EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs

20.502 vizualizări
Foto: concurslazarmoldovanu.ro
Un profesor de muzică de la Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală (zona 5 – Vestul țării), pentru clasele III-VIII, susținută la începutul lunii martie, în condițiile în care nepotul său a participat la această competiție organizată la Reșița, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Regulamentul olimpiadelor și concursurilor școlare naționale interzice acest lucru. Contactat pentru un punct de vedere, profesorul care a fost în comisia care l-a evaluat și pe nepotul său spune că „nu am niciun punct de vedere” pentru că „nu știu cu cine stau de vorbă”. Sesizat despre incident, inspectoratul școlar (ISJ) Caraș-Severin nu a luat nicio măsură de patru luni încoace, interpretând sesizarea ca pe o contestație a unui rezultat și răspunzând sesizării despre incompatibilitate că „nu se admit contestații”. Și Ministerul Educației a fost sesizat despre incident în repetate rânduri, dar a pus rezolvarea problemei pe ISJ Caraș-Severin, ambele instituții mușamalizând cazul până la data publicării articolului.

Profesorul care a făcut parte din comisia evaluatoare a nepotului a depus o declarație pe propria răspundere prin care a semnat faptul că nu are rude până la gradul a lII-lea, inclusiv, în concurs. Nepotul este rudă de gradul al III-lea, conform Codului Civil.

Mai exact, este vorba de Olimpiada Națională de Interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale pentru clasele III-VIII, faza zonală – zona 5, la care s-au strâns elevi din județele Alba, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, conform regulamentului competiției. Potrivit caietului de organizare a olimpiadei, consultat de Edupedu.ro, profesorul de trompetă Dan Claudiu din Arad a fost membru în comisia care a evaluat elevii participanți la secțiunea „Instrumente de suflat din alamă”.

Pe data de 11 martie 2023, printre aceștia s-a aflat, la subsecțiunea „Trombon”, și fiul fratelui său, elev în clasa a VII-a la același colegiu – ”Sabin Drăgoi” din Arad.

FOTO DOCUMENT Caietul Olimpiadei, cu precizări despre profesorii din desfășurare:

Caietul olimpiadei zonale de muzică 2023, Reșița / Foto: Edupedu.ro
Caietul olimpiadei zonale de muzică 2023, Reșița / Foto: Edupedu.ro

FOTO DOCUMENT Lista participanților la faza zonală a Olimpiadei Naționale de Muzică, Reșița, 11-12 martie 2023 (fragment):

DOCUMENT Lista completă a participanților și programarea – suflători alamă:

Conform metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competiţiilor şcolare, articolul 23, alineatul (1), la orice etapă a unei olimpiadei școlare, „locală, judeţeană/ a sectoarelor municipiului Bucureşti, interjudeţeană/regională şi naţională, nu pot fi membri ai comisiilor de organizare şi evaluare şi de soluţionare a contestaţiilor, respectiv ai Comisiei centrale a olimpiadei, cadrele didactice care au în competiţie rude şi afini până la gradul al III – lea inclusiv”.

”(3) La toate etapele olimpiadelor naţionale, membrii comisiilor vor da o declarație scrisă prin care să își asume respectarea condiţiilor menţionate la alin. (1) și (2). Modelul declaraţiei este prezentat în anexa, care face parte integrantă din prezenta metodologie-cadru”, mai scrie în actul normativ.

Potrivit prevederilor din Codul Civil, articolul 406, gradul de rudenie dintre Dan Claudiu (unchi) și elevul de gimnaziu participant la aceeași olimpiadă, este gradul al III-lea.

De unde știm că sunt rude

Dan Claudiu este fratele lui Dan Florin. Dan Florin este muzician – de asemenea – și tatăl elevului de clasa a VII-a participant în concurs pentru care, în această situație, Dan Claudiu ar fi trebuit să se recuze și să nu se implice în olimpiadă. În mai multe imagini obținute de Edupedu.ro, cei doi apar ca fiind frați, în descrierile care însoțesc pozele. Dan Claudiu este și membru în conducerea Bisericii penticostale din Micălaca, județul Arad, unde Dan Florin și copiii cântă la trompetă frecvent.

