi eliberate și on-line. În această situație, recomandarea este transmisă, prin e-mail, unității de învățământ din care provine candidatul, în format pdf., având semnătura electronică a emitentului. Răspunderea pentru autenticitatea și conținutul recomandării revine atât organizației rromilor, care o emite, potrivit statutului și procedurilor interne proprii cu privire la eliberarea recomandării, cât și părintelui/reprezentantului legal al elevului care solicită eliberarea unei recomandări de apartenență la etnia rromă.

Calendarul consultat de Edupedu.ro privind admiterea pe locurile speciale de rromi în anul școlar 2023-2024:

7 aprilie 2023: Au loc ședințe de instruire a profesorilor diriginți de către inspectorii școlari pentru minorități privind prezentarea procedurilor de admitere pe locurile speciale pentru rromi. Tot atunci au loc și ședințe de informare și instruire cu părinții și elevii privind admiterea pe locurile  speciale pentru rromi.

Pe 9 iunie 2023: Eliberarea recomandărilor scrise de apartenență la etnia rromă. Depunerea și înregistrarea de către părinte/reprezentantul legal a recomandării scrise, de apartenență la etnia rromă, la unitatea de învățământ de proveniență, în vederea înscrierii elevilor pe locurile speciale pentru rromi. 

Orice recomandare depusă la unitatea de învățământ ulterior acestei perioade nu va mai fi luată în considerare, pentru nicio etapă de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2023-2024, decât cu acordul președintelui comisiei județene/a Municipiului București de admitere, în baza unei proceduri elaborate la nivelul acestei comisii. 

8 mai 2023: Afișarea locurilor speciale pentru candidații rromi (1-2 locuri/fiecare clasă/grupă pentru fiecare filieră/profil/specializare/domeniu de pregătire/calificare)

10-11 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ. Introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere, verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator.

13 iulie 2023: Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi și comunicarea rezultatelor candidaților. Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se  face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.

NOTĂ: Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru rromi, precum și cei care au fost repartizați dar care solicită, în scris, renunțarea la locul pe care au fost repartizați, pot solicita și primi o nouă fișă de înscriere pentru a putea participa la prima etapă de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024“.

Informații de context

În prezent, în metodologie nu se precizează cine eliberează adeverințele de apartenență la etnia rromă, ci doar unde trebuie depuse și când are loc repartizarea.

Art. 9 – “Recomandările scrise vizând apartenenţa la etnia rromă, respectiv copiile certificatelor de orientare şcolară şi profesională emise de centrul judeţean/al municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională se depun, de către candidaţii care optează pentru admiterea pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unităţile de învăţământ de masă pentru candidaţii cu CES, la unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, în termenul precizat în Calendarul admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2022 – 2023, prevăzut în anexa nr. 1.”

Art. 12 – “Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi, respectiv pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă pentru candidații cu CES se face computerizat, într-o sesiune distinctă, desfășurată înaintea etapei de repartizare computerizată, conform Calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2022 – 2023, prevăzut în anexa nr. 1.”

Citește și:
SURSE Admiterea la liceu 2023 are loc pe 19 iulie, iar înscrierile încep de pe 10 iulie. Calendarul și etapele pentru repartizarea computerizată
SURSE Evaluarea Națională 2023 are loc pe 19-22 iunie. Calendarul examenului pentru elevii de clasa a VIII-a
SURSE Bacalaureat 2023 începe pe 26 iunie cu proba de Limba română scris. Calendarul examenului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu spune că majoritatea tinerilor cu BAC-ul picat din 2011 încoace au plecat “probabil” la lucru în afară. Dă vina pe Legea Educaţiei pentru deficitul de meserii creat de desfiinţarea şcolilor profesionale

Ministrul Educaţiei a pus pe seama Legii Educaţiei nr 1 din 2011 eşecul la Bacalaureat a “6-700 de mii de tineri” şi, potrivit Ecaterinei Andronescu, “majoritatea, fără niciun fel de…
Vezi articolul