La începutul anului 2024, Ministerul Educației a lansat un apel pentru construirea a trei campusuri școlare rurale de aproape 30 milioane euro pentru a reduce decalajul educațional major dintre mediul rural și cel urban, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Situația din martie 2025: lucrările propriu-zise nu au început la niciunul dintre campusuri, iar România riscă penalități de aproape 30 milioane euro, dacă proiectele nu vor fi finalizate până pe 30 iunie 2026, potrivit unui document de lucru consultat de Edupedu.ro.
Inițial, șapte proiecte din județele Gorj, Buzău, Bistrița-Năsăud, Suceava și Galați au fost eligibile. Doar trei proiecte – Runcu (Gorj), Valea Bârgăului (Bistrița-Năsăud) și Giulești (Maramureș) – au rămas pe lista finală de finanțare.
Contractele au fost semnate în toamna lui 2024, dar până în februarie 2025, construcția efectivă nu începuse la niciun campus, iar execuția bugetului PNRR era de 0 (zero), potrivit documentului.
- Edupedu.ro a solicitat ministerului Educației și Cercetării clarificări privind situația campusurilor școlare rurale, dacă se va continua investiția prin PNRR sau nu și ce planuri are ministerul pentru ele. Când vom primi un răspuns, vom reveni cu detalii.
Semnarea contractelor de finanțare a fost promovată politic, cu imagini spectaculoase din proiecte
Semnarea contractului pentru campusul Valea Bârgăului (Bistrița-Năsăud) – Ligia Deca, ministrul Educației și Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, la acea vreme



Semnarea contractului pentru campusul Maramureș Nord

Campus Maramureș

Campusul din Runcu (Gorj):

La finalul mandatului, în decembrie 2024, fostul ministru al Educației, Ligia Deca, anunța semnarea a patru contracte în valoare totală de aproape 30 milioane euro pentru consorții școlare rurale, neprecizând care sunt cele 4 campusuri, din moment ce Ministerul stabilise că vor fi finanțate doar trei, iar conform documentului obținut pe surse de Edupedu.ro sunt trei contracte de finanțare semnate. În realitate, nici măcar lucrările preliminare nu demaraseră.

La începutul anului 2025, proiectele întâmpinau deja dificultăți majore:
- Campusul din Runcu (Gorj) avea autorizația de construire emisă, dar lucrările nu începuseră.
- În Prundu Bârgăului (Bistrița-Năsăud), licitația a fost reluată din cauza neregulilor grave identificate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), inclusiv cerințe excesive, responsabilități greșit atribuite și neclarități în caietele de sarcini.
- Proiectul din Maramureș se afla încă în faza achiziției studiului de fezabilitate.
Investiția în campusurile școlare rurale avea execuție buget PNRR 0, progres financiar PNRR 0% la 25 februarie 2025, conform documentului consultat de Edupedu.ro, în care se precizează:
„Proiect 1 – Runcu: autorizație de construire emisă;
Proiect 2 – Prundu Bârgăului: achiziție publică proiectare – în derulare;
Proiect 3 – Maramureș: achiziție publică studiu de fezabilitate – în derulare.
Lucrările de construcție nu au început la niciunul dintre proiecte.”
Risc major de penalități și pierderea finanțării pentru acest apel. Singurul pentru care Ministerul Educației și Cercetării a recomandat eliminarea investiției
Astfel că atât Ministerul Educației și Cercetării cât și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au recomandat eliminarea investiției din cauza riscurilor majore și a întârzierilor, potrivit aceluiași document.
România riscă penalități de aproape 30 milioane euro dacă proiectele nu vor fi finalizate până la termenul limită, stabilit pentru 30 iunie 2026.
Probleme identificate de ANAP și blocarea licitațiilor, conform gazetadebistrita.ro
Proiectul din Prundu Bârgăului s-a confruntat cu probleme grave identificate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP):
- Cerințe exagerate pentru personalul tehnic (minimum 8 ani experiență pentru șeful de șantier);
- Erori privind atribuirea riscurilor proiectării către beneficiar;
- Caiet de sarcini neclar, cu lipsa informațiilor privind responsabilitățile experților implicați;
- Erori privind valoarea estimată a contractului;
- Probleme de claritate în privința etapelor lucrărilor și responsabilităților.
Aceste probleme au dus la anularea primei licitații și la relansarea procedurii în martie 2025.
Ministrul Daniel David a părut să nu știe de recomandarea propriului minister
La două zile după negocierile MIPE-MEC care au dus la elaborarea documentului consultate de Edupedu.ro, datata 25 februarie 2025, ministrul Daniel David a declarat că proiectele sunt în fază de pilotare. „Învățământul rural funcționează în mod de avarie. Deocamdată pilotăm campusurile rurale. Nu avem o soluție definitivă. Vom vedea cum funcționează înainte să generalizăm. Vrem mai mult decât acceptabil, vrem să fie aceeași șansă în rural pe care o ai și în mediul urban” afirma Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 27 februarie 2025 la Minister.
Cronologia apelului pentru Campusuri Școlare Rurale
2024
- 15 martie: Ministerul Educației lansează apelul pentru schema de granturi privind consorțiile școlare rurale, cu o alocare totală de aproape 30 milioane euro.
- 26 iulie: Ministerul Educației publică lista finală a proiectelor selectate.
- 5 august: Confirmarea finală a proiectelor admise la finanțare:
- Comuna Cudalbi (Galați)
- Comuna Runcu (Gorj)
- Valea Bârgăului (Bistrița-Năsăud)
- 26 septembrie: Semnarea contractului de finanțare pentru campusul din Runcu (Gorj).
- 7 octombrie: Semnarea contractului pentru campusul Valea Bârgăului (Bistrița-Năsăud).
- 9 octombrie: Semnarea contractului pentru campusul Maramureș Nord (Giulești, Maramureș).
- 24 decembrie: Fostul ministru al Educației Ligia Deca raportează oficial la finalul mandatului semnarea a 4 contracte (29,9 milioane euro) pentru consorții școlare rurale.
2025
- 25 februarie: Ministerul Educației și Cercetării recomandă eliminarea investiției din cauza întârzierilor majore și a progresului financiar 0%, conform unui document obținut pe surse de Edupedu.ro.
- 26 februarie: A doua licitație pentru consorțiul rural Valea Bârgăului este lansată, după ce ANAP a identificat multiple erori în caietul de sarcini.
- 27 februarie: Ministrul Daniel David afirmă public că proiectele campusurilor rurale sunt în faza de pilotare.
- 11 martie: Primăria Runcu (Gorj) demarează licitația pentru proiectare și execuție lucrări la campusul școlar rural.

Situația campusurilor școlare rurale în martie 2025: Lucrările propriu-zise nu au început în niciunul din campusuri, iar investiția este în risc major de anulare și penalități din partea UE.
1 comment
Reducerea abandonului scolar, a saraciei la sate, a masinilor pt scolari care fac zeci de km pana la o scoala cereau scoli bune, moderne, cu internat, cu sali sport, biblioteci, cluburi pt copii. Dar scoala nu mai intereseaza pe nimeni iar banii sunt ca pierduti, doar pana in 2026. Guvernantii in ultimii 30 de ani nu au ajutat scoala rurala cu nimic, decat cu niste renovari si masini inghesuite de carat copiii de la comuna in alta.