Foto: micălăceni.ro

Dan Florin are doi copii olimpici. Pe lângă fiul său, mai este și fiica, mai mare cu 2 ani, participantă și ea în trecut la olimpiada dedicată gimnaziului. Când au participat amândoi la olimpiadă în 2022, Dan Claudiu fost și atunci membru în comisia de Suflători alamă – detalii mai jos.

VIDEO Dan Florin și cei doi copii, nepoți ai lui Dan Claudiu:

Contactat pentru un punct de vedere, Dan Claudiu a spus că „având în vedere că nu știu cu cine stau de vorbă, nu pot să vă răspund la nicio întrebare. Dacă vreți să mă căutați personal, se schimbă situația”.

Redăm mai jos discuția cu profesorul:

Reporter: Cum comentați faptul că ați participat într-o comisie care l-a evaluat și pe nepotul dumneavoastră, acest lucru încălcând metodologia pe baza căreia se organizează competițiile școlare?

Dan Claudiu: Având în vedere că nu știu cu cine stau de vorbă, nu pot să vă răspund la nicio întrebare. Dacă vreți să mă căutați personal, se schimbă situația.

Reporter: Pot să repet. Sunt Ștefan Lefter, jurnalist Edupedu.ro, și vă contactez pentru o anchetă jurnalistică…

Dan Claudiu: Eu pot să spun că vă cred, dar nu vă văd, știți? Deci dacă mă înțelegeți și pe mine.

Reporter: Vă spun că, potrivit informațiilor noastre, l-ați evaluat inclusiv pe nepotul dumneavoastră, care este fiul fratelui dumneavoastră Dan Florin, la faza zonală a Olimpiadei de Muzică 2023 din Reșița. Cum comentați situația, având în vedere că este o încălcare a regulamentului?

Dan Claudiu: Repet, eu nu știu. Nu văd cu cine stau de vorbă.

Reporter: Nu este nevoie. Nu puteți să îmi spuneți punctul de vedere pe situația prezentată?

Dan Claudiu: Nu am niciun punct de vedere. Dacă vreți, vorbim personal, la revedere”.

Răspunsul Inspectoratului școlar Caraș-Severin la sesizare: Nu se admit contestații

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Caraș-Severin a fost sesizat despre incompatibilitate pe 12 martie, conform unor documente consultate de Edupedu.ro. Deși reclamația a fost depusă chiar în perioada olimpiadei, solicitarea a fost înregistrată la ISJ abia pe 23 martie, 10 zile mai târziu. Pe 7 aprilie 2023, instituția a venit cu un răspuns vag formulat față de neregulile semnalate și a evitat să precizeze dacă Dan Claudiu a încălcat sau nu regulamentul olimpiadei, fiind unchiul unuia dintre elevii participanți.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ISJ Caraș Severin:

Contactat de Edupedu.ro, inspectorul școlar general de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Caraș-Severin, Lucian Miclău, organizator la Olimpiada Zonală de Muzică 2023 – zona 5, a spus, la primul apel telefonic: „Știu despre situație, dar nu m-am ocupat de situație, era la inspectorul de muzică, ni s-au cerut în permanență de la Minister date, nu sunt la curent cu cazul”. Întrebat ce fel de date a cerut Ministerul, Miclău a spus să revenim „după ce ajung la inspectorat”.

Am revenit și inspectorul școlar general Lucian Miclău, în a cărui subordine este inspectorul școlar general adjunct cu funcția de președinte al comisiei de olimpiadă, a spus în legătură cu participarea profesorului Dan Claudiu în concursul unde a fost și nepotul său, că „noi nu putem face cercetare dacă nu este angajat al ISJ Caraș-Severin. Am trimis răspuns la sesizare, am informat Ministerul Educației și școala domnului profesor. Am făcut ce a ținut de noi. Restul, e problema…”.

Ion Lucian Miclău / Foto: reper24.ro

Redăm mai jos discuția cu inspectorul:

Reporter: Care este poziția dumneavoastră referitoare la cazul prezentat?

Lucian Miclău: [Citește textul de pe răspunsul la sesizare] Deci noi am răspuns sesizării venite la inspectorat care ulterior a fost transmis Ministerului Educației, pentru că și acolo a fost trimisă o sesizare.

