DOCUMENT Model de cerere tichete educaționale 2023. Cine beneficiază de tichete și în ce condiții

86.836 de vizualizări
tichet social card social
Foto: Ministerul proiectelor și investițiilor europene
Pentru a primi tichete educaționale pentru rechizite în valoare de 500 de lei din anul școlar 2023-2024, venitul lunar pe membru de familie este de maximum 633 de lei în cazul preșcolarilor și de 1500 de lei în cazul elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial. Precizările vin de la Ministerul Fondurilor Europene, printr-o notă obținută de Edupedu.ro. Amintim, cererile vor putea fi depuse la școli de părinții încadrați la acest tip de sprijin până pe 26 noiembrie, potrivit unui anunț ulterior al Guvernului. 410.000 de potențiali beneficiari au început deja școala de o lună, fără acești bani de rechizite.

O notă de la Ministerul Fondurilor Europene obținută de Edupedu.ro, care prevede precizări privind criterii de acordare a tichetelor educaționale în valoare de 500 de lei, prevede că veniturile luate în considerare pentru a primi tichetele de sprijin sunt diferite, în funcție de nivelul de clasă. Cererile pot fi depuse până pe 26 noiembrie. Inițial, în ordonanța de urgență termenul era 26 octombrie.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:


a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:
au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădinițã și înainte sã împlinească vârsta de 3 ani, dacã spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
-venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
;
b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Precizări de la Ministerul Fondurilor Europene privind condițiile de acordare

Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate depun la unitatea de învățământ o cerere de
acordarea tichetului social pe suport electronic, în termen de maximum 45 zile calendaristice de la începutul cursurilor.

Unitățile de învățământ au obligația de a introduce datele și informațiile din Cerere în Sistemul Informatic Integrat al Invățământului din România (SIIIR), în termen de 5 zile calendaristice de la expirarea termenului prevăzut anterior (1 noiembrie 2023);

La nivelul fiecărei unități de învățământ, întreaga responsabilitate privind corectitudinea si exactitatea datelor înregistrate în aplicația SIIIR revine directorului unității de învățământ.

La nivelul inspectoratelor scolare aceastã responsabilitate privind corectitudinea si exactitatea datelor înregistrate în aplicația SIIIR revine inspectorului scolar general si persoanelor desemnate, prin decizia inspectorului scolar general, pentru implementarea sprijinului educațional sub forma de tichete sociale pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Ghidul pentru înregistrarea datelor din cerere în SIIIR va fi transmis către ISJ/ISMB prin FTP (folder minister pentru inspectorate).

În vederea completării cererilor se va avea în vedere componența familiei definită la art. 2 din Ordonanța Guvernului n.r 33/2001, aprobată prin Legea 126/2002, cu modificările și completările ulterioare, respectiv:

  • soțul, soția și copii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și se gospodăresc împreună;
  • Se asimilează termenului de familie și persoana singurã cu copii aflați în întreținere, care locuiesc și se gospodăresc împreună;

În vederea implementării măsurilor pentru sprijinirea preșcolarilor și elevilor dezavantajați
care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic, la nivelul fiecărui inspectorat școlar va fi desemnată, prin decizia inspectorului școlar general, cel puțin o persoană responsabilã.

Datele de contact ale inspectoratului școlar și ale persoanelor responsabile cu
implementarea măsurilor pentru sprijinirea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care
beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic vor fi
comunicate Ministerului Educației atât în format electronic (editabil Word, Excel), cât si
scanat, asumate prin semnătură de inspectorul școlar general, până la data de 20 octombrie 2023.

Model de cerere
Informații de context

Numărul de elevi care ar urma să primească aceste carduri în anul școlar 2023-2024 a rămas același de la prima variantă a proiectului: 410.000 de copii din medii defavorizate, de nivel preșcolar, primar și gimnazial, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Pe 26 mai, ministrul de atunci al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis pentru Edupedu.ro că banii pentru cei 55.000 de elevi care nu au primit din septembrie 2022 până în luna mai 2023 tichetele educaționale în valoare de 500 de lei au fost virați.

