Începe școala! Pentru prima dată, sub 3 milioane de elevi sunt așteptați în clase. Marile modificări făcute în vacanța de vară

732 de vizualizări
Astăzi încep școala 2.824.594 de elevi și 215.289 de profesori, care învață în 6.293 de școli cu personalitate juridică și 11.171 de școli arondate acestora. Cifrele statistice anunțate de Ministerul Educației la începutul anului școlar ne aduc în atenție cel mai mic număr al populației şcolare înregistrat după anul 1990. Este pentru prima dată în această perioadă când cifra scade sub 3 milioane, potrivit analizelor Edupedu.ro.

Noutățile anului școlar 2019-2020 încep de la creșă: Ministerul Educației a aprobat primul curriculum pentru creșă și a schimbat programele de grădiniță, cu 3 săptămâni înainte să înceapă grădinița. Una dintre noutăți: opționalele intră în normele educatoarelor, Ministerul le recomandă grădinițelor să predea limba străină cu educatoarele pe care le au angajate, activitățile experențiale scad la jumătate în orarul zilnic al copiilor de grădiniță pentru a câștiga ore Jocurile liber-alese și Dezvoltarea personală.

Noul orar al copiilor de grădiniță – aprobat cu 3 săptămâni înainte de terminarea vacanței, valabil pentru grădinițele cu program prelungit:
Orarul de la gradinitele cu program prelungit / Foto: Monitorul Oficial
A doua noutate: Cu o săptămână înainte de începerea școlii, elevii care intră în clasa a VIII-a au aflat că Învățământul profesional devine obligatoriu pentru cei cu medii sub 5, care susțin Evaluarea Națională anul acesta

Începând cu anul școlar 2019-2020, care începe astăzi, învățământul profesional devine obligatoriu pentru elevii care susțin Evaluarea Națională anul acesta și obțin o medie de admitere sub 5. Prevederea apare în metodologia de admitere la liceu publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și semnată de ministrul interimar Daniel Breaz.

Media de admitere la liceu se calculează în continuare luând în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

Elevii care susțin Evaluarea Națională 2020 și care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaționale. Singura rută către care va trebui să se îndrepte este cea profesională, de 3 ani, duală sau clasică.

A treia noutate: Ministerul Educației a desființat corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat, introdusă pentru reducerea fraudelor, și a eliminat obligativitatea ca profesorii corectori să fi fost formați

Regulile oficiale stabilite pentru Bacalaureatul din vara anului 2020 și publicate în Monitorul Oficial cu doar 3 zile înainte de începutul școlii sunt marcate de 2 schimbări majore, esențiale pentru corectitudinea notelor obținute în final de elevi:

  • Ministerul Educației desființează oficial corectarea încrucișată între județe a lucrărilor realizate de elevi la Bacalaureat – procedură introdusă în 2015 de Sorin Cîmpeanu pentru reducerea fraudelor și a acuzațiilor de mită pentru corectură.
  • Și același Minister elimină obligativitatea ca profesorii care evaluează lucrările și pun notele la BAC 2020 să fi fost formați înainte, ca evaluatori.

Din 2015 și până acum, pentru ca fraudele la corectare să fie reduse, lucrările elevilor de la Bacalaureat erau corectate și notate în alt județ decât cel în care absolvenții de liceu susțineau examenele.

Eliminarea celor două condiții de corectitudine a examenului este realizată pentru Bacalaureatul din vara lui 2020, an cu două rânduri de alegeri: locale și parlamentare.

Structura anului școlar 2019-2020
Semestrul I (15 săptămâni)

Cursuri:                                      Luni, 9 septembrie 2019 – Vineri, 20 decembrie 2019
Vacanță pentru grădinițe și clasele pregătitoare – a IV-a: 26 octombrie – 3 noiembrie 2019
Vacanța de iarnă:                     Sâmbătă, 21 decembrie 2019 – Duminică, 12 ianuarie 2020

Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri:                                      Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară:            Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                                       Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanța de vară:                       Sâmbătă, 13 iunie 2020

Citește și:

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A început proiectul Hercules, prin care elevii între 6 ani și 15 ani pot încerca diferite sporturi, gratuit, în timpul vacanței mobile / Elevii din județele Ilfov și Suceava se pot înscrie deja pe platforma ministerului Tineretului și Sportului

Proiectul “Hercules” al Ministerul Tineretului și Sportului este o inițiativă prin care elevii cu vârste de între 6 ani – 15 ani pot încerca gratuit diferite sporturi, în cadrul unor…
Vezi articolul

Noțiunea de „școală bună”, „de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat, potrivit Federației părinților și aparținătorilor legali, care transmite sfaturi pentru înscrierea la clasa pregătitoare

Noțiunea de „școală bună”, „de top” nu ar trebui să existe în cadrul învățâmântului de stat care presupune să ofere șanse egale tuturor elevilor, potrivit unei postări a Federației părinților…
Vezi articolul