Examenul de atestat pentru elevii de la mate-info are loc în perioada 8-30 mai. Ce presupun probele pe care le susțin candidații de clasa a XII-a. Nu se admit contestații la niciuna dintre probe, potrivit metodologiei

6.159 de vizualizări
SURSA: Freepik.com
Examenul de atestat pentru elevii de la matematică-informatică are loc în perioada 8-30 mai, potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Inițial, metodologia din 27 august 2009 stabilește că examenul se desfășoară în perioada 1-30 mai, dar precizăm că elevii sunt în vacanța de Paște în intervalul 27 aprilie – 7 mai, conform structurii anului școlar 2023-2024.

În metodologie se arată că pentru cazurile speciale (cazuri medicale, participarea la loturi naționale etc.) comisia județeană/municipiului București propune o comisie de examinare, numită prin decizie a inspectorului general, care să evalueze candidații respectivi până la data de 10 iunie, într-un centru unic la nivelul județului/municipiului București.

Articolul 11 -„(1) Examenul se desfășoară în perioada 1-30 mai. Comisia de examen din fiecare unitate școlară va elabora graficul propriu de desfășurare a examenului de atestare a competențelor profesionale.

(2) Pentru cazuri speciale (cazuri medicale, participarea la loturi naționale etc.) semnalate de comisia de examinare comisiei județene/municipiului București, până la data de 30 mai, comisia județeană/municipiului București propune o comisie de examinare, numită prin decizie a inspectorului general, care să evalueze candidații respectivi până la data de 10 iunie, într-un centru unic la nivelul județului/municipiului București.”

Înscrierea candidaților

Înscrierea elevilor la examenul de atestare a competențelor profesionale se face la secretariatul liceului la care elevul este înscris sau pe care l-a absolvit, după cum se arată în metodologie:

Articolul 4 – „Înscrierea candidaților la examenul de atestare a competențelor profesionale se face la secretariatul liceului la care elevul este înscris sau pe care l-a absolvit (în cazul candidaților din seriile anterioare), în perioada stabilită prin graficul de acțiuni privind organizarea și desfășurarea probei.”

În ce constă proba de specialitate, potrivit metodologiei

Articolul 6 – Proba de specialitate constă în:

a) probă practică: realizarea practică pe calculator a cerințelor din biletul extras în ziua probei. Biletul va cuprinde 3 subiecte:

  • (i) un subiect privind sistemele de gestiune a bazelor de date;
  • (ii) un subiect de programare;
  • (iii) un subiect vizând sisteme de operare sau abilități de tehnoredactare, calcul tabelar sau prezentări PowerPoint.

b) proiect: prezentarea și motivarea teoretică a unui proiect (produs soft) realizat în timpul orelor de laborator, al ultimului an de studiu; produsele pot fi realizate și în echipă (2-3 elevi), în funcție de complexitatea proiectului.

Cine face subiectele
Foto: Metodologia din 27 august 2009 / captură legsilatie.just
Cât durează proba de specialitate

Articolul 13 – „Durata probei de specialitate trebuie să fie de maximum două ore, astfel:

a) proba practică – maximum 90 de minute/candidat. Membrii comisiei evaluează lucrările respective și acordă o notă fiecărui candidat, pentru fiecare subiect în parte;

b) susținerea proiectului – maximum 30 de minute/candidat. Membrii comisiei pot adresa candidatului întrebări, fără a depăși acest timp.”

Cum sunt notate probele

În metodologie se arată că nota finală pentru proba practică trebuie să fie minimum 6 (șase) pentru promovarea examenului. Nota finală pentru proiect trebuie să fie minimum 7 (șapte) pentru promovarea examenului.

Articolul 14 – „(1) Proba de specialitate va fi evaluată separat de cei 2 membri ai comisiei, stabiliți conform art. 9.

(2) La proba practică, nota acordată de către fiecare evaluator va fi calculată ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la cele 3 subiecte din biletul extras în ziua probei. Nota finală pentru proba practică se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator. Nota finală pentru proba practică trebuie să fie minimum 6 (șase) pentru promovarea examenului.

(3) La prezentarea și motivarea proiectului fiecare evaluator va acorda câte o notă, conform criteriilor stabilite de comisia de examinare. Nota finală pentru proiect se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator. Nota finală pentru proiect trebuie să fie minimum 7 (șapte) pentru promovarea examenului.

(4) În situația în care diferența dintre notele acordate de membrii comisiei, la oricare dintre probe, este mai mare de un punct, vicepreședintele va stabili nota finală, prin reevaluarea probei.

Articolul 15Media finală este media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor finale pe fiecare probă. Examenul se consideră promovat dacă media finală este cel puțin 7 (șapte).”

În metodologie este precizat că nu se admit contestații la niciuna dintre probe.

Când se obține atestatul

Articolul 5 – „(1) Atestatul se obține după susținerea și promovarea de către candidați a unei probe de specialitate.

(2) Competențele certificate în urma promovării examenului de atestare profesională sunt:

a) pentru absolvenții claselor de matematică-informatică, intensiv informatică:

  • I. realizarea designului și structurii produselor soft necesare implementării de sisteme software, aplicații software, baze de date, pagini web (software orientat client);
  • II. particularizarea, configurarea și modificarea aplicațiilor software, în scopul adaptării sistemelor informaționale ale clientului;

b) pentru absolvenții claselor de matematică-informatică:

  • I. realizarea managementului site-urilor web, sistemelor de operare a calculatoarelor;
  • II. furnizarea facilităților de procesare a datelor, inclusiv a serviciilor-suport.”
Eliberarea atestatului nu este condiționată de promovarea examenului de bacalaureat

Articolul 17 – (1) În cazul promovării examenului de atestare a competențelor profesionale, candidatul primește un atestat.

(2) Atestatul se eliberează de secretariatul liceului în care a fost susținut examenul, după promovarea de către candidat a clasei a XII-a.

(3) În cazul nepromovării clasei a XII-a, examenul de atestat susținut și promovat își pierde valabilitatea.

Articolul 18 – Eliberarea atestatului nu este condiționată de promovarea examenului de bacalaureat.

Citește și:
Atestat la informatică pentru elevii claselor a XII-a. Modele de subiecte au fost publicate de Inspectoratul Școlar Județean Dolj

1 comment
  1. Paradigmele de programare evolueaza insa programa scolara pe informatica tot la nivelul de acum o jumatate de secol a ramas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea online a elevilor. Recomandarea Ministerului Educației: Utilizarea de aplicații și platforme educaționale care permit construirea, administrarea testelor și raportarea rezultatelor în timp real

“Pentru evaluarea elevilor, recomandăm utilizarea de diverse aplicații și platforme educaționale care permit construirea, administrarea testelor și raportarea rezultatelor în timp real. Se aplică la multe școli prin platformele Microsoft…
Vezi articolul

Clasamentul internațional al universităților Times Higher Education 2020: Două universități românești sunt pe locurile 801+, iar șapte ocupă un loc în intervalul 1000+

Universitatea Oxford, California Institute of Technology și Cambridge conduc clasamentul internațional al universităților realizat de Times Higher Education. World University Rankings 2020 dat publicității pe 11 septembrie arată că universitățile…
Vezi articolul