Dramele și luptele elevelor-mame. Studiu de caz – situația școlilor din Sibiu, spusă de publicația Turnul Sfatului

281 de vizualizări
supraaglomerarea școlilor
Foto: Pixabay
Povestea elevelor-mame care încearcă să-și termine școala este prezentată de publicația sibiană Turnul Sfatului, într-un articol referitor la experiențele locale – ce fac tinerele mame, de unde provin, ce fac școlile și societatea pentru a le ajuta. “Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii”, spune una dintre elevele-mame citate în material, o fată care a decis să-și continue școala în pofida greutăților. Chestiunea este cu atât mai importantă cu cât, după cum arată publicația, România se află pe primul loc în Europa din punct de vedere al numărului de mame minore.

Referitor doar la situația din județul Sibiu, Turnul Sfatului arată că:

  • în ultimii 2 ani școlari, în școli au învățat peste 190 de eleve care au devenit, în același timp, mame
  • cele mai multe dintre ele provin din mediul rural
  • aproximativ jumătate au renunțat la școală
  • 52 dintre ele sunt eleve de școală generală.

Este citată directoarea unui liceu din Mediaș, potrivit căreia:

  • “Fetele provin din familii dezorganizate care nu le oferă suport emoţional, atenţie, grijă sau supraveghere. Mai sunt şi din familii sărace, preocupate de câştigarea traiului zilnic, în care nu există o apropiere autentică, reală, şi în care contactul afectiv şi comunicaţional se rezumă la împărţirea sarcinilor gospodăreşti. Avem şi fete care provin din familii dezorganizate şi sărace. Un alt motiv este manifestarea precoce a instinctelor şi curiozităţii. (…)”

Articolul spune și povestea a două eleve ale unui liceu din Iacobeni, care au decis să continue școala deși au născut. Potrivit uneia dintre ele, Ștefania:

  • “Bine ar fi ca fetele de vârsta mea să nu facă copii. Este greu cu un copil mic să-l îngrijești, mai ales dacă nu ai sprijin, pe cineva care să fie cu tine, să te ajute. Mai bine ar fi să nu fie așa cum am făcut eu. Este greu, dar asta e. Mergem înainte. Fetița deja a crescut și mi-e drag acum să fiu mamă. Vreau să le spun tuturor celor care rămân însărcinate mult prea devreme să nu se dea bătute. Să meargă înainte, pentru că un copil, în fond și la urma urmei, este o bucurie. Nu m-am gândit niciodată să renunț la școală, pentru că vreau să îmi termin studiile, să fac ceva în viață. Dacă nu ai școală nu poți să mergi nicăieri”.

Citește articolul complet pe TurnulSfatului.ro 

Foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Profesorii „fără pregătire” sunt de fapt 4.811, nu 18.000, explică Ministerul Educației, care susține că sunt puțin peste 201.000 de cadre didactice încadrate în sistem / Contrazice Raportul prezidențial “România Educată”, în care apar peste 207.000

Raportul cu aproape 18.000 de profesori „fără pregătire”, încărcat pe data.gov.ro, despre care Edupedu.ro a scris în exclusivitate săptămâna trecută, „conține toate înregistrările făcute în aplicație, inclusiv profesorii care nu…
Vezi articolul