Reporter: Dar persoana nu v-a contestat un rezultat, v-a sesizat o incompatibilitate...

Lucian Miclău: … da, a fost sesizată o posibilă incompatibilitate, dar respectivul domn a dat o declarație acolo, păi, hai să ne gândim că sunt profesori care evaluează… era problema lor și a domnului și a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”…

Reporter: Dar, în calitate de reprezentant al inspectoratului școlar organizator, sunteți inspectorul general, aveți responsabilitatea să

Lucian Miclău: Nu am fost eu președintele comisiei la faza zonală, a fost domnul inspector școlar adjunct Petru Belciu, care este acum în concediu, asta este poziția noastră pe care v-am spus-o și am transmis-o.

Reporter: Dar de când vi s-a sesizat, din martie de ce nu ați demarat o cercetare ca să aflați situația?

Jurist: Nu poți să faci o cercetare dacă nu este angajatul tău.

Lucian Miclău: Da, este domnul jurist aici lângă mine. Noi nu putem face cercetare dacă nu este angajat al ISJ Caraș-Severin. Am trimis răspuns la sesizare, am informat Ministerul Educației și școala domnului profesor. Am făcut ce a ținut de noi. Restul, e problema…

Reporter: (…) Și atunci Ministerul Educației v-a comunicat ceva înapoi despre o cercetare făcută de cei de acolo?

Lucian Miclău: Nu avem cunoștință, pentru asta nu pot să răspund în locul Ministerului Educației, am întreprins ce am putut, restul, ce a întreprins Ministerul Educației… Noi nu avem autoritatea necesară.

Reporter: Este vorba de vicierea rezultatelor, dacă se dovedește că olimpiada a fost viciată…

Lucian Miclău: … nu putem să ne pronunțăm, nu ne pronunțăm pe treaba asta, dacă se dovedește că… nu depinde de noi. Mulțumim.

Reporter: Mai am întrebări. Secretarul comisiei este profesor în Caraș-Severin, la liceul Sabin Păuța, deci angajat al inspectoratului pe care îl conduceți, îl puteți cerceta pe el. Să înțeleg că a adunat declarațiile, ați verificat dacă printre ele este și a profesorului Dan Claudiu, care l-a avut pe nepot în concurs?

Lucian Miclău: Noi nu cercetăm pe nimeni, nu face obiectul unei cercetări disciplinare domnul secretar, care este și inspector școlar la compartimentul de resurse umane și a fost secretar la olimpiada zonală.

Reporter: Da, secretarii, conform regulamentului, adună declarațiile de incompatibilitate.

Lucian Miclău: Păi declarații avem și sunt verificate.

Reporter: Și aveți declarație de la profesorul Dan Claudiu?

Lucian Miclău: Da, a dat o declarație. Este problema domnului, este problema lui Dan Claudiu. Ar trebui să luați legătura cu dânsul și cu unitatea de învățământ din care face parte și care l-a repartizat

Reporter: Am înțeles. Dar dacă a semnat o declarație care este falsă, nu vă adresați poliției pentru un posibil caz de fals în declarații?

Lucian Miclău: Este problema cui a sesizat, poate să sesizeze organele de poliție. Noi răspundem doar administrativ”.

Ministerul Educației a fost sesizat de 2 ori

Ministerul Educației a fost sesizat el la o zi după terminarea Olimpiadei și, apoi, din nou, la o săptămână. 5 oameni din instituție au semnat răspunsul, venit pe 7 aprilie, în care responsabilitatea cercetării pentru o incompatibilitate este trimisă pe seama inspectoratului școlar Caraș-Severin.

FOTO DOCUMENT Răspunsul ME:

Când i-am solicitat o poziție referitoare la caz, în calitate de coordonator al olimpiadelor naționale școlare în anul școlar 2022-2023, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației Florian Lixandru (PSD) a răspuns: „Vă rog să vă adresați ISJ Arad”.

Foto: PSD

După ce i-am spus că ne vom adresa inspectoratului școlar, chiar dacă este vorba de ISJ Caraș-Severin în calitate de organizator, l-am întrebat dacă Ministerul Educației a luat vreo măsură după cele două sesizări primite, iar Lixandru nu a mai răspuns mesajului.

