Elevii participanți la o consultare organizată de Consiliul Național al Elevilor își doresc ca Religia să devină o disciplină opțională, aleasă exclusiv de elev, din CDEOS / Liceenii de la Uman vor mai multe ore de Limba română / La profilul tehnic să fie redus numărul de ore de practică

1.875 de vizualizări
Foto: CNE
Elevii participanți la o consultare pe noile planuri-cadru pentru liceu, organizată de Consiliul Național al Elevilor (CNE), își doresc ca Religia să devină o disciplină opțională, aleasă exclusiv de elev, din CDEOS și în școli să fie introduse Educația pentru sănătate și Educației media. Mai mult, ei vor ajustarea numărului de ore la discipline-cheie: 74% dintre elevii de la profil uman cer mai multe ore de Limba și literatura română, iar 71% dintre cei de la științe sociale susțin eliminarea Matematicii în clasele XI-XII, iar cei de la profilul tehnic vor reducerea numărului de ore de practică, arată documentul publicat de CNE.
  • Consiliul Național al Elevilor a realizat o consultare publică despre proiectele noilor planuri-cadru, la care au participat 16.512 elevi.
  • Aproape jumătate din elevii participanți la consultare (44%) fac parte din licee cu profil real, în timp ce 28% dintre respondenți fac parte din licee cu profil uman. Totodată, un procent de 20% dintre completări provine de la elevii din sfera tehnologică și doar 8% de la cei din sfera vocațională.
  • Din cei peste 16.000 de elevi respondenți, majoritatea sunt elevi ai clasei a IX-a, urmat de cei de clasa a XI-a, a X-a și a XII-a. Aceștia provin din unități de învățământ variate de pe tot teritoriul țării, din mediul urban și rural deopotrivă, este menționat în raport.

„Prezentul raport analizează răspunsurile colectate în cadrul consultării și oferă o imagine clară asupra viziunii și propunerilor formulate de elevi. Prin acest demers, ne-am propus să aflăm concret care este părerea generală a acestora, astfel încât reforma educațională să fie una autentică, dar mai ales centrată și adaptată pe nevoile reale ale elevilor”, apare în document.

Consultarea a presupus întrebări separate pentru elevii de la profilurile real, uman, tehnologic, vocațional.

Concluziile consultării CNE cu privire la proiectele noilor planuri-cadru pentru liceu

CNE a centralizat răspunsurile și a formulat 6 concluzii generale:

„Ținând cont de informațiile obținute în urma centralizării răspunsurilor prezentei consultări, putem trage câteva concluzii cu privire la structura orarului pe care elevii și-l doresc, dar și de care aceștia au nevoie:

  • Elevii au păreri împărțite în ceea ce privește eliminare materiilor Istorie și Geografie, această discrepanță fiind vizibilă de la un profil la altul.
  • Majoritatea elevilor își doresc ca materia Religie să devină o materie opțională și sunt de acord cu înlocuirea acesteia în detrimentul materiei Istoria religiilor.
  • Elevii nu consideră atât de utile disciplinele Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului pentru dezvoltarea lor educațională, motiv pentru care preferă desfășurarea acestora idem. O excepție sunt elevii de la profilul uman, care își doresc în continuare parcurgerea acestor materii.
  • Majoritatea elevilor sunt de acord cu propunerea CNE și își doresc introducerea materiilor Educație pentru sănătate și Educație media în oferta tuturor școlilor.
  • Elevii consideră că numărul de ore al materiei Limba și literatura română ar trebui suplimentat sau menținut în conformitate cu actualul număr.
  • În cadrul profilului tehnic, elevii apreciază în mod diferit numărul de ore pentru disciplinele tehnice în raport cu disciplinele teoretice, astfel aceștia își doresc reducerea numărului de ore de practică”, este precizat în document.

