Elevii catolici nu au obligația să meargă la școală în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației / Paștele catolic se celebrează pe 31 martie

6.722 de vizualizări
Foto: Max Fischer – Pexels.com
Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document trimis către inspectoratele școlare. În privința profesorilor catolici, recomandarea Ministerului Educației pentru școli este să fie realizată o analiză a numărului acestora.

„Elevii care aparţin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29.03-02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate”, se arată în informarea oficială.

Potrivit contractului colectiv de muncă pentru Învățământ, pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Art. 27 – „(5)Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult. Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.”

Conform documentului trimis de Ministerul Educației, școlile pot decide următoarele: suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităţilor de recuperare; reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice catolice.

„Recomandăm ca la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajați care beneficiază de aceste prevederi și, în funcție de ponderea acestora, consiliul de administrație al unităţii poate decide:

  • Suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităţilor de recuperare, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin. 4, literele b-c din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităților de învăţământ preuniversitar, aprobat prin O.M. 4183/2022 cu modificările și completările ulterioare,
  • Reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi.” 

4 comments
  1. Nu sună prea constituțional! Ori e liber pentru toți cum e în Vinerea Mare ortodoxa, ori vă faceți că legiferati.

  2. Ideea e bună dar se crează o discriminare pt ca vor avea liber su de Paștele ortodox când părinții si angajații ortodocși vor avea liber doar 2 zile nu 4 cum se dau acum.

    1. Nimeni nu pierde zile, de fapt. Catolicii au liber Vinerea Mare și luni (a 2a zi de Paști) dar nu sunt în vacanțe, deci sunt zile de școală efective și se recuperează. (Presupunând că se recuperează ceva, evident). Ortodocșii au Vinerea Mare în vacanță, deci se calculează restul CO fără ziua respectivă, și apoi luni (a doua zi de Paști) și marți (a treia zi) fără recuperare de ore. Prima zi de Rusalii e mereu duminică, catolicii vor avea liber (cu recuperare) a doua zi, luni, și apoi vor avea liber, cu toată lumea, pentru a doua zi de Rusalii conform calendarului ortodox.

      Sunt foarte curioasă dacă cei de alte credințe decât creștinii – cum ar fi musulmanii, de exemplu – chiar au zile libere conform legilor în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educaţia juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă, pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare, spune ministrul Educației la finalul unui proiect iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România

Educaţia juridică este “un modul de bază” în cadrul educaţiei pentru viaţă şi poate avea o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a…
Vezi articolul

La trei luni de la începerea școlii, niciun elev din județul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la școală, așa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului școlar / La licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio școală din județul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porție de lapte, mere sau produse de panificație, așa cum prevede Programul pentru…
Vezi articolul