Educație pentru sănătate sexuală și reproductivă – program pilot pentru tinerii din județul Iași, în care sunt distribuite gratuit prezervative

1.100 de vizualizări
Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Aproximativ 10.000 de tineri din județul Iași, în mod special cei localizați în mediul rural, vor avea acces la educație pentru sănătate sexuală și reproductivă realizată de specialiști și/ sau studenți la medicină, pentru prevenirea HIV/ infecțiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor neplanificate, și la 100.000 prezervative gratuite, se arată într-un comunicat de presă primit pe redactie@edupedu.ro.

Elevii vor participa în Programul Național Norvegian de Educație pentru Sănătate Sexuală și Reproductivă și Distribuire de Prezervative Gratuite care va fi pilotat în România de către Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) alături de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Iași. Gestionarea este asigurată de către Asociația Semper Musica în parteneriat cu CPE – Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate și asociația norvegiană Sex & Society, potrivit comunicatului de presă.

Dincolo de intervenția la nivelul tinerilor, coordonatorii și-au asumat și pregătirea asistenților medicali comunitari, din județul Iași, pe tema prevenirii HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală pentru a asigura o intervenție integrată. În ultimii trei ani tinerii reprezintă aproximativ 50% din totalul cazurilor noi depistate cu infecția HIV/SIDA la nivel național. Este o cifră care ar trebui să așeze la masă toți actorii relevanți și să gândească cele mai eficiente intervenții astfel încât să putem garanta dreptul de sănătate/acces la sănătate, informează organizatorii.

  • În luna aprilie 2022, ONG-urile, unitățile de învățământ, autoritățile publice și grupurile informale de tineri, inclusiv Consiliile Județene ale Elevilor, din București sau județele Constanța, Iași, Sibiu și Timiș au fost invitate să găzduiască pilotarea în România a acestui program. În vederea pilotării, un singur județ a fost selectat pentru găzduire dintre următoarele București/Ilfov, Constanța, Iași, Sibiu și Timiș.

Considerăm necesar să găzduim acest program, deoarece după o scădere a incidenței în perioada pandemiei, datorată reducerii numărului de testări și a adresabilității la medic, în 2022 am revenit la incidența din 2019 a infectărilor cu HIV, fapt care ne alarmează. Accesul la materiale de protecție este limitat, în prezent neexistând niciun serviciu de acest tip și nicio organizație care să asigure acces la aceste materiale. Mai mult decât atât, conform unei statistici realizate de Salvați Copiii, în fiecare zi 2 nou-născuți sunt născuți de mame minore, declară Dr. Vasile Cepoi, director general DSP Iași.

La nivelul județului Iași există o creștere a numărului de cazuri noi de infecție HIV/SIDA, dacă în anul 2019 numărul acestora era de 29 de persoane, prima jumătate a acestui an vine deja cu 26 de persoane depistate seropozitive:

Foto: comunicat de presă

Nevoia unui astfel de program vine ca răspuns la ceea ce se întâmplă în România:

  • “Din totalul de noi infecții cu virusul HIV înregistrate în 2021 – 559 cazuri -, 49,5% au fost identificate în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 ani.
  • București a înregistrat 177 cazuri noi de HIV în 2021 iar județele Timiș, Iași, Constanța sunt în top 5 județe, la nivel național, din punct de vedere al numărului de noi infecții cu HIV: Locul 1: București, Locul 2: Cluj, Locul 3: Timiș, Locul 4: Iași, Locul 5: Constanța.
  • În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor. La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș (827 de sarcini), Brașov (761 de sarcini), Dolj (700 de sarcini), Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 sarcini), Dâmbovița (503 sarcini) și Prahova (483 de sarcini). În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290.
  • În contextul ţărilor Uniunii Europene, România este clasată printre primele două ţări cu cele mai mari rate ale naşterilor în rândul adolescentelor (numărul naşterilor la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15-19 ani şi 15-17 ani). Concret, în 2016, România şi Bulgaria, au avut o rată a natalităţii de 34 şi, respectiv, 36,8 la 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani, de trei ori mai mare decât media ţărilor Uniunii Europene.
  • 6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informații privind la sănătatea reproducerii sau educație sexuală.
  • Tinerii din rural au fonduri proprii limitate pe care să le utilizeze pentru cumpărarea de contraceptive de urgență sau materiale de protecție sau să acceseze servicii de planificare familială, iar rata sărăciei, pe segmentul de vârstă 0-17 ani este de 32%.SURSA: INS, 2018
Programul din Norvegia: mii de avorturi prevenite și economii de 8 milioane de euro