Mai specific, potrivit documentului publicat de CNE, în ceea ce privește păstrarea materiilor de bază:

  • 74% dintre elevii de la profil uman doresc mai multe ore de Limba și literatura română, iar 72% sunt de acord cu eliminarea materiei Științe în clasele XI-XII
  • 71% dintre elevii de la științe sociale susțin eliminarea Matematicii în clasele XI-XII.
Foto: captură ecran

Referitor la introducerea și modificarea unor materii:

  • 70% dintre respondenți consideră că Religia ar trebui să fie opțională
  • elevii susțin în proporție de 72% introducerea Educației pentru sănătate și Educației media în toate școlile.
  • opiniile sunt împărțite în privința materiei Istoria evreilor și Holocaustul și Istoria comunismului, majoritatea elevilor dorind reducerea numărului de ore pentru aceste discipline.
Foto: captură ecran

Despre TIC și științe, elevii au răspuns astfel:

  • 54% susțin introducerea unei ore suplimentare de TIC în clasele XI-XII, dar 65% sunt de acord cu reducerea numărului de ore de TIC în clasele IX-X.
  • 83% dintre elevi susțin reducerea numărului de ore de Fizică.
  • 73% doresc mai multe ore de Biologie, iar 51% cer suplimentarea orelor de Chimie.

Referitor la structura și organizarea curriculumului, datele din prezentare arată că:

  • 85% dintre elevii de la profil tehnologic consideră că programa pentru Bacalaureat ar trebui adaptată în funcție de materiile studiate.
  • 64% dintre elevii de la profil vocațional susțin reducerea numărului de ore de Limba modernă 2.
Foto: captură ecran
  • 62% dintre elevi au răspuns cu „da” pentru comasarea Educației vizuale și Educației muzicale.
Raportul integral CNE:
Citește și:
Educația sexuală, educația media și gândirea critică să fie integrate în reforma planurilor-cadru pentru liceu, cere Consiliul Național al Elevilor / Elevii „să învețe despre educația pentru sănătate reproductivă în mod obligatoriu” / CNE: Actualizarea manualelor să se facă transparent  

7 comments
  1. Orele care se scot de la instruire practica se vor duce pe laborator sau teorie tot la disciplinele tehnice !
    Nu-i așa…….?
    In rest deacord cu Ciprian !

  2. Orele care se scot de la instruire practica se vor duce pe laborator sau teorie tot la disciplinele tehnice !
    Nu-i așa…….?
    In rest deacord cu Cipri !

    1. SUBSCRIU. La fel și Consiliul Național al Elevilor, care au formulat greșit întrebarea privitoare la obligativitatea religiei, religia fiind deja opțională de atâta amar de ani. Dar se vede nivelul de pregătire al celor care au formulat întrebările.

    2. în teorie, religia este o materie opțională, dar, tutorelui/părintelui nu i se spune daca este de acord sau nu, ci pur și simplu este adăugată. deși parintele poate alege daca copilul dorește să studieze aceasta disciplină sau nu, părinților nu li se spune daca sunt de acord sau nu.

    3. Lucrați în învățământ? Nu cred…
      Religia este parte din trunchiul comun. Elevii pot alege sa nu participe la ora de religie, din motive confesionale sau din alte motive. Ei nu.pot alege însă o alta disciplină în locul religiei.
      Opționalele se aleg de către elevi și fac parte din curriculum la decizia școlii, deci ce scrie în articol este corect.
      Asa ca, poate ar fi mai bine sa va documentați înainte sa faceți observații.

      1. Au existat propuneri de materii pentru cei care nu optează pentru disciplina religie. Doar ca încă nu au fost aprobate. Prin urmare, este foarte bine să rămână în trunchiul comun religia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor particulare: verifică, aprobă planurile de învățământ și validează numărul de elevi

Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. ISJ-urile vor…
Vezi articolul

Explicația Ligiei Deca despre ce a vrut să spună când a declarat „Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are șansa din nou să concureze pe baza repartizării computerizate”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce a vrut să spună în briefingul de presă de joi, de la Guvern, când a făcut o afirmație care poate produce confuzie, legată…
Vezi articolul

Ministerul Educației, în disputa Cîțu-Voiculescu despre acordul pentru testarea elevilor în școli: Toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare o pot face din proprie inițiativă

Ministerul Educației anunță că “va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”. Reacția vine la…
Vezi articolul

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul