Este o gravă eroare a celor din Minister când spun că profesorii nu sunt plătiți pentru simulări pentru că fișa postului nu cuprinde doar ore de predare, spune profesorul Marius Lobază: Fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școlile din Iași, Constanța, de la care trebuie să corectez eu lucrările

43.962 de vizualizări
Foto: Marius Lobază / Aspire Teachers – Facebook
Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, îi răspunde ministrului Educației, referitor la faptul că profesorii nu sunt plătiți pentru evaluarea lucrărilor de la simulările examenelor naționale, și spune că argumentul lui Daniel David „a fost lipsit de respect”. „Să nu uite cei din Minister că fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școala din Iași, Constanța, unde trebuie să corectez eu lucrările”, a afirmat acesta. Declarațiile au fost făcute la TVR Timișoara.

Cadrul didactic de la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara spune că profesorii nu sunt plătiți pentru evaluarea lucrărilor de la simulări, deși „evaluează în condiții de bacalaureat”. Marius Lobază a precizat că „este o gravă eroare a celor din Minister” când au afirmat că fișa postului nu cuprinde doar orele de predare:

„Să nu uităm că, de exemplu, la simulări, profesorii nu vor fi plătiți pentru evaluare, deși evaluează în condițiile de bacalaureat. Da, evaluează lucrări din diverse alte școli din țară. Argumentul dat de Minister, care, din punctul meu de vedere, a fost lipsit de respect, ca să nu spun altfel, că fișa postului cuprinde 40 de ore, nu numai orele de predare. Să nu uite cei din Minister că fișa postului este încheiată cu angajatorul și nu cu școala din Iași, Constanța, unde trebuie să corectez eu lucrările. Deci este o gravă eroare a celor din Minister când au afirmat acest lucru.”

Ministrul Educației și Cercetării a fost întrebat de ce nu sunt plătiți profesorii care participă la simulările examenelor naționale, iar răspunsul acestuia a fost că „simulările nu s-au plătit nici înainte”. Daniel David a spus, la prezentarea raportului săptămânal, „să nu uităm, încă o dată, că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi. Nu se reduce doar la activitățile pe care le avem prin predare la clasă.”

Informații de context

Profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să participe la evaluarea lucrărilor din cadrul simulărilor naționale ale examenelor, după cum se arată într-o înștiințare a unui inspectorat școlar. „În situația în care există profesori care refuză participarea, directorul unității de învățământ va trimite către ISJ o notă explicativă la care va atașa declarațiile/ notele/ informările respectivilor colegi pentru a menționa clar care sunt motivele pentru neparticipare”, se arată în informare.

Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, a declarat, într-o intervenție la TVR Info, că „se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori” de la simulările examenelor naționale 2025. Acesta a spus că „abia aştept şi eu, din nou, 100-200 de lucrări pe care să le corectez în două, trei zile”.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.

Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.

Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
Citește și:
Toți profesorii care predau discipline de examen sunt obligați să evalueze lucrările de la simulările pentru Evaluarea Națională și BAC 2025 – înștiințări ale inspectoratelor către școli
Simulări examene naționale 2025. Profesorii desigur că adoră să facă muncă patriotică pe ogorul online unde să se holbeze ore în şir la lucrări, spune profesorul Florin Tudose: Dincolo de glumă, cred că se putea găsi o formulă de stimulare a profesorilor corectori
De ce nu sunt plătiți profesorii de la simulările examenelor naționale 2025? Ministrul Daniel David: Simulările nu s-au plătit nici înainte. Să nu uităm că salariul pe care îl primim este un salariu pentru 8 ore pe zi
Director de școală: Dacă profesorii sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare? Presiunea din partea părinților este aceeași / Marius Nistor, FSE: Nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv

13 comments
  1. Ba Ministrul are dreptate !Profesorii și chiar și invatatorii nu au cum să primească ditamai salariu ,ca un inginer din privat (dar cu concedii de 3 ori mai mari ca privatu) doar pt câteva ore de predare pe zi (2,3 in medie sau hai max4,pt majoritate).Normal că orele de corectat ,chiar și la simulări ,fac parte din salariu…Iar când vine vb de supravegherea elevilor la examene,putem apela și la voluntari.Si așa cadrele nu sunt supuse nici unor rigori și ctr iar profesionalismul lor lasă de dorit -de ex unii bârfesc între ei deranjând elevii în timpul examenelor(caz concret la copilul meu,anul trecut la EvalNat).Așa că nu va mai dați de craca morții !Ori reduceți cheltuielile,măriți profesionalismul și creșteți calitatea reală a învățământului (adică să vedem clar că vă ocupați de copii și nu doar predați ca o moară stricată)ori trecem pe IA.Si cred că ar trebui sa găsim o forma de interzicere a meditațiilor iar salariul sa fie dat în funcție de rezultate/notele copiilor de la examene.Adica sa existe o medie a notelor pe fiecare școală și cu cât te depărtezi de media totala cu atât sa scadă/crească salariul;exemplu :copiii de cl 8 din școala X au obținut media 6 la EvNat.Media pe județ este 7 adică diferența în scadere de 1pct iar 1/6 inseamna scăderea salariului cu 16%.

    1. corect. daca impartim nr de ore lucrate efectiv anual la salariul anual, chiar si scazand nr de ore pt zilele normale de concediu..21 in privat.. ajungem la plata cu ora de 4 ori mai mare decat al unui inginer..