Potrivit informațiilor din comunicat, în 2017, aproape 8 milioane de prezervative au fost distribuite prin programul național norvegian de distribuire gratuită de prezervative. Se presupune că aprox. 400.000 de tineri și persoane cu vulnerabilitate la infecții cu transmitere sexuală au beneficiat de prezervative gratuite. “Acest lucru oferă potențialul de a preveni peste 4.700 de avorturi și 2.200 de cazuri de chlamydia. Economiile totale pot fi calculate la cca. 84 milioane NOK (8,266,581 euro) în plus față de costurile sociale semnificative care pot fi evitate printr-o astfel de măsură preventivă”.

Departamentul de Sănătate din Norvegia trimite prezervative gratuite la majoritatea școlilor secundare superioare, universități și colegii din Norvegia, pe lângă unele școli secundare superioare și foarte multe centre de sănătate pentru tineri și diverse organizații (printre care Crucea Roșie, MSO, Comitetul pentru sănătate, Procent, Sex and Society și Church City Mission).

Programul a fost demarat în 1999 cu distribuirea a 500.000 de prezervative gratuite către grupurile vulnerabile, urmând ca din anul 2000 să fie extins și către tineri, statisticile publice din Norvegia din 2001, 2003 și 2008 arătând o creștere a utilizării prezervativului în rândul acestora. Astfel, din 2000 și până în 2011 au fost distribuite 5,4 milioane de prezervative gratuite.

Programul național norvegian de distribuire gratuită a prezervativelor a fost cuprins în două planuri naționale de sănătate sexuală: Planul de acțiune pentru prevenirea sarcinilor nedorite (pentru a reduce numărul de întreruperi de sarcină) și Strategia pentru prevenirea HIV și a infecțiilor cu transmitere sexuală, se arată în comunicat.

Rezultate notabile ale programului:

  • O cercetare de evaluare a programului norvegian, realizată în 2008, a arătat că trei din patru tineri au folosit programul de distribuire a prezervativelor gratuite;
  • În plus, 70% dintre tineri doresc să poată comanda prezervative gratuite online și mulți s-au declarat pro utilizării tonomatelor de prezervative;
  • Programul de distribuire a prezervativelor gratuite a fost o parte importantă a strategiilor autorităților pentru prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, și a sarcinilor și avorturilor nedorite, mai transmit reprezentanții.
Comunicatul de presă, în format .pdf:

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Cea mai sigura cale de a preveni infecția cu HIV este abstinenta, dar cine mai pronunța acest cuvânt azi, mai ales în fata tinerilor, pardon, am vrut sa zic copiilor și adolescenților care vor primi prezervative de la SECS. Desigur ca “tinerii” vor avea mare grija sa pună prezervativul de la început, sa nu între în contact deloc cu fluidele celuilalt și nici cu sânge, asa cum vor fi și instruiți iar tinerii bineînțeles ca vor urma întocmai indicațiile chiar în timpul partidei de sex.
    Dar SECS nu le va spune niciodată ca singurul mod în care tu ca tânăr ( copil, adolescent, tanar) stai liniștit, fără stres și îți vezi de învățătură este sa nu ai relații sexuale măcar pana ajungi la facultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluare Națională – clasa a IV-a. Elevii susțin miercuri proba la Matematică. La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție, potrivit procedurii

Miercuri, 17 mai, are loc proba la Matematică din cadrul Evaluării Naționale pentru clasa a IV-a, conform calendarului oficial. Timpul de lucru este de 60 de minute pentru fiecare test…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba engleză 2024 – etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii de clasele VII-XII la proba scrisă de sâmbătă, 16 martie / Rezultatele inițiale publicate de mai multe centre de concurs și model de cerere pentru contestație

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba engleză (ONLE) 2024, organizată sâmbătă 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, care sunt…
Vezi articolul

Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face…
Vezi articolul