Alimentarea cardurilor a venit după ce Edupedu.ro a scris pe 26 mai că greva profesorilor a fost invocată de guvernanți ca motiv pentru întârzierea încărcării tichetelor educaționale de 500 de lei, pentru elevi, întârziate mai mult de 8 luni din vina autorităților.

În anul școlar 2022-2023 au fost 405 mii de copii, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile de anul trecut și care au primit aprobare și anul acesta pentru a primi cei 500 de lei.

190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 ar trebui să îi primească în primăvară, potrivit lui Marcel Boloș. Motivul a fost acela că în acest an au fost aprobate mai multe dosare și se atinsese limita de emitere de carduri. Cititorii Edupedu.ro ne-au semnalat că sunt cazuri în care elevii încă nu au primit banii.

În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.

Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.

De asemenea, acesta a mai declarat atunci că valoarea voucherelor ar putea să crească până la 750 de lei: „Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional”, spunea Boloș.

Citește și:

UPDATE Tichete educaționale de 500 de lei în 2023. Părinții pot depune cererile până pe 26 octombrie, prevede proiectul de ordonanță de urgență adoptat de Guvern / Școala a început de o lună pentru 410.000 de copii beneficiari fără sprijinul pentru rechizite

17 comments
  1. Bună seara!
    Sunt mama singură cu 2 copii, de când s-au introdus aceste tichete in fiecare an am făcut dosare pt a beneficia de ele…Nici in zi de azi nu am primit nimic..!
    Mai rău…nu stiu unde sa apelez pt lămuriri! Anul acesta am făcut dosare din nou…si asteptam!

  2. Buna ziua de si am primit cardul in Decembrie 2021 nu a intrat nici un ban pe el .unde trebuie sa vb ptr asta multumesc.

  3. Bună seara, în legătură cu aceste carduri ce acte doveditoare trebuie inafara de aceea cerere?
    Va mulțumesc anticipat!

  4. Bună seara! Familia mea este compusa din 2 părinți și 2 copii. unul merge la gradi,altul merge la școală
    acum indignarea și nedumerirea mea este următoarea: de ce unul se încadrează și celalalt nu??!! ca doare suntem o familie ,aceasi familie la care un dosar se aproba ,altul nu.. țin să precizez ca anul trecut gradinari fiind ambii, ambii au beneficiat de aceste tichete.

    1. Deorece in lista de venituri care se incadreaza, venitul pe membru de familie pt.prescolar este diferit de scolar. Ce naiba? Cand ati depus documentele chiar nu ati stiut sa cititi conditiile?Dupa ce ca vi se dau bani pe stat degeaba, mai refulati si pe aici ineptiile si revoltele personale.

      1. L.Predescu se dau pentru copii defavurizati cu venituri mici ce te zbarlesti atata ca pisica la caine ca nu scoti tu din buzunarul tau si nu cotizezi tu cu nimic la sumele astea acordate

  5. Buna seara referitor la tichete scrie venitul net pe membru de familie,asta înseamnă doar salariu sau alocații si alte venituri se aduna?va mulțumesc.

  6. buna ziua vă rog să mă informați cu privire la acel tichet în valoare de 500 la școală zice că încă nu au primit confirmarea precum se fac vă rog să-ma informații și unde trebuie să mă informez în afară de școală. școala nu știe nimic

      1. Bună ziua,,Am pierdut cardul ,,ce se poate face ,,,puteți să trimiteți al card .vărog să ne informați mulțumesc

  7. Buna ziua . Referitor la aceste carduri în valoare de 500 de lei .Nu am înteles din tot ce s.a publicat daca noi care deja avem cardul pt rechizite de anul trecut , mai trebuue refacut înca o dată dosarul pt acordare ? Sau se va încarca .
    Multumesc

      1. Asta nu înțeleg și eu. Mai ales că am fetița la grădiniță, iar fratele și sora ei sunt la școală. Frații mai mari vor primii, iar fetița de la grădiniță nu. Mi se pare discriminare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Efectele comasării alegerilor la tineri: Elevii și studenții cer Guvernului să reducă la 45 de zile înainte de 9 iunie termenul până la care își pot face viză de flotant / Termenul este de 6 luni, peste timpul rămas până la locale și europarlamentare

ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care îi solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte…
Vezi articolul