  2. Să mă ierte colegii care nu predau discipline de examen,dar se compară munca depusă de cei care predau discipline de examen cu cei care nu predau discipline de examen,in contextul in care grila de salarizare este aceeași?
    Normal ar fi să fie plătiți,deoarece e munca suplimentară.
    Ce sa mai zicem ,că de câțiva ani,unii inspectori ,că sa dea bine la minister ,au impus și simulări județene în fiecare lună.
    In concluzie, pe profesorii care au discipline de examen este o foarte mare presiune.
    Din cauza acestor simulări,prea dese,este foarte greu sa se tina pasul cu programa ,se pierd multe ore de predare/consolidare.

  3. Recomand tovarășului să propună ca profesorii corectori să plătească pentru onoarea de a lucra voluntar la corectat.

  4. De ce profesorii din educație timpurie, care au studii superioare în alt domeniu sunt încadrați profesori cu studii superioare?

  5. Dacă am la clasă 30 de elevi și primesc un pachet inițial de 50 de lucrări la corectat, înseamnă că cineva, undeva în țară, nu-și face treaba. Se fofilează. Acei șmecheri cu grade care mu corectează la simulări, ci doar la BAC, când e pe bani. Dacă fiecare profesor care are clasă terminală ar corecta la simulări, nu am mai avea acest număr de 80-100 de lucrări la corectat. Unde mai punem că la simulare corectează și profesori care nu predau la clase terminale. Deci ar trebui să fie și mai puține lucrări. Sunt foarte curios anul acesta câte lucrări voi primi.

    1. Aveți în vedere și incompatibilitățile. De exemplu la mine în școală din 3 profesori la Lb. română doar unul poate corecta deși toți au ore la clasele a VIII a. Unul are copil în clasa a VIII a iar celalalt e persoana de contact și nu poate corecta.

  6. Fisa postului cuprinde activitățile de la clasa și pregătirea pentru acestea!
    Simulările înseamnă timp suplimentar în același interval în care profesorul are și ore și pregătirea pentru acestea! Fiecare dintre evaluatori are activități și la clasele a IX-a, a X-a, a IX-a, etc.

    1. mai muncim si noi macar o saptamana sau doua saptamani pe an 8 ore? fie si hibrid, 4 ore maxim la scoala si vreo 4 la corectat lucrari? oare cum o fi sa nu ceri bani pentru tot ce depaseste 18 ore pe saptamana in loc de 40, avand impresia ca deja ar fi munca patriotica? de calitatea muncii, asa cum se reflecta din rezultatele evaluarilor , sa nu suflam o vorba.justificarea salariului cu tot cu sporuri pleaca de la premisa prestarii a unui regim de lucru normal, 40 ore pe saptamana, din care vreo 18 ore activitate la catedra , iar doar in teorie, pana la 40 de ore, activitati de pregatire continua si activitati conexe si de suport a actului de invatamant. O fi usor sa uiti de asta cand stilul de viata se rezuma doar la 18 ore de munca efectiva, si sa ajungi sa crezi ca participarea ocazionala la examene de evaluare intrece masura bunului simt, si este un abuz al angajatorului, sau al autoritatilor centrale, care in mod imprevizibil si total neintuitiv pentru marea majoritate a corpului didactic, chiar au program cu prezenta la locul de munca de 40 de ore pe saptamana. Se pare ca vacantele numeroase si prelungite, 18 ore de munca , si sporuri pentru stresul de la serviciu nu acopera si nu justifica suportul necesar pentru evaluarea elevilor. O fi normal sa pretinzi ca activitatea didactica e doar predare, iar evaluarea e munca suplimentara impusa nejustificat.felicitari generatiei de dascali ce au uitat sau nu se risca sa experimenteze ceea ce toata societatea mai trage nadejde, si anume o educatie macar normala , daca nu performanta.

      1. Sunt de aceeași părere. Nu este vorba de nici o ora suplimentara , ci doar de un efort în plus în timpul orelor de serviciu.
        E firesc sa plătești un profesor pentru cele 8 ore lucrate e zi de doua ori ?

      2. Sigur, hai să muncim și noi 8 ore pe zi! Ah, stai, profesorii fac deja asta – doar că nu toți pricep că predarea e doar vârful icebergului. Planificare, corectare, evaluare, formare continuă? Detalii, nu?
        Mai bine rămânem la basmul cu 18 ore și ne mirăm de ce educația nu merge!

        1. exact. nu merge. pentru ca e doar un basm ca se mai munceste dincolo de cele 18 ore pentru cei mai multi.. restul orelor.. pregatire privata.. nu mai crede nimeni placa ca profesorii muncesc defapt 8 ore pe zi dar cumva le ajunge suficient timp sa faca pregatire privata dupamiaza pana seara tarziu ..si in weekenduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Religia, de fapt catehizare, îndoctrinare, rămâne parte a trunchiului comun și se studiază 13 ani – ceea ce nu se întâmplă nici măcar cu Limba română și Matematica, semnalează fostul președinte ARACIP Șerban Iosifescu: Oricum nimeni nu se pune cu BOR, cea mai mare putere în stat

Șerban Iosifescu, fost președinte al agenției care evaluează școlile – ARACIP, remarcă într-un articol publicat pe blogul său că „Religia (de fapt, catehizare, îndoctrinare) rămâne parte a trunchiului comun și…
Vezi articolul

VIDEO Educația alături de sănătate ar trebui să se axeze pe competențe europene, susține europarlamentarul Dragoș Tudorache: S-a văzut în situații de criză că este nevoie de o viziune europeană

„Există și această discuție foarte serioasă în Uniunea Europeană, dacă nu e cazul, modificând tratatele bineînțeles, să aducem partea de educație mai mult către zona de competențe europene. Eu cred…
Vezi articolul