Examenul de admitere în clasele a V-a cu predare bilingvă ale unui colegiu din București, obiectul unei sesizări depuse la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

2.883 de vizualizări
începerea școlii, predare bilingvă
Foto: Pixabay.com
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat cu privire la corectitudinea examenului de admitere în clasele a V-a cu predare bilingvă ale Colegiului Național Elena Cuza din București. Părinții unui copil care a dat examenul spun că rezultatele au fost afișate netransparent, în ordinea alfabetică și nu în ordinea punctajului, și se plâng de faptul că “clasa normală” de-a V-a este rezervată elevilor care au terminat învățământul primar în această unitate de învățământ.

Contactat de Edupedu.ro, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că “am procedat la citarea părților pentru săptămâna viitoare (săptămâna aceasta, n.red.): a școlii, a Inspectoratului Școlar al Municipiului București și inclusiv a Ministerului Educației. Am cerut normele pe baza cărora se face înscrierea la clasa a V-a atât la clasele bilingve, cât și la cele clasice, am cerut criteriile de evaluare la admiterea în clasele a V-a bilingve, atât la proba scrisă, cât și la cea orală. Am solicitat și rezultatele de la examenul de admitere la clasa a V-a, astfel încât să vedem elevii acceptați din școală și din afara școlii”.

Oficialul a precizat pentru Edupedu.ro că “o să încercăm ca maximum într-o lună să avem o decizie, pentru că solicitarea are un element de urgență, fiind vorba despre înscrierile în școli”.

În sesizarea depusă la CNCD se arată că Colegiul Național Elena Cuza din București a organizat și desfășurat un examen de admitere la clasa a V-a cu program intensiv de predare a unei limbi străine. La finalul examenului, colegiul a publicat rezultatele în ordinea alfabetică a elevilor care au participat la probă, nu în ordinea notelor obținute de elevi, se arată în sesizare. Părintele susține că a aflat dacă copilul său a fost admis de la secretariat, verbal, neputându-și da seama din listele afișate de școală.

Printre plângerile înaintate de părinți se numără și faptul că la clasa “normală”, fără predare intensivă a unei limbi străine, admiterea este rezervată elevilor care au făcut clasa pregătitoare-clasa a IV-a în cadrul colegiului.

Ce prevede legislația

Ordinul nr. 5.079 din 2016 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevede la articolul 139 ce examene pot organiza școlile.

“Articolul 139
(1) Examenele organizate de unitățile de învățământ sunt:
a) examen de corigență;
b) examen de încheiere a situației școlare pentru elevii declarați amânați;
c) examen de diferențe pentru elevii a căror înscriere în unitatea de învățământ este condiționată de promovarea unor astfel de examene;
d) examinări/testări organizate în vederea înscrierii elevilor în clasa pregătitoare/, respectiv în clasa a V-a.

(…)

(6) Organizarea unor examinări în vederea înscrierii elevilor în clasa a V-a este permisă în următoarele situații:
a) pentru unitățile de învățământ care nu au clase de învățământ primar, iar numărul cererilor de înscriere în clasa a V-a depășește numărul locurilor oferite;
b) pentru unitățile de învățământ cu profil artistic și cu profil sportiv, în vederea testării aptitudinilor specifice;
c) pentru unitățile de învățământ care urmăresc formarea unor clase cu predare în regim intensiv a unei limbi de circulație internațională, în vederea verificării nivelului de cunoaștere a limbii respective”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, colegiile care au și învățământ primar pot organiza clase bilingve cu examen de intrare în gimnaziu numai după ce asigură suficiente clase a V-a care să asigure școlarizarea fără examen a elevilor care au urmat cursurile primare în acea unitate de învățământ. Clasa a V-a fiind în interiorul învățământului obligatoriu, școala trebuie să asigure prin planul de școlarizare locuri suficiente pentru toți elevii care încheie clasa a IV-a, fără să îi supună unui examen.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

REPORTAJ Pogromul de la Iași și Trenurile Morții – cel mai mare masacru înfăptuit pe teritoriul actual al României/ Cine sunt românii declarați ”Drepți între Popoare” pentru că și-au riscat viața salvând evrei de la moarte

Autoritățile inaugurează marți, la Iași, Muzeul Pogromului în aceeași clădire unde cu exact 80 de ani în urmă a avut loc un masacru de proporții în care armata și jandarmii…
Vezi articolul

Sebastian Țoc, profesor și cercetător, propune „renunțarea la ierarhizarea elevilor la liceu și școala profesională în funcție de examene cu miză mare, fiind preferabil un mix de criterii”, printre alte măsuri care ar duce la școli mai incluzive

Modalitatea de organizare a sistemului de învățământ din România tinde să încurajeze ierarhizarea școlilor și, adesea, segregarea pe criterii economice, etnice sau de rezidență, bazându-se pe ierarhii puternice și pe…
Vezi articolul

UPDATE VIDEO Ministrul Cercetării și Digitalizării a ațipit de mai multe ori în timpul unei conferințe de presă. „Am avut o zi grea, iar dimineață m-am trezit la 5” / Oficialul și-a cerut scuze

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a ațipit de mai multe ori la o conferință de presă care a avut loc joi, la Sibiu, relatează publicația locală sibiuinimagini.ro, citată de Digi24…
Vezi articolul

Ce fac țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa, la care încearcă să adere și România, pentru a măsura și contracara în continuare efectele negative pe care le-a avut pandemia asupra educației și stării de bine a copiilor și profesorilor

Cele mai multe dintre țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la care încearcă să adere și România, desfășoară studii prin care încearcă să evalueze impactul real…
Vezi articolul