În cazul dezvăluit anterior de Edupedu.ro, unde la etapa zonală a aceleiași olimpiade, dar în București, profesorul Petrișor Cristian și-a evaluat fiul, secretarul de stat Florian Lixandru a reacționat și a indicat rapid, la solicitarea Edupedu.ro, măsurile care ar fi urmat să se aplice inspectoarei școlare general adjunct Teodora Bentz, președinte de comisie.

Inspectoratul școlar București (ISMB) a mușamalizat atunci cazul, fără să fie luate măsuri pentru Bentz sau pentru profesorul de clarinet Petrișor Cristian, urmând ca la finalul lunii aprilie să fie demisă inspectoarea de Arte Georgeta Băcioiu, care a fost la scurt timp înlocuită de preotul Răzvan Ștefan.

Se întâmplă de cel puțin doi ani

Și în 2022, profesorul de trompetă Dan Claudiu de la Colegiul Național ”Sabin Drăgoi” din Arad a fost membru în comisia de Suflători alamă, la olimpiada zonală de muzică organizată tocmai în liceul în care este profesor și în care învățau, cel puțin la acea vreme, nepoții săi. Cei doi erau în clasa a VI-a, respectiv a VIII-a, iar, potrivit rezultatelor, nepotul lui Dan Claudiu, la trombon, a obținut punctajul maxim cu „Excelență”, iar nepoata lui Dan Claudiu, la trompetă, a obținut locul al II-lea cu 96 de puncte.

FOTO DOCUMENT Caietul Olimpiadei zonale 18-19 martie 2022:

Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro

Nu este clar de ce, la profesorul îndrumător al fetei, pe a treia coloană de la dreapta la stânga, apare tatăl copiilor, Dan Florin, care este trompetist, dar nu și profesor.

Foto: Edupedu.ro

Potrivit surselor Edupedu.ro, nu este exclus ca profesorul de trompetă Dan Claudiu să îi fi evaluat pe nepoți de la clasa a III-a, la această olimpiadă, de când au dreptul să participe la această competiție.

Citește și:
Profesorul Răzvan Ștefan, de la Seminarul Teologic Ortodox, numit inspector de Muzică pe București în locul Georgetei Băcioiu, dată afară după cazul de nepotism de la olimpiada de profil
Inspectoarea Georgeta Băcioiu, de la Inspectoratul Școlar București, eliberată din funcție după cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică – surse
Cum a mușamalizat Inspectoratul Școlar București cazul de nepotism de la Olimpiada de Muzică
EXCLUSIV Nepotism la olimpiadă. Un profesor a fost evaluator la Olimpiada de Muzică pe București, deși fiul său era înscris în concurs, lucru interzis de regulament: Inspectoratul trebuie să vă dea explicații, nu eu / Șefa comisiei de organizare știa de incompatibilitate, dar abia acum a cerut explicații

6 comments
  1. E o aberatie logica sa lasi institutiile afectate de coruptie sa se primeneasca singure, care arata suportul superior pe care il au caracatitele din toate marile sisteme administrate de stat.
    Mica coruptie, aia care prin valoarea prejudiciului imediat nu se califica sa ajunga la DNA, isi produce in realitate marile daune pe termen lung. Un copil defavorizat de un evaluator isi pierde motivatia pentru performanta, respectul de sine si fata de societate in ansamblu. La nivelul tarii e principalul motiv al inapoierii culturale si economice.
    E necesara o institutie si o legislatie clara care sa pedepseasca mica coruptie in orice sector de activitate din tara;
    – sanctiuni cu efect imediat pentru reintegrarea sociala a coruptilor (recalificare profesionala in puscarie);
    – reintegrarea sociala a persoanelor care au participat tacit la actele de coruptie, cu atat mai mult a celor favorizate (pentru copii, ca in articol, transferuri scolare, consiliere, interzicerea participarii la concursuri si posibilitatea solicitarii de daune civile proportionale cu beneficiile pe care le-ar fi putut avea prin desfasurarea cu suscces a cariei in domeniul compromis – salariul mediu al unui trompetist in Europa pe 30 de ani);
    – posibilitatea neechivoca de acordare a despagubirilor civile fata de toti cei defavorizati direct de actul de coruptie, prin contributia faptasilor directi si a participantilor taciti; sanctionarea refuzului de a solicita despagubiri prin asimilarea victimelor cu participantii taciti;
    – protectia insistutiilor pe care le-au prejudiciat (desfacerea de drept a contractelor de munca);
    – protectia societatii fata de posibilitatea recidivei (interzicerea pe viata a desfasurarii activitatii in domeniul in care s-au compromis si publicarea numelor condamnatilor intr-o pagina de web dedicata, administrata de Ministerul Justitiei, cu obligatia consultarii acesteia de catre toate serviciile de resurse umane).

