Extinderea vacanței de primăvară ca să includă și Paștele catolic și cel ortodox, luată în calcul de ministrul Educației: Vom anunța acest lucru

nicio vizualizare
Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres Foto
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marţi că ia în considerare, în actualul context epidemiologic, extinderea vacanţei de primăvară astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie, relatează Agerpres, citat de G4Media.ro.

Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele:

 • să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe;
 • să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă;
 • să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat.
 • al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a.
 • Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a declarat Cîmpeanu, la o dezbatere organizată de Senat pe tema finanţării învăţământului superior.

El a menţionat că sunt şi o serie de dezavantaje ce decurg din extinderea perioadei vacanţei de primăvară.

Cîmpeanu: Școlile vor rămâne deschise cel puțin până pe 1 aprilie. Examenul de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a se mută după Bacalaureat

„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a afirmat ministrul Educaţiei.

În acest an, Paștele catolic va fi pe 4 aprilie, iar Paștele ortodox în 2 mai. În structura anului școlar sunt prevăzute două vacanțe de câte o săptămână în perioadele: vineri, 2 aprilie – duminică, 11 aprilie și vineri, 30 aprilie – duminică, 9 mai.

Foto: Angelo Brezoianu/Agerpres Foto


17 comments
 1. una ați declarat la începutul anului școlar și alta declarati și faceți acum.Credibilitate zero,domnule ministru!

 2. Domnule ministru, la părinții care muncesc și și nu au ce face, nu au cu cine lasă copiii, nu va gândiți? Vreți sa reduceți ce? Oamenii își pierd locurile de munca, dar la voi nu contează. Lăsați școală sa funcționeze cu vacantele normale.

  1. Rușinos, ce spuneți dumneavoastra înainte de 8februarie?Ați uitat…urât!Vacanta prelungita trebuie anului asta scolar…mai aveți ptn timp de gândire…a fost un an de R..T copiii au nevoie de școală fața n fața (un se poate)îi închideți iar?

 3. Foarte rău domnule ministru, Clasa a Xll după un an de online cum va recupera și vacanta asta prelungita?!!!
  Tot copii cu meditatii vor fi avantajați.

 4. Doamne, cata manipulare. Ce inseamna manipularea? Sa-l faci pe om sa creada ca el doreste un lucru. Ma uit la comentarii: lasati-ne copii sa invete online! De ce inchideti online? Deci, toti vrem online, asta ne va da, pt ca asta cerem. Nimeni nu mai discuta sa se mearga fizic la scoala. [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

 5. De ce vacanta si nu scoala online? Cand recurepereaza materia elevii? Mai exista si alti elevi in afara de cei care dau bac ul si simularile.

 6. Doamneeeee te minunezi căti prosti vezi.
  Oare de ce nu a înghețat anul școlar? ca oricum nu învață mai nimic. Ce interese politice sunt? De 1 an purtam măștile.distantare. dezinfectare și puii mei la ce au folosit? ca numărul infectării tot crește zilnic. Asta e guvernul care ne conduce….

 7. Mai oameni buni voi ăștia de “sus” chiar vreți sa fim o tara de analfabeți? Lăsați-ne copiii pe on-line măcar ca asa nu infectează pe nimeni! Nu sunt de acord cu ceea ce vreți voi sa faceți!!! Lăsați copiii pe on-line! Si vacanta pt Paștele Ortodox lăsați-o asa cum era nu doar câteva zile, lăsați o săptămână cum e normal, adică la cel Catolic lăsați o săptămână și la cel Ortodox lăsați 2 zile!

 8. Hai ca a facut-o marele ministru! 3 sapt de scoala in minus! Clar -minus , de oriunde ar vrea el sa recupereze! Chiar daca ar prelungi anul cu 3 saptamani -presupunand ca ar accepta toti aia care urlau sa se duca copiii la scoala ca ce pierderi vor avea si care acum vor vrea sa dea buzna sa plece in concedii- in iunie va da caldura si oboseala peste ei, nu vor acumula mai nimic!
  Bine ca le-a dat vacanta ca daca nu ne baga Catu in carantina fix plimbari scrie pe noi! Ce idiotenie! O luna de pauza! Scosi din priza, pina se reacomodeaza…suntem pierduti total!

 9. Bine de ministru ne-am convins! Dar incepe sa ne convinga si premierul!
  Pai nu erati multumiti de online? Na ca nu mai faceti scoala deloc!!! Iar cu recuperarea celor 3 saptamani din vacanta de vara, cind lumea s-a vaccinat si abia asteapta sa dea buzna care pe unde…ministrul a incurcat-o rau de tot…daca a mai avut sustinatori sa incepa scoala …aici o sa constate ca toti suntem la unison…
  Cat despre micsorarea mobilitati intre cei 2 Pasti …asta nu o sa se intample nici la pastele cailor…cu copiii in vacanta poate doar daca ne carantineaza cu pusca la picior sa nu se plece pe ici pe colo! Oare ce-o gandi guvernul asta? Iar ministerul sanatatii ce-o avea in gura de nu poate sa spuna raspicat cum stam?

 10. Sa lasam scolile deschise macar pe online pentru ca nu va mai sti nimeni nimic dupa o luna de vacanta.
  Cum se va recupera materia? Pe repede inainte!
  Ii pasa cuiva de aceste generatii?

  1. Da, e buna! Din prosti si mai prosti! Macar pe online faceau ceva…asa le ia pur si simplu 3 sapt de scoala! Pe care le mai recupereaza de unde? Numai bine ca au timp liber sa faca ce vor, sa se plece pe la Pasti!

  2. Da, foarte bună… pentru HORECA.
   Toți vor pleca în vacanță pe la munte, la schi, la rude.
   Cea mai bună soluție era scoala online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiect de lege de introducere a programului “Școală după școală” finanțat de stat în județele cu absenteism ridicat la Evaluarea Națională și BAC – inițiat de Raluca Turcan

Programul “Școala după școală” introdus de Ministerul Educației în școlile și județele unde absenteismul la Evaluarea Națională și Bacalaureat depășește 25% din numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar în…
Vezi articolul

Numărul elevilor dintr-o clasă va putea crește cu doi elevi cu acordul Direcției Județene și peste doi doar cu aprobarea Ministerului Educației – amendament votat în Senat. În actuala lege maximul este de trei elevi în plus într-o clasă

Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat un amendament la proiectul legii învăţământului preuniversitar care prevede că numărul de elevi dintr-o clasă poate crește cu doi, cu aprobarea Direcției Județene…
Vezi articolul