Elevul cu coronavirus din Timișoara / “Cum poți să spui că izolezi toți elevii din clasa copilului cu coronavirus, dar suspenzi cursurile la acea clasă o singură zi? Este o secretomanie care a dus la panică” – inspectorul școlar general Aura Danielescu

35.580 de vizualizări
Aura Danielescu / Foto: Facebook
Un elev de clasa a IX-a din Timișoara a fost diagnosticat cu coronavirus și internat, miercuri. Însă băiatul de 16 ani a așteptat înainte cu o zi de diagnosticare, 2 ore, alături de toți colegii săi de clasă, începerea practicii, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din Timiș, care a precizat că nu înțelege de ce DSP a decis că doar 6 elevi și profesoara de practică sunt contacți direcți și de ce instituția a decis suspendarea cursurilor la clasă pentru o singură zi.

Numai celor 6 contacți li s-au prelevat probe, iar de la ceilalți elevi ai clasei reprezentanții DSP “mi-au zis că se iau prin sondaj”, a precizat Danielescu, pentru Edupedu.ro.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a anunțat printr-un comunicat de presă că “toţi elevii clasei respective se află izolaţi la domiciliu, sub monitorizarea reprezentanţilor DSP Timiş.”

Contactată de Edupedu.ro, inspectoarea școlară județeană din Timiș, Aura Danielescu, a declarat că “cei 6 contacți [din totalul de 20 de elevi] bănuim că sunt izolați. Restul sunt acasă, cu cursurile suspendate pentru ziua de astăzi, deși în comunicatul de presă cei de la DSP spun că sunt izolați. Cum poți să îi izolezi, dar să suspenzi cursurile o singură zi?

Declarațiile inspectorului școlar general din Timiș, Aura Danielescu, pentru Edupedu.ro:
  • Din păcate, Inspectoratul Școlar Județean are atribuții limitate, în acest caz. Dacă ar trebui eu să decid să suspend cursurile, ar fi imposibil. Ultima discuție pe care am avut-o cu cei de la DSP a fost că cei, din cei 21 de copii de la clasă cu tot cu profesoara, doar 6 sunt considerați contacți și profesoara.
  • Restul copiilor nu se consideră contacți, deși au stat împreună 2 ore să aștepte practica, au considerat cei de la DSP. Aseară mi s-a spus că pentru restul de 15 copii din clasă, cei care nu sunt considerați de DSP contacți, nu vor fi în izolare la domiciliu, ci dirigintele le va spune copiilor că este normal să stea acasă.
  • În procesul verbal scrie că se suspendă cursurile doar pentru azi, doar la clasa copilului, ceea ce înseamnă că nu sunt izolați. Deci cursurile efectiv sunt suspendate pentru data de azi.
  • S-au recoltat probe celor 6 contacți. Mi-au zis că se iau prin sondaj de la ceilalți și li se mai recoltează în ziua a 13-a.
  • Azi avem din nou, la ora 10:30, Comitet de urgență și nu ne lasă să spunem numele școlii. Din cauza asta, aseară eram sub asediu, sunau la telefon toți părinții să ne întrebe dacă este vorba despre școala lor. Până la urmă, presa a spus școala.
  • Este o secretomanie care a dus la panică; nu știm cu certitudine ce fac cei de la DSP și care sunt deciziile pe care le iau. Sunt profesori care au cursuri în mai multe școli. Mă sună directorii și mă întreabă: primim acei profesori la școală?
  • Teama mea este susținută de faptul că dacă în Timișoara – oraș cu curse cu Italia permanente și care nu sunt sistate – se va răspândi virusul și ajunge în școli…
  • Gradul de periculozitate nu este atât de ridicat, dar este foarte ușor de transmis, pentru că vorbim de copii, care nu respectă regulile de igienă atât de strict, care au prin comportamentul lor alte contacte decât adulții.
  • Decizia DSP a fost ca numai la clasa aceea cursurile să fie suspendate, pentru ziua de astăzi, 5 martie. Am sunat de dimineață conducerea școlii și am aflat că avem doar 10-15% copii prezenți astăzi în tot acel liceu, dar cursurile nu sunt suspendate decât pentru o singură clasă. Părinților le este teamă. Liceul are în total undeva în jur de 600 copii.
  • Pe noi, inspectorat, nu ne lasă să propunem nimic în Comitetul de urgență. Abia după 3 săptămâni am reușit să îi determin să închidem cursurile la clasă, la 3 cazuri de gripă. Dar nu se mișcă nimic fără DSP. Nu pot să merg pe ordinul nostru de ministru care spune că și școala singură poate decide suspendarea, pentru că aici sunt comitetul național de urgență, prefectura peste noi.
  • I-am întrebat pe cei de la DSP de ce nu izolează toți cei 21 de copi din clasă, că ei vor ieși, se vor duce la baschet. Nu sunt foarte expliciți. Până la urmă, vobim de niște copii ajunși într-o școală. Sunt state care sunt extrem de precaute cu copiii, tocmai pentru că ei pot transmite mult mai ușor decât adulții”.
Informații de background

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a anunțat, printr-un comunicat de presă, că elevilor contacţi direcţi ai băiatului de 16 ani diagnosticat şi internat, miercuri, cu coronavirus li se vor preleva probe pentru a fi analizate la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, scrie Agerpres.

Agenția de presă relatează că, în urma anchetei epidemiologice a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş, au fost identificaţi contacţii apropiaţi ai tânărului în vârstă de 16 ani, depistat pozitiv cu noul virus COVID-19, în cursul zilei de miercuri. Tânărul a fost internat, miercuri, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr.Victor Babeş” Timişoara şi prezintă o stare de sănătate bună.

Având în vedere faptul că pacientul este elev în clasa a IX-a, de comun acord cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi cu directorul şcolii, s-a luat decizia de sistare a cursurilor pentru elevii clasei, până la noi dispoziţii, spune DSP.

Direcția anunță că toţi elevii clasei respective se află izolaţi la domiciliu, sub monitorizarea reprezentanţilor DSP Timiş.

La nivelul judeţului erau, miercuri seara, 538 de persoane izolate la domiciliu şi monitorizate de către reprezentanţii DSP Timiş.

 


1 comment
  1. Secretomania și prostia merg mână în mână. Vor să facă din Timișoara un nou Milano? Halal județ fără medic epidemiolog. Anii trecuți exportau rujeolă acu exportă Wuhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile cu clase gimnaziale sunt atenționate să folosească modulul informatic obligatoriu MATE pentru identificarea copiilor în risc de abandon școlar – document. Reducerea părăsirii timpurii a școlii, „cea mai importantă” prioritate pentru Ministerul Educației, potrivit ISJ Mureș

Școlile care au clase gimnaziale sunt atenționate să utilizeze modulul informatic MATE în scopul colectării datelor privind identificarea copiilor care intenționează să părăsească sistemul de învățământ, potrivit unei informări a…
Vezi articolul

Emmanuel Macron desfiinţează „Şcoala naţională de administraţie” – ENA, simbolul elitelor franceze, pe care și actualul președinte a absolvit-o. Filiera de învăţământ va fi rebotezată și modificată structural

În cursul unei videoconferinţe cu câteva sute de înalţi funcţionari francezi, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat desfiinţarea Şcolii naţionale de administraţie (ENA), instituţia care formează de mai bine de…
Vezi articolul