Elevii agresori vor fi mutați, în ultimă instanță, în alte școli, nu victimele acestora – decizia împotriva bullying-ului promisă de autoritățile din Franța a fost adoptată

594 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Elevul responsabil de comportament agresiv la adresa colegilor săi poate fi mutat la altă școală, în sistemul educațional francez, așa încât elevul-victimă să nu mai fie nevoit să o facă, potrivit unui decret publicat săptămâna trecută de autoritățile de la Paris, relatează France Info. Măsura, anunțată într-o formă sau alta de mai multă vreme, urmărește combaterea hărțuirii în școli, inclusiv combaterea bullying-ului online între elevi din școli diferite.

Autoritățile din sistemul francez de educație promiseseră un răspuns “de neînduplecat” față de fenomenul bullying-ului în unitățile de învățământ.

Noul decret prevede că, atunci când un “comportament intenționat și repetat al unui elev” produce riscuri pentru siguranța și sănătatea altui elev din școală, directorul școlar, împreună cu o echipă, dar și cu implicarea părinților elevului cu probleme de comportament pune în aplicare orice măsură poate pune capăt acelui comportament. 

  • Dacă, în pofida tuturor acestor măsuri, comportamentul problematic continuă, autoritățile, la sesizarea directorului de școală, pot să ceară primarului localității să îl mute pe elevul ce manifestă comportament agresiv la altă școală din oraș. Dacă în localitate există o singură școală, mutarea elevului la o școală din altă localitate este posibilă cu acordul primarului de acolo.

Elevul vizat de astfel de măsuri va fi vizat de măsuri educaționale suplimentare la noua sa școală până la finalul anului școlar respectiv.

Același decret prevede și posibilitatea unor acțiuni decise de consiliul disciplinar local în cazul elevilor care se implică în acte de hărțuire, inclusiv prin cyberbullying, împotriva unor elevi din alte școli.

În Franța, bullying-ul în școli a devenit prioritate națională după sinuciderea unei fete de 13 ani, într-o localitate din nordul țării. 

Rațiunea noii decizii este că, atunci când apar probleme, trebuie să fie eliminată sursa problemei, anume comportamentul agresiv al unui elev, nu să fie afectată ținta acelui comportament. Mutarea elevului vizat de astfel de comportamente la o altă școală înseamnă o dublă penalizare – a copilului, dar și a părinților acestuia, potrivit asociațiilor care au promovat măsuri dure împotriva bullying-ului, citate de Euronews.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Poate aud și politrucii din școlile și inspectoratele românești! Să nu mai mușamalizeze lichelele, inclusiv pe cele de la catedră – chiar dacă-s membre ale găștiilor politice, și să sancționeze tot victimele acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada de Matematică, faza locală, desfășurată online, „s-a finalizat dezastruos”, anunță Radu Gologan, președintele Societății de Matematică, organizatoarea concursului: Vom transmite în două zile modul în care vom repara greșeala / Surse: Platforma informatică folosită a picat, se analizează soluția susținerii fizice sau online a etapei săptămâna viitoare

Olimpiada de Matematică, faza locală, desfășurată online, „s-a finalizat dezastruos”, scrie profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, organizatorul din acest an al concursului. Gologan a publicat…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere la liceu / Pentru admiterea la liceu 2023, nota la limba română a fost primul criteriu de departajare stabilit de Ministerul Educației

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, se întreabă dacă nota la română este relevantă pentru elevii de la mate-info care au medii egale de admitere în clasa a…
Vezi articolul

EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații

Un profesor de muzică de la Colegiul Național „Dinu Lipatti” din Capitală a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală, pentru clasele III-VIII, susținută între 7 și…
Vezi articolul

Maraton al dezbaterilor pe legile Educației, în Parlament. Marți, 11 aprilie, discuțiile cu toate organizațiile încep la ora 10 și se încheie la 19. Ministra Ligia Deca participă la dezbateri în ambele zile

Marți și miercuri sunt organizate dezbateri în privința celor două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, în Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a…
Vezi articolul