Eșec de 22 de milioane de euro al unui program de digitalizare a bibliotecilor din mediul rural prin fonduri PNRR. 41 de proiecte așteptate, doar 14 depuse / Ministerul Digitalizării va organiza un nou apel de proiecte

446 de vizualizări
Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com
Au rămas necheltuite 22 din cele 37 de milioane de euro puse la dispoziție printr-un apel PNRR pentru renovarea și digitalizarea serviciilor bibliotecilor din mediul rural, multe aflate în stare deplorabilă, scrie G4Media.ro. În termenul anunțat, nu au depus proiecte decât 14 județe. La lansarea apelului, în decembrie 2022, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cel care a organizat procedura de alocare a fondurilor, declara că se aștepta să fie depuse 41 de proiecte, pentru fiecare județ. Într-un răspuns trimis G4Media.ro Ministerul a transmis că va organiza un nou apel de proiecte pentru care categoria solicitanților eligibili va fi extinsă.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat apelul de proiecte ”Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale” cu un buget total de 37 de milioane de euro alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Tipul de activități eligibile pentru finanțare erau:

  • Renovarea bibliotecilor și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, respectiv makerspace;
  • Echiparea bibliotecilor cu echipamente informatice noi sau modernizate: 1 030 de biblioteci vor beneficia de echipamente informatice noi sau modernizate;
  • Realizarea de cursuri de formare pentru dezvoltarea competențelor digitale pentru 100.000 de cetățeni din comunitățile defavorizate.

Solicitanți eligibili erau Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT județ) – Consiliile Județene; consorțiile formate din solicitanții menționați mai sus și bibliotecile județene/municipale/orășenești/rurale (din județ) și/sau autoritățile publice locale pentru bibliotecile de pe raza unității administrativ-teritoriale; Municipiul București și/sau Biblioteca Metropolitană București.

Obiectivele specifice ale proiectelor erau, printre altele, echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice pentru 100 biblioteci rurale, municipale sau orășenești, schimbarea/modernizarea echipamentelor informatice în 1.030 de biblioteci, alfabetizarea digitală, comunicarea, educația în domeniul mass-mediei, crearea de conținut digital, securitatea digitală și educația antreprenorială digital pentru 100.000 de persoane din comunități defavorizate. Valorile decontate pentru un proiect erau între 585.000 și 2,5 milioane de euro.

Foto: © Ying Feng Johansson | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește articolul integral pe G4Media.ro
Citește și:
Apel de investiții în valoare de 37 de milioane de euro, prin PNRR, pentru renovarea, echiparea și digitalizarea unor biblioteci de la sate și orașe – ghidul pentru aplicanți, pus în dezbatere publică de ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

1 comment
  1. Puteți crede de eșecul bibliotecilor,când școlile au normate sute de posturi de bibliotecar ocupate numai cu pile,cunoștințe și relațiile directorilor de școli,a inspectorilor și a liderilor de sindicat.Bibliotecarii din scoli care nu fac nimic în școli,doar fise completate în fals cu mii de împrumuturi de carte și sute de cititori .Dar ei au alte activități , socializare , bârfă la greu și ce este mai important ,au salariile cele mai mari și spor de 15%.Astept,să comentați ce ocupați și ce mult munciți .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sondaj al Asociațiilor de Părinți: Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar cred că trecerea la trimestre nu este benefică. Peste 86% spun că manualele școlare trebuie să fie însoțite de auxiliare

Aproape 43% dintre cei care au răspuns unui chestionar referitor la propunerea Ministerului Educației de a modifica structura anului școlar 2022-2023, lansat de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, sunt…
Vezi articolul