Ediția nouă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3 este online și va fi lansată oficial într-o lună, spune Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică: Lucrăm să fie un instrument mai complex

7.586 de vizualizări
Foto: captură TVR – Youtube/ Emisiunea „Vorbește corect!”
Cea mai recentă ediție a Dicționarului Ortografic Ortoepic și Morfologic (DOOM 3), publicată în noiembrie 2021 de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române este accesibilă online și urmează să fie lansată cu funcționalități de căutare pentru utilizatori, până să înceapă luna august, a declarat pentru Edupedu.ro Adina Dragomirescu, lingvistă și directoarea institutului academic.

Întrebată în ce stadiu este digitalizarea DOOM, având în vedere că în februarie 2022 declara tot pentru Edupedu.ro că până la începutul lui 2023 ar trebui să fie pus pe platforma online, Adina Dragomirescu a spus că „este gata, doar că se lucrează la căutarea formelor care nu există în DOOM, adică formele greșite, care nu sunt în corpul dicționarului, asta a rămas de făcut. Practic sperăm ca în maximum o lună să fie disponibil cu această variantă de căutare”.

„Acum are doar căutare după cuvântul-titlu, căutare după forme parțiale, adică dacă introduci doar o parte din cuvânt, căutare după steluțe – adică după o bucată de cuvânt, partea finală – dar nu avem funcția căutare după forme greșite, adică să scrii un cuvânt greșit și să fii redirecționat către varianta lui corectă” consemnată și normată în DOOM, explică Adina Dragomirescu, pentru Edupedu.ro, despre funcțiile la care institutul lucrează pentru a lansa dicționarul și pe Internet.

El e deja accesibil, pe doom.lingv.ro, nu l-am lansat deja oficial, pentru că am așteptat să încheiem procesul cu căutările active, ca să existe un avantaj al variantei online față de cea pe hârtie și față de varianta Dexonline, adică să avem niște atuuri, lucruri în plus pentru utilizatori. Vor fi și alte lucruri, precum câteva căsuțe cu explicații, coloane pe care să scriem despre problemele frecvente de limbă, astfel încât să fie un instrument puțin mai complex”, a completat Dragomirescu.

  • Context. Ce este DOOM: DOOM-ul, acronimul de la Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, este un dicționar normativ, adică indică felul în care se folosește corect limba română și care sunt cuvintele care fac parte din bagajul oficial al limbii române. DOOM 3 a fost pus în vânzare în librării în noiembrie 2021 și conține peste 65.000 de cuvinte. Dintre ele, 3.600 sunt noi, față de ediția precedentă, DOOM 2, apărută în anul 2005. În prezent, varianta pe hârtie costă peste 100 de lei în librării.
  • Nu orice cuvânt folosit în vorbirea populară, de zi cu zi, fie el neologism sau regionalism, care poate fi găsit în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) există în DOOM. În DOOM sunt doar acele cuvinte care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu vor dispărea prea curând. Dacă un cuvânt apare în DEX și nu apare în DOOM, înseamnă că pentru limba literară, academică, este greșit, chiar dacă se folosește în vorbirea populară.

„Există acum deja, e accesibil online, Dicționarul etimologic (DELR), dar problema aici este că el nu este gata nici pe hârtie, adică avem doar primele patru litere, A-D, nu e complet, probabil utilizatorii se vor întreba de ce nu găsesc cuvinte cu litera P sau S, orice după litera D”, a completat Dragomirescu, care este și conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București.

În ceea ce privește digitalizarea Dicționarului tezaur al limbii române, anunțată recent de lingviști de la Institutul de Filologie Română “Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași, Adina Dragomirescu a spus că acesta „a fost informatizat pe site-ul Solirom, care este o platformă Academiei Române pe care toate instituțiile de profil filologic pot să pună lucruri și, într-adevăr, este o reușită pentru că este vorba de un dicționar vechi care era până acum doar pe hârtie. A fost digitalizat, nu mai e nevoie acum să ai un raft în bibliotecă cu 19 volume în care să cauți, te poți uita pe acest site”.

Ce are nou DOOM 3 față de normele din 2005

În noua ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic – DOOM 3 (2021) a fost introdus termenul familiar „prof”, cu pluralul „profi”. După folosirea în sintagma „ore remediale”, în DOOM 2021 a fost introdus adjectivul „remedial”, cu sensul „care remediază”. Adjectivul a intrat în limba română din limba engleză.

Ziua a doua a lunii poate fi pronunţată fie două noiembrie, fie doi noiembrie. Aceeaşi variaţie este acceptată şi când structura este însoţită de substantivul „data”: în data de doi/două noiembrie, tot conform DOOM 2021.


4 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Mâncarea elevilor la Olimpiada Națională de limba Franceză, de la Craiova, cazați într-un cămin în condiții improprii, a costat 34 de lei pe zi, de persoană/ Alocația pentru cazare și hrană dată de Ministerul Educației este de 100 de lei pe zi

O anchetă a ministerului Educației cercetează modul în care au fost organizate Olimpiadele naționale din acest an, desfășurate în mai multe județe. Cea de la limba Franceză, organizată la Craiova…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre noile teste anuale de alfabetizare funcțională: Vom avea informația încă din școala primară și gimnazială în fiecare an, cât să facem intervențiile necesare, să nu mai avem 40% dintre elevi care nu sunt la nivelul funcțional pentru PISA / Ministerul pe care-l conduce are aceste date din 2012 și niciodată nu le-a folosit

Testarea anuală a „alfabetizării funcționale” a elevilor este prevăzută în proiectul legii învățământului, varianta Deca, iar rezultatele la aceste testări nu vor fi folosite pentru a pune note în catalog,…
Vezi articolul