    Asa cum Ministerul Educatiei pe vremea lui Funeriu a adoptat dupa modelul lui Saakashvili metoda camerelor la examene, e nevoie ca si celelalte institutii ale statului sa coopereze pentru eliberarea societatii de nostalgiile neo-sovietice.

  2. Buna seara, vin cu cateva lamuriri, am detinut si functia de director, dar va pot spune cum stau lucrurile. Directorul propune membri în comisie pentru olimpiada, insp. de specialitate trimite mai departe la MEN. Acele propuneri ajung la unul din consilieri, el semneaza si trimite la Secretar de stat. Dl Secretar de Stat nu cunoaste oamenii din listă cu atat mai mult ca la acea data nu detinea acea functie. SA FIM SERIOȘI.

  3. Mda, nu-i o noutate referitor la performanțele derizorii ale învățământului românesc, sigur ca nu in totalitate dar, si cei care realizează absolvenți lipsiți “de cultura studiilor din diplome”, striga in gura mare “vrem salarii mari !!!” deși la performanta sunt de la ” 1 la cel mult 5′. Stiu un caz din județul Suceava, din urmă cu câțiva ani, un elev a luat locul 1 pe zona, care era bine oregatit, trebuia sa meargă mai departe dar … a fost trimis “prin aranjament” cel de pe locul 2 pentru ca era nepotul unui primar de prin zona, slăbuț si care și-a dovedit “incultura educațională” . La intrebarea despre aranjamentul murdar, un profesor a raspuns nonșalant ca … asta-i situația. Ăștia merită “majorări de salarii” la fel ca cei care fac performanță ?. Nimeni nu va răspunde pentrucă, totul merge tot prin aranjamente in Romania, o mizerie.

  4. Bună seara, anul trecut a fost problema și la secțiunea Cato Clasic când a fost numita o persoană care nu este de specialitate. Inspectorul de specialitate, cu directorul unității care semnează propunerile, de la ei pleacă totul. Ministerul nu are de unde sa știe. SCHIMBATI sau DEMISI.

  5. Marcele, cam multe instituții ar trebuie desființate, dacă nu vrei să depolitizezi conducerile cățeilor de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demisie în bloc a directorilor Colegiului German Goethe din București, după ce ministrul Educației a trimis acolo corpul de control. Profesorii și personalul nedidactic protestează în semn de solidaritate cu conducerea școlii

Demisie în bloc a celor trei directori ai Colegiului German Goethe din București, ca reacție la atitudinea „umilitoare” la care au fost supuși de Corpul de Control al Ministerului Educației,…
Vezi articolul

Statul vrea să cumpere din nou teste de salivă pentru elevi. ONAC anunță licitație pentru 55 de milioane de teste cu 10 lei/test fără TVA, ambalate individual sau cel mult câte două, după scandalul ratării testării în școli de luna aceasta

Autoritățile vor să cumpere prin procedură rapidă de negociere fără publicare prealabilă încă 55,5 milioane de teste de salivă, potrivit unui anunț de pe site-ul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate…
Vezi articolul

Situațiile de criză aduc cuplurile împreună și le determină să-și construiască fonduri de urgență. Totuși, este nevoie mai mare de educație financiară – studiu / Trei tipologii de cupluri din perspectiva relației cu banii

Majoritatea cuplurilor de lungă durată și care locuiesc împreună pun veniturile la comun, iar datoriile și crizele apropie cuplurile, și le determină să aibă un fond de urgență, arată studiul…
Vezi articolul